Hundbädd – Med Hundens Hälsa i Fokus

En hund är mer än bara ett husdjur. Det är en trogen kompanjon som genom hela sitt liv ger villkorslös kärlek till hussar och mattar. De lär oss mer om livet än vad man tror och barn som har vuxit upp med en hund har ofta lättare att känna empati för andra och ta ansvar. När en hund kan lära och ge oss så mycket är det en självklarhet att man ska ge sin hund den bästa omsorgen man kan. Det innebär all från mat och lek till vård och en skön hundsäng att sova i.

Faktum är att det inte enbart är en självklarhet att våra pälsklädda, och de utan päls, vänner ska ha en god tillvaro. Det är dessutom ett krav från det svenska jordbruksverket, som har satt direktiven för hur hundar ska behandlas. Att se till att hunden har en skön och lugn sovplats är så pass viktigt att det finns inskrivet i djurskyddslagen, då en dålig sovplats och vilomiljö kan påverka hunden mycket negativt. Och alla vill ju ha en glad, frisk och pigg hund.

Klicka här för min rekommendation

Bättre vila leder till en lyckligare hund

Hund som sover i den bästa hundbäddenAlla vet vad en natt med dålig sömn gör med oss dagen efter. Vi är griniga när vi vaknar, vi är sura på jobbet och vi är supertrötta lagom till eftermiddagskaffet. Precis likadant är det för en hund som inte har sovit gott. En vuxen hund behöver sova mellan 12–18 timmar per dygn för att må bra, och de sover ännu mer i valp- och unghundstadiet. När en hund börjar bli till åren ökar sedan sömnbehovet igen. Med ett sådant stort sömnbehov känns det nästa onödigt att behöva påpeka att en hund behöver en bekväm hundbädd att ligga i och att den är placerad på en lugn plats.

Din hund är känslig, precis som du är

Tidigare lades det inte mycket vikt på hur en hunds hundsäng såg ut, vad den var tillverkad av och huruvida den faktiskt var skön att sova i. Om hunden inte fick ligga i soffan eller i sängen köpte man bara första bästa hundkorg och tänkte sedan inte mer på det. Men nu vet vi mer och bättre. Faktiskt räcker det med att ställa sig själv följande fråga för att få svaret: hade du tyckt att det var skönt att ligga i en hård, knastrande hundkorg eller på en tunn filt på golvet?

För hård hundsäng kan leda till kroniska besvär

Om en hund ligger för hårt kan det uppstå problem som i värsta fall kan bli kroniska. Hårda underlag kan leda till mankar och ledproblem. Har hunden dessutom anlag för muskelproblem eller artros är det extra viktigt att sovplatsen är mjuk och ergonomisk för hundens rygg och nacke. Förutom att en skön hundbädd är bra för hundens kropp, är det även väsentligt för hundens psyke. En hund som inte sover bra och som lider av sömnbrist blir lätt stressad, vilket i sin tur kan försämra immunförsvaret och hunden kan börja uppvisa aggressiva beteendetendenser. Precis som människor kan en hund få stressmage, och i värsta fall kan det utvecklas till magkatarr och magsår.

Placeringen av hundsängen är lika viktig som själva bädden

En hund behöver lugn och ro och det är inte alltid lätt att hitta rätt plats, framför allt om det är mycket spring i hemmet. Men lugn och ro betyder inte att man ska separera hunden från omgivningen. Det räcker med att hundens hundbädd står i t.ex. ett hörn i vardagsrummet eller någon annanstans där hunden inte är i direkt kontakt med resten av familjen.

Det är en bra idé att lära framförallt barn, att när hunden ligger i sin hundkorg ska man låta den vara. Klappa och gulla med hunden kan man göra när den är vaken, för när den sover vill den sova. När hundens sömnbehov är tillgodosedda är det garanterat en gladare och piggare hund som är ute på promenaderna och som håller dig sällskap samt förgyller din tillvaro.

Valpstadiet – Välj rätt hundbädd från början

valp i hundkorgSom tidigare nämnt sover en hund majoriteten av dygnet. Generellt brukar man säga att ju större hunden är, desto mer måste den sova. Det är ofta stora hundar som löper störst risk att få led- och höftproblem och det är av yttersta vikt att stora hundraser får sova i en hundbädd av god kvalitet redan från början. Alla som har haft valp vet att en valp kan sova nästan hur mycket som helst. På en sekund kan valpen gå från lek till att somna direkt på golvet. Valpen växer fort och det är viktigt att se till att den inte ligger på hårda underlag allt för länge eller att den gör för snabba rörelser, då detta kan leda till smärta och i värsta fall defekt.

Unghundstadiet – Våga visa vem som bestämmer!

När valpen går över till unghundstadiet börjar den att piggna till och få ett minskat sömnbehov, men som ändå ligger på 16–20 timmar om dygnet. Det är nu den så kallade spökåldern brukar uppdagas och det är vanligt att hunden testar gränser och gör allt för att sova i sängen, eller i soffan, eller någon annanstans där den egentligen inte får vara utan uppsikt. Trots att det kan kännas lönlöst att försöka visa den unga hunden att dess hundbädd är platsen den ska sova på, är det viktigt att visa att platsen finns där för att den representerar en trygghet för den växande hunden. Och när den (äntligen) blir vuxen kommer dess hundsäng bli en trygghet och en plats som den kan gå och lägga sig på när den behöver vara ifred och få vila i lugn och ro.

Den gamla hunden

gammal hund i hundsängEn gammal hund orkar inte lika mycket som den en gång gjorde. Ett tecken på att hunden börjar bli till åren är att den börjar att sova längre och tyngre. Detta kan bero på många saker, t.ex. att hörseln inte längre är vad den en gång var eller att den helt enkelt inte orkar bry sig om vad som händer ute på gatan eller i köket. En äldre hund kan få problem med leder och höfter. Trapporna som tidigare togs i ett svep blir ett jobbigt hinder att ta sig över. Då är det extra viktigt att hundens sov- och viloplats är anpassad efter hundens behov. Om hunden har svårt att lyfta på benen bör sängen inte ha en hård eller hög kant. Det är viktigt att bädden är mjuk, men samtidigt inte för mjuk. Det kan nämligen försvåra för hunden att ta sig upp. Var uppmärksam på hundens behov. Om din hund tidigare har älskat sin hundbädd men inte längre vill ligga i den är det ett tecken på att något är fel och att det måste ske en förändring. Alla vill att sin älskade fyrbenta vän ska ha en så bra, och lång, ålderdom som möjligt, och att se till att den får en extra skön och kvalitativ hundsäng är en bra start.

Hur vet man vilken man ska köpa?

När det kommer till att välja vilken hundbädd som är bäst för sin lurvige vän kan man få ett smärre huvudbry. Söker man efter hundbädd på internet eller går in i en välfylld djurbutik kommer man sannolikt att få en rad alternativ presenterade för sig. Det finns mängder av storlekar, färger och material. Det finns de som ser ut som mindre slott och det finns enkla bäddar som påminner om madrasser. Hur vet man vad man ska köpa och hur vet man om hunden faktiskt kommer att tycka att den nya hundsängen är skön?

Material

Det första man ska titta på är materialet. Är det ett hundvänligt material, det vill säga ett material som inte är skadligt eller allergiframkallande för hunden? Även om man kan tro att hundar är tåliga djur, vilket de i många fall är, är de väldigt känsliga mot kemikalier. Precis som barn reagerar de negativt på t.ex. flamskyddsmedel eller andra kemiska behandlingar. Det är viktigt att man tar reda på vad det är för material i hela bädden, både i överdraget och i stoppningen, samt om det är behandlat på något sätt. För att vara extra snäll mot naturen är det bra att ta reda på vart hundbädden är tillverkad och om den har skickats en lång väg för att komma hem till dig. Ju bättre tillverkningen har gått till och materialet är, desto bättre för både dig, din hund och miljön.

Storlek

När det kommer till att välja storlek på bädden beror det både på din hund och din bostad. Vissa hundar vill ha mycket plats att sprida ut sig på, medan andra tycker om att krypa ihop till en liten boll. En bra riktlinje är att välja en hundsäng där hunden kan ligga på flera olika sätt och röra sig fritt i sömnen utan att vakna. När det kommer till bäddens form är det återigen en smaksak. Den kan vara rund, fyrkantig eller ha någon annan form. Du får försöka ta reda på vad just din hund föredrar. Har du flera hundar kan du med fördel ta varsin säng eller, om de tycker om att sova tillsammans, en hundbädd i storleken större så att de kan ligga i samma bädd. Om det är fallet, se till att den är tillräckligt stor så att varje hund får sin egen plats.

Vilka egenskaper är viktigast för dig?

hundbädd hundsäng med bulldogDet är viktigt att du frågar dig själv vad du vill att din hunds hundsäng ska ha för egenskaper. Ska t.ex. överdraget gå att ta av och maskintvätta? Trots att man har en ren och torr hund som inte tycker om att vara ute och hoppa i den djupaste och lerigaste vattenpölen, kommer att det att komma in både grus och en och annan kvist. Det kan därför vara fördelaktigt att välja en hundbädd som är enkel att rengöra och som tål viss väta utan att förstöra bädden. Olika material, framför allt tyg, sliter olika mycket och det kan vara bra att fundera på om det är rätt att välja ett mjukare tyg eller mer vattenresistenta material som t.ex. konstläder.

Hundens välmående: En balans

Nog för att hunden måste få sitt sömn- och vilobehov tillgodosett med lugn och ro och en kvalitativ och ergonomisk hundbädd. Men det är minst lika viktigt att den aktiveras på rätt sätt och får äta ett bra foder. För den nya hundägaren kan det låta som väldigt mycket information att ta in. Det ska vara rätt foder, tillräckligt med aktivering, men inte allt för mycket aktivering, samtidigt som hunden sover större delen av dygnet. Men om man tänker efter är det precis så vi människor också fungerar. Vi mår inte bra om vi äter dålig mat som inte ger oss de näringsämnen våra kroppar behöver. Vi mår inte mentalt och fysiskt bra om vi inte kommer ut i den friska luften och få röra på oss. Och vi blir definitiv inte glada om vi inte får sova. Dessutom påverkas kvaliteten på sömnen negativt om vi inte tillgodoser våra andra behov.

Återigen är det precis likadant för hunden. En hund som får mat med för mycket socker och fett, samtidigt som den inte får röra på sig tillräckligt, kommer inte att sova bra. Samma sak gäller för en hund som får för lite mat, eller mat av dåligt kvalitet, och som överstimuleras. Det handlar om att hitta rätt balans för din hund. Hur mycket aktivering hunden kräver beror mycket på rasen. Vinthundar måste få springa och sträcka ut sig ett par gånger i veckan, medan en gårdshund eller vallhund behöver jobba mentalt för att bli trötta. Det är allt för vanligt att hunden faller in i våra mönster där vi inte hinner med en längre hundpromenad, och om det händer för ofta kan det ha negativa effekter.

Så vilken hundbädd ska jag köpa?

Som jag ser det finns det egentligen bara en hundsäng som lever upp till alla förväntningar och krav man kan tänkas ha, som samtidigt inte kostar en förmögenhet. Det är den Svensktillverkade Biabädden. De är mycket prisvärda och finns i många storlekar. Jag har skrivit en hel sida med information om biabäddar, den hittar du här: Biabädd

Vet du redan att det är den hundbädden du vill ha så kan du klicka här för att köpa den direkt. (Du väljer färg och storlek där)

biabädd är den bästa hundsängen

Det var lite information om hundbäddar, hoppas du hittade vad du sökte. Har du frågor eller funderingar är du hjärtligt välkommen att höra av dig här.