Att tänka på när man väljer uppfödare

När du väl har bestämt dig för att köpa en hundvalp och gått igenom processen med att komma fram till en lämplig ras, är det dags att gå vidare med att hitta en uppfödare. Det brukar finnas många olika att välja bland, lite beroende på vilken ras man är ute efter. Det finns några saker som är värda att fundera över innan man börjar sitt letande för att öka chanserna att hitta en uppfödare som man blir nöjd med.

Hur hittar jag en uppfödare?

Genom en enkel googling på internet kan man hitta många olika uppfödare, men det är inte säkert att alla är seriösa även om de har en snygg hemsida med fina bilder på hundarna. Ett säkrare sätt att börja sitt sökande är att gå via de olika rasklubbarna eller Svenska Kennelklubben (SKK). Uppfödare som är medlemmar i SKK har inte bara förbundit sig till att följa svensk djurlagstiftning utan även SKKs egna riktlinjer som finns till för att hundarna ska ha det bra, samt göra det tryggt för alla inblandade parter vid ett hundköp. Bland annat måste alla uppfödare använda sig av SKKs egna köpeavtal. Även rasklubbarna ställer krav på uppfödarna för att de ska få möjlighet att annonsera på deras sida, det brukar finnas information om hur kraven ser ut på hemsidan. Både hos SKK och rasklubbarna finns hänvisningar till uppfödare och vilka som har aktuella kullar. Hos rasklubbarna finns ofta kontaktuppgifter till så kallade valphänvisare, som är erfarna personer med mycket kunskap om rasen som du kan kontakta för att få hjälp att hitta en lämplig uppfödare.

Att tänka på när man väljer uppfödare

Information om uppfödare och hundraser

SSK har sammanställt statistik för de vanligaste hundraserna på www.rasdata.nu, denna information är mycket användbar för dig som ska köpa valp eftersom att du kan söka på olika uppfödare eller hundar (via registreringsnummer eller hundens fullständiga namn) och få fram information om vilka hundar de fött upp samt olika typer av data gällande hundarnas hälsa, tävlingsresultat, exteriör och resultat på MH.

Ta kontakt med uppfödare

När du har lyckats hitta några tänkbara uppfödare är det dags att ta kontakt för att få komma och träffa dem i verkligheten och bilda dig en egen uppfattning. En bra uppfödare är intresserad och ställer många frågor om dig för att försäkra sig om att valpen ska få det bra. Det är viktigt att personkemin stämmer mellan er eftersom att ni förhoppningsvis kommer ha kontakt även efter valpköpet. Eftersom att uppfödaren ofta har mycket erfarenhet och kunskap om hundar och den specifika rasen är det väldigt värdefullt att kunna rådfråga dem på vägen om det skulle uppstå några problem eller om man har några funderingar. En del uppfödare håller även valpkurser vilket kan kännas tryggt speciellt om man inte har så stor erfarenhet av hundar sedan tidigare, vissa har även valpträffar där ägarna till valparna från uppfödarens kullar kontinuerligt kan träffas, vilket är ett roligt sätt att hålla kontakten. Besök gärna flera uppfödare för att kunna jämföra dem med varandra, och kunna välja den som känns rätt för dig!

vilken uppfödare ska jag välja?

Vad ska jag vara uppmärksam på hos uppfödaren?

En bra uppfödare har rena utrymmen och glada hundar som har fått en bra miljö att växa upp i där de kunnat utveckla sig både fysiskt och mentalt. Du bör träffa både valparna, mamman och gärna pappan om det är möjligt (dock finns han oftast hos en annan uppfödare). Genom att träffa föräldrarna till valparna kan du få en bild av hur valparna blir som vuxna. Uppfödaren ska kunna visa registreringsbevis på både mamman och valparna.

Att tänka på vid valpköpet

När det äntligen blivit dags att hämta din valp finns det ytterligare några saker att tänka på. För det första så måste valpen vara åtta veckor gammal innan den får lämna sin mamma. Sedan ska du se till att skriva ett ordentligt köpeavtal, om uppfödaren är ansluten till SKK så måste SKKs egna avtal användas. Du ska också få valpens registreringsbevis och intyg på veterinärbesiktning (max en vecka gammalt). Valpen ska vara ID-märkt antingen med chip eller tatuering och uppfödaren ska ge dig en ägaranmälningsblankett där hundens uppgifter är ifyllda. Om valpen har vaccinerats ska du även få ett vaccinationsintyg. Det är bra om du också kan få ett schema för kommande vaccinationer och avmaskningar. Du bör fråga uppfödaren om de har en dolda fel-försäkring som täcker om det skulle visa sig att din valp har något medfött problem som inte visar sig förrän senare i valpens liv. I ett sådant fall kan den försäkringen ersätta veterinärkostnader som du får för valpen om orsaken fanns före du köpte den. Om en sådan försäkring inte finns kommer uppfödaren behöva stå för kostnaderna själv eftersom att säljaren är ansvarig för dolda fel oavsett om de har försäkring eller ej. Du bör så snart som möjligt teckna en egen hundförsäkring efter att du köpt valpen för att kunna få ersättning om olyckan är framme.

Hundmat för din valp

Viktigt att tänka på innan du får hem din hundvalp är att förbereda hemmet med rätt typ av hundmat. Ta reda på vilken typ av foder som är lämpligt, det finns många olika alternativ. Ett alternativ som är bra för din hundvalp är torrfoder.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.