Flyga med hunden – Allt Du Behöver Veta

Ska du ut och resa med din hund? Kanske har du många funderingar över vad som gäller när hunden ska följa med på flyget, och det finns faktiskt en hel del att tänka på! I detta inlägg ska vi försöka svara på alla funderingar du kan tänkas ha när det gäller att ta med din hund på planet.

Hundens storlek har betydelse

Vissa flygbolag tillåter hunden att resa tillsammans med sin ägare inne i kabinen. Hur stor hunden är påverkar dock om det är möjligt eller inte. En liten hund kan tas med precis som ett handbagage. Då finns det bestämmelser för hur stor väskan eller buren som hunden åker i ska vara samt hur mycket den får väga att ta hänsyn till. De bestämmelserna varierar mellan olika flygbolag.

Hos SAS är de största tillåtna måtten på transportväskan eller buren 40 x 25 x 23 cm och maxvikten är 8 kg. Norwegians maximala mått på väskan är 43 x 31 x 20 cm och maxvikten är densamma som hos SAS – 8 kg. Transportväskan placeras alltid på golvet i, inte i hatthyllan. Hunden får inte vara lös ombord på planet.

En större hund som är för stor för att få plats i en väska som uppfyller de tillåtna måtten behöver istället åka i lastutrymmet. Det kan även bli aktuellt för mindre hundar om maxantalet för djur i kabinen är uppnått.

Även i lastutrymmet finns regler på transportburens utformning. SAS kräver att hunden reser i en läckagefri, fast bur som är ren och desinficerad. Burens golv ska täckas med tidningspapper eller spån. Det ska också finnas behållare för mat och vatten. Hos Norwegian är kraven att buren får vara maximalt 125 x 81 x 86 cm stor. Buren ska också vara vattentät, ha fullgod ventilation på tre sidor samt vara i gott skick. Burdörren ska stängas med buntband och om det finns hjul på buren ska dessa tas bort eller spärras.

När bör hunden inte flyga?

Valpar som ska följa med på flyget behöver vara minst 8 veckor. Hos SAS behöver en valp som är yngre än 14 veckor ett intyg från veterinär som bekräftar att hunden klarar av transporten. Om man känner sig osäker på om hunden klarar av en flygresa är det bra att rådgöra med veterinär angående exempelvis hundens ålder, hälsotillstånd eller stresstålighet. Plattnosade hundar kan få problem med andningen under de ändrade luftförhållandena under flygturen och löper därför större risk under resan än andra hundraser. Vanligtvis får man inte ta med sig hundar på charterflyg.

Förberedelser innan resan

Det är bra om hunden får chans att vänja sig vid den bur den ska resa i under flygturen innan det är dags att flyga. Arbeta därför lite med det redan under tiden ni är hemma för att ge hunden en chans att känna sig trygg.

Eftersom att det finns ett begränsat antal platser avsedda för djur på planet är det bra att vara ute i god tid när du ska boka din biljett. Den dagen det är dags att resa är det smidigt om du kan vara på flygplatsen ett bra tag innan avgång för att checka in dig och hunden. Du ska också ha tid att rasta hunden inför flygturen.

Det är viktigt att du kollar med det aktuella flygbolaget vad de har för bestämmelser som gäller när du reser med hund, förutom särskilda regler för hundburen kan bolagen ha andra regler som du behöver ha koll på. Kom ihåg att ta med dig alla papper och intyg som du behöver inför resan, exempelvis vaccinationsintyg och pass.

Vad bör jag tänka på när jag ska flyga med en hund?

Vad kostar det att flyga med en hund?

Priset för att flyga med hund varierar både mellan de olika bolagen, destinationerna och om hunden kan resa i kabinen eller måste åka i lastutrymmet. Service- och ledarhundar brukar få åka gratis, ibland tas en extra avgift ut om hunden tar upp ett extra säte i planet.

Som prisexempel kostar det hos SAS 425 kr per transportbur och resväg för inrikes resa i kabinen. För att resa i lastutrymmet kostar det 620 kr. Hos Norwegian är kostnaden 400 – 700 kr för hunden att åka i kabinen per resväg, samt 550 – 850 kr för att åka i lastutrymmet. Priset är högre om man bokar på plats på flygplatsen än om man väljer att boka online.

Resa inom EU med hund

När det gäller resor inom EU ska hunden vara ID-märkt, oftast med ett ISO-mikrochip. I vissa fall räcker det med att djuret har en läslig tatuering istället för mikrochip. Hunden behöver också vara vaccinerad mot rabies. En giltig vaccination mot rabies innebär att grundvaccinationen som består av antingen 1 eller 2 sprutor ska vara klar. För att kunna få denna vaccination krävs att djuret är minst 12 veckor gammalt samt att den är ID-märkt. Efter grundvaccinationen behöver du vänta minst 21 dagar innan du kan resa med hunden. Håll koll på omvaccinationsintervallet för att vaccinationen ska fortsätta vara giltig, dessa regler kan skilja sig åt i olika länder. Hunden ska också ha ett pass som utfärdas av veterinär.

Resa utanför EU med hund

Om du ska resa utanför EU kan det finnas särskilda bestämmelser för införsel som du behöver känna till. Det kan handla om speciella vaccinationer som hunden behöver få innan den tillåts komma in i det andra landet. Detta kan du ta reda på genom att kontakta ambassaden för det land du ska resa till.

Det kan även vara så att det ställs särskilda krav när hunden återvänder till Sverige. Det kan du ta reda på via Jordbruksverket, exempelvis kan det handla om att behandlas mot fästingar eller att avmaskas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.