Hur väljer man den bästa maten till någon som inte kan berätta vad den tycker om, och vad den inte tycker om? Att välja rätt hundmat till sin älskade vän kan vara otroligt svårt, framför allt om man är en nybliven husse eller matte som aldrig har haft hund innan. Faktum är att det kan vara lika svårt för en erfaren hundägare att välja rätt foder, eftersom ingen ras är den andra lik, och man måste alltid se till den individuella hunden. Då hundar inte kan berätta vad de behöver för slags foder för att få den näring som krävs för att de ska kunna leva ett långt och hälsosamt liv, är det upp till varje ägare att ta reda på vad som är bäst för just deras fyrfota vänner.

Jag vill inte läsa, jag vill veta vad som är det bästa hundfodret.

(klicka på länken ovan för att bli nedscrollad till mina rekommendationer)

Ingen hund är den andra lik

För den oerfarne hundägaren är det viktigt att veta att det finns flera olika synsätt på vad som är rätt kost för en hund. Det finns till och med lika många åsikter som det finns hundraser. Hunden härstammar från vargsläktet och tros därför ursprungligen vara köttätare. Däremot kan hunden, till skillnad från katten, äta en viss del spannmål. Det finns flera hundägare som hävdar att hunden enbart ska äta animalisk, proteinbaserad mat just på grund av deras historiska arv.  Detta behöver nödvändigtvis inte vara rätt.

Genom århundraden av domesticering har aveln påverkat hundens yttre men även dess inre, vilket är en bidragande faktor till att hundar faktiskt kan äta en stor del spannmål och må bra av det. Det finns hundar som har utvecklat foderallergier som måste äta spannmålsbaserad mat, för att de har blivit allergiska eller regerar negativt på vissa proteiner i animaliska råvaror. Hundens mage kan vid de fallen inte bryta ned proteinet, vilket gör att hunden lider risk att utveckla t.ex. hudproblem, få magsmärta och får inte i sig tillräckligt med näring för att orka med dagen.

Lyssna på hunden först!

Välj rätt hundmatDet är viktigt att man är medveten om att det finns, precis som inom allt annat, personer som har väldigt starka åsikter om vad som är rätt och vad som är fel gällande hundens matintag. Men det är otroligt viktigt att man alltid, vilket är värt att upprepa, alltid ser till den individuella hunden först. Alla hundar tycker inte om samma slags hundmat. Där hemlagat färskfoder är rätt för en hund, är det helt fel för en annan. Störst fokus ska alltid ligga på att hitta ett foder som hunden tycker om och som innehåller de näringsämnen som passar bäst för just den hunden – om det sedan är torrfoder, blötfoder eller färskfoder spelar ingen roll. Den enda huvudsaken är att fodret håller hög kvalitet och att din hund mår bra av det.

Olika typer av hundmat

90 % av hundmatsmarknaden består av torrfoder. Resten fylls ut av blötfoder och färskfoder. Dessa tre matkategorier finns sedan i sin tur i ett stort antal underkategorier och de varierar i allt från prisklass till kvalitet. Som vi var inne på tidigare kan det vara svårt att veta vilken typ av hundfoder man ska välja. För att den nya hundägaren, eller för den nyfikne erfarne hundägaren, följer därför här några ord om varje foderalternativ.

Torrfoder

Det här är det vanligaste och populäraste alternativet foder, vare sig det är till hund eller katt. Torrfoder består av olika råvaror som har malts och sedan bakats till torra, men näringsrika, kulor eller bitar. Går man in i en välfylld djurbutik kommer man inte bara att få se maten uppdelad i valpfoder och vuxenfoder, man kommer att se flera olika märken, viktpåsar, hundmat efter ras, hundmat efter vikt, hundmat efter ålder och mycket mer. Listan på torrfoder kan göras mils lång. Bland torrfodret kan man även hitta allergivänliga foder, spannmålsfritt foder och faktiskt vegetariskt foder. Ja, du läste rätt. Det finns de hundar som föredrar en helt vegetarisk kost, även om det är ett foder som inte har fått ett jättestort genomslag – i alla fall inte ännu.

Här kan du läsa mer om torrfoder

Blötfoder

Den här hundmaten går även i vissa butiker och webbsidor under namnat våtfoder, och är ett hundfoder som vanligtvis ges som ett kompletteringsfoder ihop med torrfoder. Den här typen av hundfoder ges främst till valpar som ännu inte har fått sina tänder och som har känsliga magar. Det kan även ges till den gamla hunden som i sin tur har börjar tappa sina tänder och som behöver skonsam mat för magen. Blötfoder kan också ges som kompletteringsfoder efter operation eller under medicinering. Det finns hundar som äter blötfoder som helfoder, det vill säga enbart blötfoder. Då måste man se till att hunden får äta t.ex. ben för att få använda sina tänder. Fodret består av konserverade råvaror och innehåller mycket vatten och man köper det antingen på burk eller i portionspåsar.

Färskfoder

Allt fler hundägare, och hundar, börjar få upp ögonen för färskt hundfoder. Fodret består av färska råvaror som inte har tillagats, utan som har malts ned till en massa och sedan frysts in i portionsförpackningar eller som långa korvar. Färskfodret kan antingen vara helt animaliskt eller innehålla vissa spannmål och grönsaker. Innehåller fodret ägg kommer det att vara tillagat. Fodret kan även innehålla benrester från bland annat kyckling och lamm, vilket är rikt på fett och nyttiga vitaminer. Den här typen av hundmat har mycket höga förvarings- och hanteringskrav och eftersom maten är rå och fryst, måste man se till att man endast tar upp den mängden mat som hunden faktiskt äter. Annars riskerar maten att bli dålig och det kan börja bildas bakterier.

Här kan du läsa mer om färskfoder

Hundens rätt till bra hundmat

Det svenska Jordbruksverket är tydligt när det gäller vad, och hur en hund ska äta. När det kommer till själva innehållet i hundfoder råder det en gemensam lagstiftning för EU-länderna gällande vad som är tillåtet och vad som inte är det. Det finns även regler för att det måste finnas en tydlig och utförlig innehållsförteckning på varje foderförpackning. Konsumenterna har även rätt till ytterligare information och ska kunna komma i kontakt med tillverkaren om de har frågor eller anmärkningar. De första råvarorna i innehållsförteckningen är alltid de ingredienser som fodret består mest av (detta kan vara kyckling, fisk eller liknande). Det finns även en hård lagstiftning över vilka tillsatser som får finnas i hundfoder, och det är viktigt att man frågar i butiken eller annan kunnig personal om man inte förstår vilka ingredienser som är tillsatser eller vad de innebär.

Matplatsen lika viktig som själva hundmaten

hundvalpar som äter hundmatFörutom att hunden får ett bra foder som både är näringsrikt och gott, är det viktigt att hunden har en lugn plats att äta på. Har man flera hundar måste man ge varje hund sitt eget matutrymme så att det inte uppstår kamp om maten eller att någon hund bli bortmotad. Lika viktigt som det är med ett bra hundfoder är det att hunden har tillgång till färskt vatten. En hund måste enligt lag ha tillgång till färskt vatten under hela dagen, och det är faktiskt viktigare att hunden dricker vatten än att den äter mat. Om en hund inte dricker är det ett tydligt tecken på att något är fel och man bör genast uppsöka en veterinär.

Den växande valpen

Valpar växer olika fort beroende på ras. En hund av stor ras är inte vuxen förrän vid 2 års ålder, medan en hund av mindre ras kan bli könsmogen redan vid 6 månaders ålder. När man köper hundfoder till valpen är det viktigt att man ser till att det innehåller tillräckligt av de näringsämnen som bidrar till en hälsosam utveckling. Om man får med sig ett hundfoder från uppfödaren kan man med fördel fortsätta med den maten, förutsatt att den är bra. Annars får man försiktigt, och väldigt långsamt, gå över till ett annat foder. Valpen måste äta 2–4 gånger om dagen fram till den är ca. ett halvår gammal. Om valpen äter torrfoder rekommenderas det att man blöter maten i några minuter så att den mjukas upp och blir lättare att tugga och snällare för magen att smälta.

Det är viktigt att vara konsekvent när man lär sin valp äta hundmat. Om en valp inte äter maten man ställer ned framför den betyder det nödvändigtvis inte att den inte är hungrig eller att den inte gillar maten. Det kan helt enkelt vara så att det var mycket roligare att göra något annat hyss än att äta. Ställ ned maten framför valpen och vänta och se om den börjar äta. Gör den inte det tar du undan maten och försöker igen senare. Förr eller senare kommer valpen att lära sig att man äter när maten står framme och om man inte äter, försvinner den. Det är hårt arbete att vara nybliven valpägare, men det var ingen som påstod att det var lätt.

När det är dags för valpen att gå över till ett vuxenfoder är det bra att fortsätta på samma märke. Eftersom fodret då är tillverkat på ungefär samma sätt minskar risken att det uppstår eventuella matsmältningsproblem eller obalans i mage och tarmar.

Den vuxna hunden

Det är i kategorin ”vuxenfoder” som det finns allra flest alternativ och det kan vara oerhört förvirrande att veta vad man ska välja för hundmat. De flesta fodersorter är sorterade efter hur mycket hunden väger: det finns sorter som passar hundar som väger upp till 10 kg, och det finns de som passar hundar som väger över 50 kg osv. Har man t.ex. en aktiv hund måste man tänka på energiintaget. Aktiva hundar som får vara ute och arbeta hela dagarna behöver ett mer energirikt foder än statshunden som inte går mer än de nödvändiga promenaderna. Många hundar i Sverige lider av övervikt och om man inte vill byta eller minska på fodret måste man se till att öka aktiveringen. För mycket av det goda är sällan bra.

Det finns även särskilda fodersorter framtagna för de olika raserna. Det finns också hundfoder som främjar faktorer som rörliga leder, enklare matsmältning, päls, känsliga hy, tänder osv. Det kan var svårt att veta vad som är den exakta skillnaden mellan olika foder, samt vad det är som är den aktiva ingrediensen som gör att just den maten rekommenderas för att motverka eller lindra en viss åkomma. Om man är osäker är det viktigt att man frågar sin djurhandlare om skillnaden mellan olika hundfoder.

Senioren

gammal hundDet är mycket som händer i en hunds kropp när den blir äldre. Små raser börjar räknas som seniorer mycket senare än vad en hund av större ras gör. Generellt kan man räkna en hund som väger under 10 kg som senior när den är 8 år gammal, medan hunden som väger 25–45 kg är senior redan vid 6-års ålder. Det är dock viktigt att komma ihåg att en äldre hund inte är en sjuk hund. Att åldras är inte en sjukdom och att hunden inte längre är lika pigg som den en gång var eller att den inte längre orkar gå lika långt eller bryr sig om vad som händer runt omkring den, behöver inte betyda att något är fel – den vill helt enkelt ha en lugnare tillvaro.

Ett tecken på att hunden har blivit äldre, förutom ovanstående exempel, är att aptiten ändras, pälsen får sämre kvalitet eller att hunden börjar gå upp eller ned i vikt – trots att man inte har ändrat dess foderintag.  Precis som valpen kan seniorhundens mage vara känslig och maten måste vara lättare att smälta, samt tillgodose de eventuella näringsbristerna som kan uppstå hos en äldre hund. Om man ger sin hund torrfoder kan man behöva blötlägga maten i några minuter innan matdags, för att göra det lättare för den gamla hunden att tugga maten. Matintaget kan även behöva spridas ut på flera tillfällen under dagen. Precis som på människor blir skelettet skörare och det är viktigt att de får i sig tillräckligt med kalcium och E-vitamin.

Vårt godis är inte deras godis

Vem kan motstå de stora bruna (eller blåa) ögonen hos hunden som sitter bredvid en på köksgolvet när man äter frukost. Hunden som, trots att den nyss har ätit, nästan suger in magen och suckar djupt över hur mager den är och hur orättvist det är att den inte får smaka fruktyoghurten eller avokadomackan. Visst har det hänt att både en brödkant och en sked med fil har funnit sin väg till hundens mun både en och två gånger. Men här måste man höja ett varningens finger. Vissa livsmedel som vi kan äta är inte bra för hundmagar, och vissa produkter kan rent utav vara giftiga.

Många hundägare som upptäcker att deras hundar inte verkar må bra börjar oftast med att titta på hundens hundmat – vad är det i fodret som inte är bra? Men, det behöver inte vara fodret det är fel på, utan det faktum att hunden har fått slicka rent tallrikarna efter middagen eller fått smaka på godsakerna under fredagsmyset.

Att ge hunden människomat kan innebära livsfara

Det finns flera livsmedel som inte är bra för hunden, men choklad och kakao är några av de saker som hundar absolut inte får äta! Ju mörkare chokladen är, desto värre och det är framför allt ämnena koffein och teobromin som, beroende på hunden, faktiskt kan vara livsfarliga. Avokado, nötter, lök (framför allt vitlök) och rå potatis är ytterligare exempel på livsmedel som hunden inte bör äta. Hur stark reaktion en hund kan få om den får i sig något som den inte tål, varierar beroende på storlek, ålder och ras men nämnda råvaror bör som regel alltid undvikas. Om hunden ska smaka en bit av t.ex. en köttbit eller grönsak, ska man se till att den inte är starkt kryddad. Stark mat kan vara frätande för hundens mage och, även om det inte behöver vara direkt giftigt, kan hunden få magsmärta och magknip. Det kommer heller inte att vara en rolig promenad som väntar några timmar efter intaget.

Du känner din hund bäst

Det är viktigt att man håller sig uppdaterad om vilken slags hundmat som finns på marknaden, samt vilka ämnen som det är viktigt att hunden får i sig. Men bara för att det har kommit en ny undersökning eller för att du hör någon på brukshundsklubben berätta om vilken som är den ”bästa” hundmaten, ska du inte springa och köpa nytt hundfoder till din hund. Hundar behöver inte en varierad kost på samma sätt som vi människor, och att byta foder ofta kan göra mer skada än nytta.

Ska man däremot byta hundfoder är det viktigt att det sker långsamt och helst över två veckors tid. Börja med att fylla ut hundens gamla hundmat med lite av den nya. Öka sedan successivt den nya maten, samtidigt som du minskar den gamla, till dess att du till slut helt har gått över till det nya fodret. Var uppmärksam under övergångstiden på hundens avföring och beteende: är den trött, verkar den ha ont eller kliar den sig mer en vanligt osv. Detta är för att upptäcka i fall fodret inte är rätt och man behöver byta till något annat.

Att välja rätt hundmat i djungeln av hundfoder kan vara svårt, och har man flera hundar är det är inte säkert att de kan äta samma mat. Se till varje individ först. Vad behöver den? Är det torrfoder eller färskfoder som den mår bäst av? Det är bara du, din hund, och eventuellt din veterinär, som kan ta reda på det.

Mina rekommendationer – Den Bästa hundmaten

Eftersom torrfoder är den överlägset mest vanliga hundmaten är det även där mest efterforskning och liknande har skett. Det betyder inte att man kan ta första bästa, men det betyder att om man tar ett stort, populärt och välkänt varumärke så kan man räkna med att få hög kvalitet.

Torrfoder Bäst i Test

Det finns flera bra alternativ och framförallt ett som sticker ut, Orijen original. Det stämmer även överens med flera stora test-instituts resultat. Inte helt oväntat ligger det även högt i pris(70kr/kg när man köper storpack), men det är svårt att sätta ett pris på sin hunds hälsa. Vill man inte lägga så mycket pengar finns det billigare alternativ som åtminstone kommer nära i kvalitet.

Orijen Original – Det Bästa Hundfodret

Hundmaten från Orijen kommer i princip 100% från naturliga källor, så som kyckling, kalkon, sill, flundra och redeslagda ägg.

Orijens hundfoder innehåller ganska mycket kalorier så det är viktigt att inte överdosera. Nedan följer en bild från Orijens egna rekommendationer:

Orijens hundfoder - Den bästa hundmaten

Klicka här för att köpa Orijen Hundfoder Original från ArkenZoo
Eller
här för att köpa Orijens Hundfoder Original från VetZoo

(Tänk på att kilopriset blir mycket lägre ju större förpackning du köper)

Bästa köpet – Royal Canin

Royal Canin Medium Adult kostar ca 40kr/kg om du köper storpack, i jämförelse med Orijen som kostar ca 70kr/kg vid köp av storpack. Hur mycket får extra får du ut av de 30kr extra per kilo du får betala? Det är svårt att säga, men jag skulle tro egentligen inte tillräckligt mycket. I samma tester som nämnts tidigare kommer Royal Canin tvåa och är ett riktigt bra köp. Högsta kvalitet mat till ett rimligt pris.

Klicka här för att köpa Royal Canin Medium Adult från ArkenZoo
Eller
Här för att köpa från VetZoo

Det finns såklart även billigare alternativ, men det är inget som jag vill rekommendera. Har man en hund så tycker jag att den ska få mat av högsta kvalitet och det är precis vad du får med ovanstående rekommendationer.

Tack för att du läste hela sidan och hoppas att du hittade vad du söker. Har du frågor eller funderingar, tveka inte på att höra av dig.