Skaffa hund – Allt du behöver tänka på

Funderar du på att skaffa hund, eller har du kanske redan bestämt dig? Det är både roligt och spännande att köpa hund, men det är också ett stort beslut eftersom att hunden förhoppningsvis kommer att leva i många år framöver. Hunden blir som en extra familjemedlem och det finns mycket att förbereda sig på både teoretiskt och praktiskt innan hunden flyttar in.

Är jag lämplig som hundägare?

En viktig fråga du behöver ha funderat ordentligt över innan du skaffar hund är om du verkligen passar som hundägare. Hur du är som person, men också hur ditt liv ser ut i dagsläget och inom den överskådliga framtiden är avgörande för om du kan erbjuda en hund det liv den förtjänar. En hund tar både din tid och en del pengar i anspråk, vilket är viktigt att vara medveten om från början. Är ni flera i hushållet bör alla vara överens om beslutet att köpa hund och vara väl införstådda i vilket ansvar det innebär.

Hur mycket tid kräver en hund?

Den viktigaste förutsättningen är att det finns tid. Speciellt som valp behöver hunden mycket uppmärksamhet och ska inte lämnas ensam förrän den känner sig trygg i det nya hemmet. En vuxen hund bör inte heller lämnas ensam mer än fem timmar per dag. Fundera över hur du ska lösa det praktiskt när du till exempel måste jobba. Kan du ta med dig hunden på arbetet eller behöver du en daghusse eller dagmatte? Eller kanske ta hjälp av ett hunddagis? Förutom sällskap behöver hunden också motioneras och aktiveras. Hur mycket tid som behövs till det varierar mellan de olika hundraserna, men räkna med åtminstone ett par timmar per dag.

Att skaffa hund, vad behöver man tänka på?

Vad kostar det att ha hund?

Förutom inköpspriset av hunden som varierar en del beroende på vilken typ av hund man köper tillkommer flera återkommande kostnader. Räkna med utgifter på omkring 800 – 1000 kr i månaden för hundfoder, försäkring, veterinärkostnader samt oförutsedda utgifter. Om hunden blir sjuk eller skadad kan veterinärkostnaderna snabbt dra iväg, det är därför viktigt att välja en bra försäkring och jämföra självrisker, ersättningar och villkor hos olika bolag innan du väljer försäkring. Eventuella kurser eller andra aktiviteter kan göra så att kostnaden blir högre. Har tidigare skrivit ett inlägg om kostnaden för att ha en hund, det hittar du här.

Hitta rätt hundras

För att hundköpet ska bli lyckat ska du välja en hundras som passar för dina behov och intressen. Gå inte enbart på hundens utseende när du gör ditt val! Se istället till de specifika egenskaper som passar dig och din familj. Ett tips för att göra det på ett konkret sätt är att helt enkelt skriva ner dina önskemål om hur hunden ska vara. Det kan till exempel handla om att hunden ska vara stor eller liten, vilket motionsbehov den har, vilken pälsvård den kräver eller om den ska vara lugn eller livlig i temperamentet.

När du har din lista kan du använda den för att hitta raser som passar in på dina behov. Lägg lite tid på att lära dig mer om de aktuella raserna för att bilda dig en bättre uppfattning om vilken som är bäst för dig. Ett tips är att därefter besöka utställningar där du får chans att se hundar av olika raser på närmare håll och även få värdefull information av de olika hundarnas ägare. Att besöka olika uppfödare av de raser man är intresserad av är också ett bra sätt att få lära känna hundarna bättre. Läs mer om vilken hund som passar dig här.

Att välja uppfödare

När det väl är dags att genomföra köpet är det viktigt att du hittar en uppfödare som du känner förtroende för och kommer bra överens med. Uppfödaren har ofta mycket erfarenhet och kunskap som är bra att ha tillgång till under tiden hunden växer och utvecklas och det är därför bra om ni kan upprätthålla en god relation även efter köpet genomförts. Välj en uppfödare som är ansluten till Svenska Kennelklubben (SKK). För att få vara ansluten till SKK måste uppfödaren uppfylla vissa krav vilket gör att ditt hundköp blir tryggare. Läs mer: Att tänka på när man väljer uppfödare.

Det är mycket att tänka på när man skaffar hund

Innan valpen flyttar in

Några praktiska förberedelser som är bra att ha klara innan valpen flyttar in är att du förberett dig genom att köpa valpfoder, mat- och vattenskålar, hundbädd, koppel och halsband eller sele samt hundleksaker. Uppfödaren kan hjälpa dig med vilket foder du ska välja, det är bra att fortsätta med samma foder som valpen är van att äta i början så att det inte blir för stora förändringar på samma gång. Att flytta till ett nytt hem är en nog så stor omställning för en liten valp. Senare kan du byta till ett annat foder, då kan du få hjälp i djuraffären att välja ut ett lämpligt foder som du sedan introducerar successivt till hunden.

Mat- och vattenskålar kan gärna vara rejäla i exempelvis rostfritt stål eller keramik, de håller bra och är lätta att rengöra. En hundbädd får gärna också vara lätt att rengöra och ska placeras på en lugn plats där hunden kan få vila ostört när den behöver det. Välj ett ställbart halsband eller en ställbar sele som kan anpassas efter valpen allteftersom den växer. När det gäller tuggleksaker får man liksom med småbarn tänka på att anpassa leksakerna efter valpen – de bör inte vara så små att de kan fastna i halsen på hunden. Det är även bra att ”valpsäkra” hemmet genom att ta bort saker som är i valphöjd som man inte vill att hunden ska komma åt. Det kan exempelvis vara prydnader, elkablar som är farliga att tugga på eller mattor som man inte vill riskera att det hamnar kiss eller bajs på.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.