Allt om American Staffordshire Terrier

American staffordshire terrier, oftast kallad amstaff, är ett kompakt, kraftfullt och modigt energiknippe med stor personlighet. Med sin bakgrund som kamphund kräver denna hund en ansvarsfull och engagerad ägare, men blir med rätt handlag en fin familjehund.

American staffordshire terrier

Härstammar från pitbullterriern

Amstaffen har sin härstamning från pitbullterriern som vi har skrivit ett tidigare inlägg om här. Långt tillbaka användes förfäderna till dessa båda hundraser till boskapshantering och även konstmöring av kött genom att hundar fick bita slaktboskapen samt stressa upp den för att vätskehalten i köttet skulle stiga.

Hundarna hetsades även som nöje mot tjurar och andra djur, inklusive andra hundar. Den aktiviteten förbjöds så småningom och en del av hundarna korsades med hundar av terrier-ras och användes till olagliga hundslagsmål.

Amstaffen blev till genom ytterligare korsning av terriers och så småningom avlades rasen uteslutande på sina fina egenskaper som gör den till en bra sällskapshund. År 1936 godkändes american staffordshire terrier som en självständig ras och trots sin bakgrund som kamphund är amstaffen idag i första hand en utpräglat bra familjehund. I Sverige registrerades den första amstaffen år 1991 i Svenska Kennelklubben (SKK).

Exteriör och hälsa

Till utseendet är amstaffen muskulöst byggd samtidigt som den är rörlig och smidig. Det är en kompakt hund som ger ett kraftfullt uttryck. Pälsen är kort och kräver minimalt med pälsvård. Alla färger förutom helvit är tillåtna. Mankhöjden för hanar är 46 – 48 cm och för tikar 43 – 46 cm. Vikten ligger på 28 – 33 kg för hanar respektive 19 – 25 kg för tikar.

Generellt ses amstaffen som en frisk ras men det finns ändå vissa förekommande sjukdomar och hälsoproblem. Ett stort antal av de hundar som har röntgas uppvisade höftleds- och/eller armbågsdysplasi varför det idag finns ett hälsoprogram för rasen som kräver att avel endast sker med kontrollerade föräldradjur. Vissa hundar drabbas av hudproblem i olika former, till exempel allergi. Det förekommer även korsbandsskador samt en obotlig neurologisk sjukdom som heter cerebellär ataxi.

Egenskaper och användningsområde

Amstaffens personlighet är stabil, social, livlig och lojal. Den har ett gott självförtroende, underkastar sig sällan andra hundar och vill gärna vara med där det händer saker. Ibland kan hundar av denna ras uppfattas som påflugna eller jobbiga trots sin ringa storlek. De skäller sällan men lyckas ändå ta en hel del plats och uppmärksamhet i anspråk då de är väldigt glada och ivriga i sällskap med människor.

Amstaffen är en allroundras som lämpar sig väl som familjehund. Den kräver dock engagemang och tid när det gäller uppfostran och sysselsättning. Exempel på aktiviteter där amstaffen kan trivas är spårning och lydnad. Rasen kräver såväl fysisk som mental stimulering för att må bra.

Amstaff

Är amstaff en passande hundras för mig?

En amstaff passar dig som är en kunnig hundmänniska och kan erbjuda en fast, rättvis och konsekvent uppfostran. Du bör kunna hålla träningen aktuell, förslagsvis genom att kontinuerligt gå på kurser tillsammans med din hund. Man bör vara beredd på att en amstaff inte alltid reagerar positivt på andra hundars sällskap utan kan bli aggressiv. Det är viktigt att ha rasens ursprung i åtanke i sin hantering av hunden.

Viktigt att köpa en renrasig amstaff

Se till att du köper en renrasig amstaff om du funderar på att köpa en hund av denna ras. En renrasig hund ska vara registrerad i SKK, om så inte är fallet räknas hunden istället som blandras. Hunden kan kontrolleras via sitt registreringsnummer som den får som valp efter att uppfödaren registrerat valpkullen hos SKK.

Lämna en kommentar