Hundbur till bilen – Komplett guide

Är du ute efter köpa den bästa hundburen för just dig och din hund?

Perfekt, då behöver du inte söka mer. Vi har undersökt marknadens bästa hundburar samt lusläst alla recensioner och test av hundburar för att du ska slippa.

Vi känner till marknadens alla hundburar och vet att det kan vara en övermäktig uppgift att hitta den som passar, så vi har tagit oss friheten att skriva denna köpguide för att hjälpa dig hitta den bästa möjliga hundburen efter dina behov.

De allra bästa hundburarna

Vi har valt att fokusera på 2 hundburar som båda är mycket populära. De är båda Svensktillverkade och krocktestade. Båda har även modeller som passar till bilar med höga trösklar i bagageutrymmet.

Jämförelse av de 2 bästa hundburs-köpen online

De 2 burarna är:

Artfex och Mim Variocage

Innan vi börjar jämföra kan jag bara säga att båda 2 är riktigt bra köp.

Båda har toppbetyg från sina recensioner, båda är svensktillverkade, båda är krocktestade och certifierade, de har evakueringslucka och anti-halkmatta.

Så vad är skillnaden?

De är egentligen bara 2 saker, Mim variocage har deformationszon samt justerbart djup. Det får du bara extra för, Artfex är ganska mycket billigare, strax över 3000 kr medans Mim Variocage kostar strax över 4500 kr.

Det justerbara djupet är egentligen bra användbart om du tänkt använda din bur i flera olika bilar.

Sen tycker jag personligen att Mim Variocage är snyggare. Men det är ju såklart upp till dig att avgöra.

Nedan kommer närmare information om de respektive hundburarna:

Mim Variocage Hundbur enkel

Köp mim hundbur online

Så säger de som köpt buren:

Toppen produkt
Jätte nöjd att min pälslkling äntligen åker säkert

Mycket funktionell hundbur
Rimlig teknisk nivå på montering. Utmärkt kvalité. Möjlighet till justering är suveränt. Krocktest samt utrymningslucka borgade också för mitt val.

Grym bur
Köpte denna bur i början av månaden, hunden har inte riktigt velat hoppa in i bagaget, men när buren var ihop skruvad och klar, så hoppade han in i buren utan tvekan. Jag rekommenderar den starkt.”

Mim variocage är den enda hund transportburen som har utfört och fått fullt godkända betyg från SPCT-testet – Safe Pet Crash Test där frontalkollision, kollision bakifrån och roll-over(voltning) testas.

Minimerad skaderisk med deformationszon

Den största styrkan hos Mim variocage är dess deformationszon och det är den som gör buren till den säkraste hundburen på den Svenska marknaden. Hundburen är byggd med en speciell teleskopteknik vilket gör att buren vid kollision komprimeras på ett säkert sätt. Väldigt mycket av kraften från en kollision tas upp av denna komprimering, kraft som annars till stor del hade blivit riktad mot hunden och övriga passagerare i bilen.

Splitterfri

En annan effekt av konstruktionen är att buren inte splittras vid kollision. Splitter är, som du kanske kan tänka dig, mycket farligt att ha flygande omkring i bilen.

Det innebär också att buren inte skjuter fram baksätet, vilket annars är en av de största säkerhetsrisken med att ha en hundbur i bagaget.

Svensktillverkad

Mim Hundbur Variocage Sveriges bästa hundbur?

Mim har tillverkat hundburar till den Svenska marknaden i snart 30 år och samarbetar med de största bilmärkena för att utveckla de säkraste och mest praktiska hundburarna.

Justerbart djup

Buren har som sagt en teleskopisk konstruktion vilket gör att djupet med några enkla handgrepp anpassas för att passa perfekt i din bil och till din hund. Även om hundburen är inställd på det kortaste djupet finns det utrymme kvar, så deformationszons-effekten inte ska försvinna.

Evakueringslucka

Vid kollision kan det hända att den vanliga utgången inte går att få upp, därför har Mims burar evakueringslucka på baksidan. Den har även gasdämpare vilket hjälper till att hålla dörren öppen.

Nackdelar

Dyr och tung

Det går inte att förneka att prislappen är ganska hög för denna hundbur. Men ska man vara rättvis så måste man kolla vad man får för det priset. Man får den säkraste hundburen på marknaden, både för hund och passagerare. Generellt så får man ju säga att säkerhet inte är ett område där man bör spara in pengar.

Den är även som nämnts tidigare ganska tung, vilket kan göra det opraktiskt när buren ska flyttas. Men det är även bland annat  tyngden som gör att Mims hundbur känns rejäl och säker.

Kan vara svårmonterad

Vissa som har köpt den här buren har upplevt den som lite svårmonterad. Men Mimsafe är ett seriöst företag och har konstruerat buren på ett sätt som ska göra den så lättmonterad som möjligt, de har även en utmärkt monteringsvideo som du hittar på min recension av mim variocage. Följer du den bör du inte få några problem med monteringen. Där hittar du även information om Mim’s andra hundburar: Dubbel, Compact och Minimax.

Artfex Hundbur enkel

artfex är en relativt billig hundbur

Så säger de som köpt denna hundbur online:

Toppen bra
Vår hund gillade buren med en gång trots att den var ny och han hade inte testat och vant sig innan åkturen

Perfekt bur. Tyst och säker!
Innan hde vi en riktig ”skallerbur” och den klarade vi bara av i en månad, då skaffade vi denna Artfex medium bred till vår tollarvalp. Perfekt bur och sååå tyst”

Lagom stor till en liten hund och liten bil
Lite svår monterad och beskrivningen var usel men som tur är finns det video på Youtube som visar hur den ska monteras.

Artfex hundbur tillverkas i Vänersborg och är krocktestad. Artfex har lång erfarenhet av att tillverka hundburar och tillverkar mycket praktiska, mångsidiga och prisvärda transportburar.

Bäst i test i teknikens värld

Får positiva kommentarer om att takskivan kan användas som avlastningsbord vilket är mycket praktiskt samt att den är mycket tyst. Även att det går att köpa till smarta tillbehör men också lite ris för att de inte ingår.

Kan monteras på valfri sida

Den smarta konstruktionen gör att buren kan monteras på valfri sida i bagageutrymmet, lämnar även mycket utrymme till packning.

Får du tillökning i familjen i form av en till hund så kan du tack vare den smarta konstruktionen köpa en till artfex och koppla ihop den med den första och det blir en dubbelbur.

Artfex – Det miljövänliga alternativet

Burarna utvecklas och tillverkas i Vänersborg vilket sparar mycket på miljön då inga långa transporter är nödvändiga för att du ska få buren hem till din dörr.

Nackdelar

Säkerhetsselen inte ingår

Många personer stör sig på att säkerhetsselen inte ingår, trots att buren är krocktestad med den säkerhetsselen. Den är inte nödvändig för att använda buren men rekommenderas starkt. Kostar ca 400kr att köpa till.

Även denna bur kan vara svårmonterad för den ovane

På samma sätt som med mims hundbur kan den här buren uppfattas som lite svår att montera. Men tar du det bara lugnt och följer instruktionsfilmen du hittar på min recension av artfex hundbur så ska det inte vara några problem.

Slutsats Mim Variocage eller Artfex

Att köpa hundbur är ett stort och viktigt beslut. Att ha en osäker hundbur kan innebära livsfara, även vid mindre kollisioner. Därför har jag valt att fokusera på de här 2 burarna, som båda satsat mycket hårt på säkerheten. Men tyvärr så har allt ett pris och inte bara i pengar.

Man måste kompromissa. Mim är en säkrare bur, men den kostar även mer pengar och väger mer.

Jag skulle säga att beslutet avgörs av 2 faktorer: Sin budget och hur ofta man ska flytta runt buren.

Har man råd att lägga några tusen extra och kommer för det mesta ha buren stående i samma bil, då skulle jag köpa Mim. Vill man däremot spara in lite pengar och eller kommer behöva flytta runt buren en del, då hade jag köpt Artfex.

Alternativ till hundbur

Det finns andra alternativ till att transportera sin hund:  fastspänd med sele och bälte och i bagaget hundgrind. Alternativet med att ha hunden i bagaget med hundgrind avråder jag ifrån, det är inte lika säkert för din hund.

En hund som kan röra sig fritt i bagaget riskerar att få allvarligt skadar om olycka är framme och bilen kolliderar med ett annat fordon eller glider av vägen. Det försvårar även alla lastmöjligheter, vilket kan vara ett stort problem.

Säkerhetssele

Att skaffa en säkerhetssele och fästa hunden i ett av bältesspännena är då säkrare, men inte nödvändigtvis bättre för hunden. Forskning har visat att hundar har lättare för att bli åksjuka om de sitter eller ligger på en större yta i bilen. Dessutom tar en hund som sitter fastspänd i t.ex. baksätet upp både en eller två platser beroende på hundens storlek. Men kan man inte ha en hundbur är det ett vettigt alternativ, och det går ju inte att förneka att det är ganska praktiskt.

Hundbur – Men inte vilken som helst

Det självklara alternativet, om man har möjlighet, är det absolut säkraste alternativet och det mest rekommenderade.

Den bästa hundburen fungerar inte som en råttfälla

Det är dock av yttersta vikt att man inte blandar ihop en transportbur med en hundbur av det slag man använder under t.ex. utställningar. Dessa kan utgöra en stor säkerhetsrisk som kan ha förödande följder om de används under bilfärd och man ska alltid välja en transportbur som är anpassad och testad för bilresor. Det finns flera olika modeller av hundburar för att passa både hundar, bilar och ägare.

De flesta är tillverkade för att placeras i bagaget, men det finns även burar av mindre slag som kan placeras i något av bilens passagerarsäten. Normalt brukar inte tanken på hundar i hundbur innebära något positivt, men det finns faktiskt många hundar som tycker om sina hundburar, och framförallt de som är förknippade med den roliga aktiviteten: ”åka bilen”.

Ge hunden en positiv upplevelse

En hund som inte tycker om att åka bil kan vara ett stort problem. Det kan vara jobbigt för både föraren och medpassagerare om hunden uppvisar tydliga tecken på stress och oro. En hund som blir åksjuk i varje rondell är inte roligt. Att träna på att åka bil är något som rekommenderas av nästan alla uppfödare och hundtränare och det är bra att börja redan när hunden är valp. Ju tidigare man lär hunden var dess plats i bilen är, desto bättre. Däremot ska man vara försiktig med att belöna ett bra beteende i bilen med hundgodis eller andra läckerheter. En hund som precis har ätit eller fått godis löper större risk att bli åksjuk, oavsett om de inte tenderar att bli det i vanliga fall. För att vara på säkra sidan rekommenderas det därför att man alltid har med sig en rulle med hushållspapper och en flaska vatten under varje bilresa.

Följ jordbruksverkets direktiv!

Jordbruksverket har direktiv för hundburar till bil

Jordbruksverket, som har satt restriktionerna och reglerna för hur sällskapsdjur ska behandlas, har tydliga direktiv när det gäller transportering av hundar. Hunden får inte lida eller ta skada av transporten och det är ägarens ansvar att hela tiden ha uppsikt över hunden under resans gång. Om hunden färdas i hundbur måste buren passa bilens utrymme på ett sådant sätt att den kan vara väl förankrad och att hunden har tillgång till god ventilation och skugga. En hund får inte vistas i något slags stillastående fordon längre än max 3 timmar utan rastning, oavsett om den sitter i en hundbur eller ej.

Temperaturen stiger fort i bilen och eftersom hundar inte svettas på samma sätt som vi människor, eller kan kyla ned sig, kan en lång vistelse i en stillastående, varm bil ha allvarliga konsekvenser.

Krav på storlek av transportbur

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter måste längden på varje hundbur för en enskild hund vara hundens längd från nos till sittbensknöl, i normal stående ställning, gånger 1,10. Bredden ska vara hundens bröstvidd gånger 2,5, och höjden ska vara tillräcklig för att hunden ohindrat ska kunna stå i normal ställning, utan att huka sig eller sänka huvudet. Det är godkänt att transportera flera hundar i samma hundbur, förutsatt att hundarna klarar av att vistas i samma bur utan att det uppstår bråk eller andra problem. Däremot måste en hundbur med flera hundar i, hela tiden ökas i bredd med måttet på den största hundens bröstvidd för varje hund.

Övriga viktiga direktiv för bilburar

Oavsett vilken hundbur till bil man har är det inte tillåtet att transportera en löpande tik tillsammans med o-kastrerade hanhundar. Det är heller inte tillåtet att transportera en valp i bil innan naveln har läkt igen helt, och valpen ska minst vara en vecka gammal. En dräktig tik får heller inte transporteras i bil två veckorna innan planerad valpning eller tidigare än en vecka efter valpning. Dessa regler, förutom löpande tik tillsammans med hanhundar, får kringgås om det är fara för hundens hälsa och man snarast måste uppsöka en veterinär. Däremot är det ytterst försiktig körning som gäller och det rekommenderas att man har ytterligare en person i bilen som hela tiden kan se till hunden eller valparna.

För de som har flera slädhundar gäller andra transportregler, men varje hund måste fortfarande vara väl säkrad i fordonet och ha tillgång till god ventilation.

Ge en positiv upplevelse för resten av medpassagerarna

En hund som inte är väl fastspänd i en hundbur till bil kan vara ett hinder för föraren och de andra medpassagerarna. En hund som får röra sig fritt i bilen kan till och med vara en fara för trafiken, då plötsliga skällande eller kast mot fönsterrutorna kan skrämma föraren till hastiga rattrörelser som kan påkalla fara både för fordonet och de andra trafikanterna. Val av transportbur för hund är därför minst lika viktigt för föraren som det är för hunden.

Se till att hundburen är skrammelfri

se till att bilburen inte skramlar

Ett vanligt problem med hundburar av äldre, och sämre kvalitet är att de skramlar och låter, vilket inte brukar uppskattas av varken hund eller resenärer. Så ska du köpa en begagnad hundbur så se till att kolla att den är skrammelfri.

De äldre bilburarna brukar även vara svåra att fästa i säkerhetsöglorna och man får bråka med både spännband och andra säkerhetsanordningar. I dag är de flesta nya hundburar anpassade efter bilarnas form och de är inte längre fyrkantiga stålburar som varken är krocktestade eller anpassade för bilresor. Nu ligger fokus på säkerhet och komfort.

Krocktestad transportbur för hund

Att krocktesta hundburar eller annan djurförvaring under transport är inget som ligger högt upp på prioriteringslistan för bilföretagen. Varför det är så är ett mysterium. Att ha sällskapsdjur är knappast utmärkande för Sverige med tillhörande grannländer.

I Sverige görs de enda krocktesterna med burar av ett oberoende institut. Testmetoden kallas för SPCT Sate Pet Crash Test och görs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Där testar man burarnas hållbarhet vid både frontalkrock, påkörning bakifrån samt voltning.

Alla som har tagit körkort kommer säkert ihåg att man fick lära sig att en ospänd last, vilket tyvärr hundar räknas som om de inte är fastspända, på t.ex. 8 kg vid en hård inbromsning i 80 km/timmen väger ca. 400 kilo om den kommer farandes från baksätet eller framsätet. En labrador, tillika Sveriges vanligaste hundras, väger mellan 25–35 kg. Man behöver inte vara något geni i matte för att räkna ut vilken kraft de får vid en bilolycka.

Så, den som anser att man inte behöver spänna fast sin älskade vän, eller som tycker att hunden ser så ledsen ut i sin hundbur, borde verkligen tänka efter en gång till. Är det värt att riskera allt bara för att man inte orkade skaffa rätt hundbur?

Att välja transportbur hund

Tidigare fanns det en djurskyddsmyndighet i Sverige. Det var den myndighet som bestämde de exakta måtten och reglerna för hur en hundbur skulle vara utformad och vad som var hundens bästa. Men när den myndigheten lades ned och Jordbruksverket tog över, försvann de reglerna. Istället har man tagit fram riktlinjer för storleken på burarna. Det finns alltså inga fastslagna regler för några av nedanstående direktiv.

Att använda utställningsbur som transportbur är förbjudet

Däremot får man inte använda en utställningsbur för att transportera en hund. Dessa är ihop fällbara och kan vid kraftiga stötar och kollision fällas ihop. Buren slås ihop, precis som en råttfälla, och om hunden inte klarar av att hålla emot buren kan det ha ett förödande slut och vänta ägaren allvarliga konsekvenser.

Många av de nya, moderna transportburarna har lås på dörrarna, vilket gör att hunden inte själv kan öppna burdörren och hoppa ut direkt när matte eller husse öppnar bagageluckan. Det finns också flera hundburar som har extra öppningsmöjligheter i t.ex. taket eller på sida in mot bilen. Detta förenklar arbetet med att få ut hunden ur bilen vid kollision bakifrån eller om bagageluckan inte längre går att öppna.

Prio #1 måste vara säkerheten

Man kan med fördel tänka lite extra på materialet när man väljer hundbur. Vissa material är mer stöttåliga och tål väta utan att rosta. Man kan med fördel välja en transportbur som också kan användas vid andra tillfällen, t.ex. vid lydnadskurser eller utställning, men fokus ska alltid ligga på att buren ska skydda hunden på ett säkert och bekvämt sätt under transport.

Om din hund är något av en gnagare och som, även om den tycker om att åka bil, har en förkärlek att gnaga på gallret till sin hundbur ska du välja ett starkare material som tål ett och annat bitmärke utan att tappa sin funktion.

Som tidigare nämnt finns det tydliga riktlinjer för hur stor en hundbur måste var för hunden som vistas i den. Normalt finns det fyra olika storlekar, som i sin tur finns i olika modeller och utseende: x-small, small, medium och large. Som storlekarna indikerar är den minsta storleken till för de minsta hundraserna och den största för den större hunden.

Du som ägare vet vad din hund föredrar och man kan välja en större hundbur till en mindre hund. Om hunden inte tycker om att ligga på hårda underlag kan man lägga in en tunn gummimatta eller filt i buren så den blir skönare att ligga och sitta i. Däremot får underlaget inte vara för glatt eller glida runt. Det kan göra att hunden halkar lättare under bilfärder på ojämna underlag. Ett tips är att antingen lägga in ett anti-slip underlag under filten eller, om materialet tillåter det, fästa dubbelsidig tejp längs kanterna på hundens hundbur och se till att trycka fast det mjukare underlaget ordentligt.

3 svar på ”Hundbur till bilen – Komplett guide”

  1. Det är skönt att se att säkerheten för hunden prioriteras högt. Jag kommer definitivt att överväga dessa alternativ när jag ska köpa en hundbur.

    Svara
    • Ja, många tillverkare erbjuder reservdelar till sina hundburar. Det kan vara en bra idé att kolla med återförsäljaren eller tillverkaren för att se vilka reservdelar som finns tillgängliga.

      Svara

Lämna en kommentar