Både att köpa och att äga en hund är något som kostar en hel del pengar. För att slippa överraskningar kan det vara bra att veta vilka kostnader en eventuell hund för med sig.
Inköpspriset varierar bland annat med vilken ras det gäller, men utöver den kostnaden finns det många andra saker att tänka på.
Hundfoder
Hur mycket hundfodret kostar beror såklart på hur mycket den specifika hunden äter. En stor hund äter betydligt mer än en liten och är därmed ”dyrare i drift”. En valp äter också en mindre mängd mat än en vuxen hund, därför kan matkostnaden för det första levnadsåret vara något lägre än för en vuxen hund.
Priset på fodret skiljer sig åt beroende på fabrikat, det går att komma undan billigare genom att välja ett billigare märke. Det gäller dock att vara uppmärksam på att kvaliteten skiljer sig åt, inte bara priset. Generellt kan man säga att kostnaden för hundfoder för en medelstor hund ligger på omkring 500 – 800 kr i månaden. Här hittar du mer information om hundfoder.
Tillbehör
Tillbehör som exempelvis hundbädd, koppel, halsband, leksaker, mat- och vattenskål, filt, pälskarda och klotång är något man behöver köpa under det första levnadsåret där ett rimligt pris är ca 800 kr. Man kan förstås spendera precis hur mycket som helst i denna kategori om man vill det, men det går även att komma under denna siffra genom att välja billigare alternativ. Tillbehör till mindre hundar är ofta något billigare i jämförelse med till stora hundar.
Hundbur
Om du behöver en hundbur till bilen får du vara beredd att lägga ut åtminstone 3000 kr för en sådan om den ska vara krocktestad. Priset varierar efter fabrikat och storlek. Det är enkelt att komma undan billigare genom att köpa en icke-krocktestad modell, men även i detta fall får man det man betalar för. Läs mer om hundburar här.
Hälsa, päls- och munvård
Kostnaden för pälsvården varierar såklart beroende på vilken typ av päls hunden har, så det är svårt att komma fram till en exakt siffra. Oavsett vilken ras hunden är bör man vara beredd på att behöva lägga ner några hundralappar per år på tandvård (tandborste och tuggbitar) och schampo.
Avmaskning
Valp
Hur ofta din valp ska avmaskas bör din uppfödare kunna svara på, det är bra om du kan få ett avmaskningsschema vilket gör det tydligt och enkelt att se när avmaskningarna ska göras. Avmaskningsmedel köps receptfritt på apotek och kostar ofta omkring en hundralapp, men det är viktigt att använda rätt sort, rådgör därför med din veterinär så att du får veta vilket preparat du ska köpa.
Vuxen hund
Den vuxna hunden behöver inte avmaskas rutinmässigt, utan bara om man vet eller misstänker att hunden har mask. I vissa fall är det väldigt tydligt eftersom att man kan se parasiterna i hundens avföring. För att ta reda på om hunden har mask kan man använda sig av ett provtagningsset, exempelvis ”Kollamasken” som kostar drygt 300 kr på apoteket(Klicka här för att köpa). Du tar själv avföringsprov enligt instruktionerna i kittet, och skickar sedan in det för analys på labb där de kan upptäcka eventuella parasiter.
Fästingar
Beroende på hur mycket fästingar det finns där du bor kan det vara bra att även räkna med kostnader för fästingprofylax. Ett så kallat spot-on preparat som droppas direkt på pälsen på hunden skyddar mot fästingar i tre till fyra veckor och kostar omkring 200 kr per förpackning, vilka räcker olika länge beroende på hundens storlek. Ett fästinghalsband kostar strax under 300 kr och skyddar hunden mot fästningar i fem till sex månader. Även i detta fall är det bra att rådgöra med din veterinär vilken lösning som är mest lämplig för din hund.
Veterinärkostnader
Det är svårt att förutsäga alla veterinärkostnader som kan uppstå. Om hunden blir sjuk eller råkar ut för en olycka kan det medföra stora kostnader som snabbt drar iväg om hunden behöver omfattande vård. Därför är det viktigt att hunden har en försäkring.
Vaccination
Hunden behöver även vaccineras vilket medför en del kostnader. Hundens grundvaccineringen innebär att valpen vaccineras först hos uppfödaren vid sju till åtta veckors ålder, sedan ska den vaccineras igen när den blivit 12 veckor gammal, samt ännu en gång vid ett års ålder. Om du har köpt valpen innan den blivit 12 veckor innebär detta alltså att du behöver stå för två vaccinationer under hundens första år. Efter att grundvaccinationen är gjord bör hunden vaccineras vart fjärde år enligt Svenska Kennelklubbens (SKK) rekommendation. Varje vaccination kostar ca 400 – 500 kr.
Undersökningar och kastrering
Om man har tänkt låta hunden genomgå höftleds- och armbågsröntgen samt ögonlysning undre sitt första levnadsår är det bra att budgetera för den kostnaden i förväg också. Kostnaden varierar lite beroende på klinik och ras men en riktlinje är 2500 kr.
Ska hunden kastreras innebär även detta en kostnad på omkring 4000 – 8000 kr för en tik respektive 3000 – 5000 kr för en hanhund.
Den dagen det är dags för avlivning tar veterinären betalt för att avliva hunden. Det billigaste alternativet är att låta hunden avlivas och sedan ta hand om kroppen själv, vilket kostar ungefär 1000kr. Om veterinären ska ta hand om kvarlevorna kremeras de antingen tillsammans med andra eller separat. Det dyraste alternativet är separat kremering där man även kan hämta askan om man vill behålla den, det kostar ca 3000 kr.
Kursavgifter och medlemskap i klubbar
Om man inte har någon erfarenhet av hundar sedan tidigare kan det vara bra att investera i en valpkurs under det första levnadsåret, och sedan även en grundkurs i vardagslydnad. Ett exempel för kostnad på det kommer från Svenska Brukshundklubben där kurserna kostar 1960 kr styck och inkluderar medlemskap i klubben.
Vill man gå med i Svenska Kennelklubben kostar det 425 kr per år. Det finns även klubbar för den specifika rasen. Medlemskap brukar kosta några hundralappar per år och det ger bland annat rabatterade priser för hundförsäkring.
Försäkring
Försäkring är något som varierar från ras till ras och även förstås mellan olika försäkringsbolag och vad försäkringen omfattar, priset kan även skilja sig åt mellan hanhundar och tikar. Det absolut viktigaste är att ha en veterinärvårdsförsäkring som du kan nyttja om olyckan skulle vara framme, så att du kan få ersättning för veterinärkostnaderna som kan uppstå.
Man kan även välja till en livförsäkring, men då blir premien dyrare. Man brukar kunna få rabatt om man är medlem i SKK eller någon rasklubb. Det finns olika sidor att jämföra försäkringar på, gör gärna det, men var samtidigt uppmärksam på vad som ingår i försäkringarna så att du vet vad det är du köper. I ett kostnadsexempel från SKK har de räknat på en försäkringskostnad för en Golden Retriever-tik räknar de med 3256 kr för det första året och 4740 kr för det andra, samt 5386 kr för hundens sista levnadsår för en försäkring hos Agria.
Totalkostnaden för hunden
Det kan vara svårt att fastställa den totala kostnaden för en hund. Det beror på att kostnaden skiljer sig mycket mellan olika raser och storlekar på hunden. Det kan även tillkomma kostnader för eventuella kursavgifter och tävlingar beroende på vad hunden ska användas till. Dessutom är det viktigt att ha i åtanke att oförutsedda veterinärkostnader kan uppstå och även fast du har försäkring behöver du stå för fast- och rörlig självrisk. Den totala kostnaden hamnar på ungefär 15 000kr men det kan även bli det dubbla beroende på ovanstående anledningar.