Allt du behöver veta om hundfoder

Är du ute efter den perfekta hundmaten för just din hund? Perfekt, då har du kommit helt rätt. Att välja hundfoder kan minst sagt kännas övermäktigt. Man hittar olika hundmat för olika raser, åldrar, vikter och allt möjligt så hur ska man veta vilken man ska köpa? Till att börja med passar olika typer och märken av hundfoder olika bra till olika hundar, precis som att inte alla människor äter exakt likadan mat. Det finns dock undantag på allround-hundmat som passar alla hundar, mer om det längre ner.

De olika typerna av hundmat

Det första man måste veta är vad man har att välja på.

90 % av hundmatsmarknaden består av torrfoder. Resten fylls ut av blötfoder och färskfoder. Dessa tre matkategorier finns sedan i sin tur i ett stort antal underkategorier och de varierar i allt från prisklass till kvalitet. En av underkategorierna är spannmålsfritt hundfoder vilket har blivit mycket populärt senaste åren, så skriver några ord om det också.

Torrfoder

Det vanligaste och mest populära alternativet. Torrfoder består av olika råvaror som har malts och sedan bakats till torra, men näringsrika, kulor eller bitar. Finns uppdelad i valpfoder och vuxenfoder, man kommer att se flera olika märken, viktpåsar, hundmat efter ras, hundmat efter vikt, hundmat efter ålder och mycket mer. Listan på torrfoder kan göras mils lång. Bland torrfodret kan man även hitta allergivänliga foder, spannmålsfritt foder och faktiskt vegetariskt foder.

Färskfoder även kallat BARF

färskfoder är mycket populär hundmat

Den här typen av hundmat består av färska råvaror som inte har tillagats, utan som har malts ned till en massa och sedan frysts in i portionsförpackningar eller som långa korvar. Färskfodret kan antingen vara helt animaliskt eller innehålla vissa spannmål och grönsaker. Innehåller fodret ägg kommer det att vara tillagat. Fodret kan även innehålla benrester från bland annat kyckling och lamm, vilket är rikt på fett och nyttiga vitaminer. Den här typen av hundmat har mycket höga förvarings- och hanteringskrav och eftersom maten är rå och fryst, måste man se till att man endast tar upp den mängden mat som hunden faktiskt äter. Annars riskerar maten att bli dålig och det kan börja bildas bakterier.

Blötfoder eller våtfoder

Den här hundmaten går även i vissa butiker och webbsidor under namnat våtfoder, och är ett hundfoder som vanligtvis ges som ett kompletteringsfoder ihop med torrfoder. Den här typen av hundfoder ges främst till valpar som ännu inte har fått sina tänder och som har känsliga magar. Det kan även ges till den gamla hunden som i sin tur har börjar tappa sina tänder och som behöver skonsam mat för magen.

Blötfoder kan också ges som kompletteringsfoder efter operation eller under medicinering. Det finns hundar som äter blötfoder som helfoder, det vill säga enbart blötfoder. Då måste man se till att hunden får äta t.ex. ben för att få använda sina tänder. Fodret består av konserverade råvaror och innehåller mycket vatten och man köper det antingen på burk eller i portionspåsar.

Spannmålsfritt hundfoder

Med spannmålsfritt hundfoder menas foder som inte innehåller vete, ris, korn, havre eller andra typer av utfyllnad. Då hunden är nära besläktad med vargen är det många som tror att hundar mår bäst av att äta spannmålsfritt. Det pågår kontinuerlig diskussion och det är svårt att veta vad som gäller. Det enda man kan göra är att testa sig fram.

Så vilken är den bästa hundmaten?

Då torrfoder som sagt är det absolut mest populära hundfodret tänkte jag ge mina rekommendationer där.

Orijen Original – Den Bästa Hundmaten

När jag blir tillfrågad om att rekommendera ett hundfoder gillar jag att rekommendera Orijen Original, mest på grund att 2 anledningar: Det är så smidigt, passar alla raser åldrar och vikter samt att det verkligen håller högsta kvalitet. Nyligen var det även med i ett stort test av alla populära torrfoder där det korades till 1:a.

100% spannmålsfritt

orijen orginal det bästa hundfodret

Som jag skrivit lite kort om längre upp i texten så innebär spannmålsfritt att fodret inte innehåller något vete, ris, korn, havre eller annan utfyllnad. Många, inklusive jag tror att hunden mår bäst utan spannmål, även fast deras magar är utvecklade för att klara av spannmål.

Att ett hundfoder är spannmålsfritt innebär generellt att det är dyrare än hundfoder som inte är spannmålsfritt, det beror på att spannmål är billigare råvaror än t.ex. kött. Spannmål kan ses som utfyllnad i hundmat.

85 % animaliska ingredienser samt 100% naturliga råvaror

Det vill säga 85% kött. Köttet kommer från frigående kyckling, kalkon och vildfångad fisk. Hundmaten innehåller även redeslagda ägg. De resterande 15 procenten är frukt och grönsaker.

Hundfodret innehåller heller inga konserveringsmedel, syntetiska tillsatser eller andra kemikalier. Det här hundfodret innehåller mycket energi, så det är viktigt att inte överdosera.

Ska man säga någonting negativt om Orijen så är det priset. Det är utan tvekan högt, som allting annat om man vill ha högsta kvalitet.

Vem tycker jag ska köpa den här hundmaten?

Kort sagt, de som har råd. Jag tror att Orijens Original är bland det bästa du kan ge din hund och det är jag inte ensam om att tycka. Men eftersom priset ligga på ca det dubbla gentemot de lite billigare alternativen så måste man ju även fråga sig, får man dubbelt så bra hundfoder?

Svaret är att nej, det får man inte. Man får betala ganska många kronor extra för de eventuella extra procenten välmående och hälsa som man kan ge sin hund. Så återigen, köp detta hundfoder om du har råd.

Robur Sensitive

Robur Sensitive är ett Svensktillverkat hundfoder som passar alla vuxna hundar i alla olika raser. Det är speciellt framtaget för känsliga hundar.

Man kan säga att Robur Sensitive är delvis spannmålsfria då 2 av dess fyra varianter är spannmålsfria medan 2 inte är det utan innehåller majs och ris.

Inga konstigheter – Ett riktigt bra hundfoder

Ett perfekt köp om man vill ha ett riktigt bra hundfoder till ett vettigt pris. Passar extra bra till hundar som är lite känsliga.

Royal Canin

Jag personligen tycker att det är lite meckigt med Royal Canins system för hundfoder, dvs. att ha olika foder för olika raser och åldrar. Men det går inte att förneka deras popularitet samt att de faktiskt tillverkar ett riktigt bra och prisvärt hundfoder.

Varför så många olika hundfoder?

Royal Canin’s filosofi när det gäller hundmat är att kunna erbjuda varje unik hunden kost som är det optimala för just den hunden, detta är någonting de har jobbat på i nästan 50 år. För varje hund så varierar energibehovet beroende på vilken ras den är samt vilket stadie i livet.

Ingen hund är den andra lik

För den oerfarne hundägaren är det viktigt att veta att det finns flera olika synsätt på vad som är rätt kost för en hund. Det finns till och med lika många åsikter som det finns hundraser. Hunden härstammar från vargsläktet och tros därför ursprungligen vara köttätare. Däremot kan hunden, till skillnad från katten, äta en viss del spannmål. Det finns flera hundägare som hävdar att hunden enbart ska äta animalisk, proteinbaserad mat just på grund av deras historiska arv.  Detta behöver nödvändigtvis inte vara rätt.

Genom århundraden av domesticering har aveln påverkat hundens yttre men även dess inre, vilket är en bidragande faktor till att hundar faktiskt kan äta en stor del spannmål och må bra av det. Det finns hundar som har utvecklat foderallergier som måste äta spannmålsbaserad mat, för att de har blivit allergiska eller regerar negativt på vissa proteiner i animaliska råvaror. Hundens mage kan vid de fallen inte bryta ned proteinet, vilket gör att hunden lider risk att utveckla t.ex. hudproblem, få magsmärta och får inte i sig tillräckligt med näring för att orka med dagen.

Lyssna på hunden först!

Välj rätt hundmat

Det är viktigt att man är medveten om att det finns, precis som inom allt annat, personer som har väldigt starka åsikter om vad som är rätt och vad som är fel gällande hundens matintag. Men det är otroligt viktigt att man alltid, vilket är värt att upprepa, alltid ser till den individuella hunden först.

Alla hundar tycker inte om samma slags hundmat. Där hemlagat färskfoder är rätt för en hund, är det helt fel för en annan. Störst fokus ska alltid ligga på att hitta ett foder som hunden tycker om och som innehåller de näringsämnen som passar bäst för just den hunden – om det sedan är torrfoder, blötfoder eller färskfoder spelar ingen roll. Den enda huvudsaken är att fodret håller hög kvalitet och att din hund mår bra av det.

Hundens rätt till bra hundmat

Det svenska Jordbruksverket är tydligt när det gäller vad, och hur en hund ska äta. När det kommer till själva innehållet i hundfoder råder det en gemensam lagstiftning för EU-länderna gällande vad som är tillåtet och vad som inte är det. Det finns även regler för att det måste finnas en tydlig och utförlig innehållsförteckning på varje foderförpackning. Konsumenterna har även rätt till ytterligare information och ska kunna komma i kontakt med tillverkaren om de har frågor eller anmärkningar.

De första råvarorna i innehållsförteckningen är alltid de ingredienser som fodret består mest av (detta kan vara kyckling, fisk eller liknande). Det finns även en hård lagstiftning över vilka tillsatser som får finnas i hundfoder, och det är viktigt att man frågar i butiken eller annan kunnig personal om man inte förstår vilka ingredienser som är tillsatser eller vad de innebär.

Matplatsen lika viktig som själva hundmaten

hundvalpar som äter hundmat

Förutom att hunden får ett bra foder som både är näringsrikt och gott, är det viktigt att hunden har en lugn plats att äta på. Har man flera hundar måste man ge varje hund sitt eget matutrymme så att det inte uppstår kamp om maten eller att någon hund bli bortmotad. Lika viktigt som det är med ett bra hundfoder är det att hunden har tillgång till färskt vatten. En hund måste enligt lag ha tillgång till färskt vatten under hela dagen, och det är faktiskt viktigare att hunden dricker vatten än att den äter mat. Om en hund inte dricker är det ett tydligt tecken på att något är fel och man bör genast uppsöka en veterinär.

Den växande valpen

Valpar växer olika fort beroende på ras. En hund av stor ras är inte vuxen förrän vid 2 års ålder, medan en hund av mindre ras kan bli könsmogen redan vid 6 månaders ålder. När man köper hundfoder till valpen är det viktigt att man ser till att det innehåller tillräckligt av de näringsämnen som bidrar till en hälsosam utveckling. Om man får med sig ett hundfoder från uppfödaren kan man med fördel fortsätta med den maten, förutsatt att den är bra. Annars får man försiktigt, och väldigt långsamt, gå över till ett annat foder. Valpen måste äta 2–4 gånger om dagen fram till den är ca. ett halvår gammal. Om valpen äter torrfoder rekommenderas det att man blöter maten i några minuter så att den mjukas upp och blir lättare att tugga och snällare för magen att smälta.

Det är viktigt att vara konsekvent när man lär sin valp äta hundmat. Om en valp inte äter maten man ställer ned framför den betyder det nödvändigtvis inte att den inte är hungrig eller att den inte gillar maten. Det kan helt enkelt vara så att det var mycket roligare att göra något annat hyss än att äta. Ställ ned maten framför valpen och vänta och se om den börjar äta. Gör den inte det tar du undan maten och försöker igen senare. Förr eller senare kommer valpen att lära sig att man äter när maten står framme och om man inte äter, försvinner den. Det är hårt arbete att vara nybliven valpägare, men det var ingen som påstod att det var lätt.

När det är dags för valpen att gå över till ett vuxenfoder är det bra att fortsätta på samma märke. Eftersom fodret då är tillverkat på ungefär samma sätt minskar risken att det uppstår eventuella matsmältningsproblem eller obalans i mage och tarmar.

Den vuxna hunden

Det är i kategorin ”vuxenfoder” som det finns allra flest alternativ och det kan vara oerhört förvirrande att veta vad man ska välja för hundmat. De flesta fodersorter är sorterade efter hur mycket hunden väger: det finns sorter som passar hundar som väger upp till 10 kg, och det finns de som passar hundar som väger över 50 kg osv. Har man t.ex. en aktiv hund måste man tänka på energiintaget. Aktiva hundar som får vara ute och arbeta hela dagarna behöver ett mer energirikt foder än statshunden som inte går mer än de nödvändiga promenaderna. Många hundar i Sverige lider av övervikt och om man inte vill byta eller minska på fodret måste man se till att öka aktiveringen. För mycket av det goda är sällan bra.

Det finns även särskilda fodersorter framtagna för de olika raserna. Det finns också hundfoder som främjar faktorer som rörliga leder, enklare matsmältning, päls, känsliga hy, tänder osv. Det kan var svårt att veta vad som är den exakta skillnaden mellan olika foder, samt vad det är som är den aktiva ingrediensen som gör att just den maten rekommenderas för att motverka eller lindra en viss åkomma. Om man är osäker är det viktigt att man frågar sin djurhandlare om skillnaden mellan olika hundfoder.

Senioren

gammal hund

Det är mycket som händer i en hunds kropp när den blir äldre. Små raser börjar räknas som seniorer mycket senare än vad en hund av större ras gör. Generellt kan man räkna en hund som väger under 10 kg som senior när den är 8 år gammal, medan hunden som väger 25–45 kg är senior redan vid 6-års ålder. Det är dock viktigt att komma ihåg att en äldre hund inte är en sjuk hund. Att åldras är inte en sjukdom och att hunden inte längre är lika pigg som den en gång var eller att den inte längre orkar gå lika långt eller bryr sig om vad som händer runt omkring den, behöver inte betyda att något är fel – den vill helt enkelt ha en lugnare tillvaro.

Ett tecken på att hunden har blivit äldre, förutom ovanstående exempel, är att aptiten ändras, pälsen får sämre kvalitet eller att hunden börjar gå upp eller ned i vikt – trots att man inte har ändrat dess foderintag.  Precis som valpen kan seniorhundens mage vara känslig och maten måste vara lättare att smälta, samt tillgodose de eventuella näringsbristerna som kan uppstå hos en äldre hund. Om man ger sin hund torrfoder kan man behöva blötlägga maten i några minuter innan matdags, för att göra det lättare för den gamla hunden att tugga maten. Matintaget kan även behöva spridas ut på flera tillfällen under dagen. Precis som på människor blir skelettet skörare och det är viktigt att de får i sig tillräckligt med kalcium och E-vitamin.

Vårt godis är inte deras godis

Vem kan motstå de stora bruna (eller blåa) ögonen hos hunden som sitter bredvid en på köksgolvet när man äter frukost. Hunden som, trots att den nyss har ätit, nästan suger in magen och suckar djupt över hur mager den är och hur orättvist det är att den inte får smaka fruktyoghurten eller avokadomackan. Visst har det hänt att både en brödkant och en sked med fil har funnit sin väg till hundens mun både en och två gånger. Men här måste man höja ett varningens finger. Vissa livsmedel som vi kan äta är inte bra för hundmagar, och vissa produkter kan rent utav vara giftiga.

Många hundägare som upptäcker att deras hundar inte verkar må bra börjar oftast med att titta på hundens hundmat – vad är det i fodret som inte är bra? Men, det behöver inte vara fodret det är fel på, utan det faktum att hunden har fått slicka rent tallrikarna efter middagen eller fått smaka på godsakerna under fredagsmyset.

Att ge hunden människomat kan innebära livsfara

Det finns flera livsmedel som inte är bra för hunden, men choklad och kakao är några av de saker som hundar absolut inte får äta! Ju mörkare chokladen är, desto värre och det är framför allt ämnena koffein och teobromin som, beroende på hunden, faktiskt kan vara livsfarliga. Avokado, nötter, lök (framför allt vitlök) och rå potatis är ytterligare exempel på livsmedel som hunden inte bör äta. Hur stark reaktion en hund kan få om den får i sig något som den inte tål, varierar beroende på storlek, ålder och ras men nämnda råvaror bör som regel alltid undvikas. Om hunden ska smaka en bit av t.ex. en köttbit eller grönsak, ska man se till att den inte är starkt kryddad. Stark mat kan vara frätande för hundens mage och, även om det inte behöver vara direkt giftigt, kan hunden få magsmärta och magknip. Det kommer heller inte att vara en rolig promenad som väntar några timmar efter intaget.

Du känner din hund bäst

Det är viktigt att man håller sig uppdaterad om vilken slags hundmat som finns på marknaden, samt vilka ämnen som det är viktigt att hunden får i sig. Men bara för att det har kommit en ny undersökning eller för att du hör någon på brukshundsklubben berätta om vilken som är den ”bästa” hundmaten, ska du inte springa och köpa nytt hundfoder till din hund. Hundar behöver inte en varierad kost på samma sätt som vi människor, och att byta foder ofta kan göra mer skada än nytta.

Ska man däremot byta hundfoder är det viktigt att det sker långsamt och helst över två veckors tid. Börja med att fylla ut hundens gamla hundmat med lite av den nya. Öka sedan successivt den nya maten, samtidigt som du minskar den gamla, till dess att du till slut helt har gått över till det nya fodret. Var uppmärksam under övergångstiden på hundens avföring och beteende: är den trött, verkar den ha ont eller kliar den sig mer en vanligt osv. Detta är för att upptäcka i fall fodret inte är rätt och man behöver byta till något annat.

Att välja rätt hundmat i djungeln av hundfoder kan vara svårt, och har man flera hundar är det är inte säkert att de kan äta samma mat. Se till varje individ först. Vad behöver den? Är det torrfoder eller färskfoder som den mår bäst av? Det är bara du, din hund, och eventuellt din veterinär, som kan ta reda på det.

Tack för att du läste hela sidan och hoppas att du hittade vad du söker. Har du frågor eller funderingar, tveka inte på att höra av dig.

Lämna en kommentar