Allt om rottweiler

Rottweilern är en av de mest populära hundraserna i Sverige. På grund av sitt kraftfulla yttre är den en mycket respektingivande hund. Ibland förknippas denna ras med aggressivitet eller att det skulle vara farliga hundar. Sanningen är att rottweilern är en väldigt vänlig och lekfull ras. Den behöver dock mycket aktivering och en ägare som är både rättvis och bestämd i sin hantering för att vägleda hunden i sin uppfostran.

köpa hund

Ursprung

Rottweilern tros ha sitt ursprung så långt tillbaka i tiden som till romartiden. Detta göra att det är en av våra äldsta hundraser. Rasen härstammar från Tyskland, dess namn kommer från staden Rottweil samt ordet ”metzger” som på tyska betyder slaktare. Slaktarna avlade på rottweilern på grund av dess goda bruksegenskaper som gjorde dem lämpliga att använda i arbetet. De användes för att driva boskap till marknader och slakthus, och skyddade även boskapsdrivarna mot faror på vägen.

Andra användningsområden som rasen haft historiskt sett är som vakt- eller draghund. I början av 1900-talet började den även användas som polishund.

Exteriör och hälsa

Rottweilern är en medelstor till stor hund. Mankhöjden ligger på 61 – 68 cm för hanar och 56 – 63 cm för tikar. Vikten för hanar är ca 50 kg och för tikar ca 42 kg. Hundar av denna ras är rejält byggda och ska ge ett kraftfullt intryck. Käkarna är breda och kraftiga och öronen är liggande.

Pälsen är kort och grov. Rottweilern har så kallad dubbelpäls som består av både täckhår och underull. Underullen ska inte vara synlig under täckhåret. Färgen är svart med rödbruna, väl avgränsade tecken.

Livslängden är omkring 9 – 12 år. Liksom många större hundraser behöver rottweilern ibland lite extra tid på sig för att mogna. Många hundar blir inte fullvuxna förrän de är 2 – 3 år gamla. Sjukdomar som ibland förekommer hos rottweilern är bland annat höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi samt ögonproblem. Det två förstnämnda sjukdomarna går att undvika till viss mån med hjälp av rätt sorts hundbur i bilen samt rätt sorts hundbädd du har i hemmet. Det kan du läsa mer om hundburar här på Hundbur. Du kan läsa mer om rätt sorts hundbädd till din hund på Biabädd.

ssk hund

Egenskaper och användning

Rottweilern är en vänlig ras som är med rätt hantering är både barnvänlig, tillgiven, lekfull, lydig och arbetsvillig. Dessa hundar är väldigt lättlärda men kräver mycket mental och fysisk stimulans för att komma till sin rätt. Rottweilern är mycket uppmärksam på vad som händer i dess omgivning och kan visa en hel del vaktinstinkt då den knyter an starkt till sin ägare. En rottweiler är en självsäker hund som gärna hittar på egna upptåg om den inte får tillräckligt med vägledning av ägaren från start.

På grund av rasens storlek är det extra viktigt att starta med lydnadsträning tidigt i hundens liv. Det är mycket viktigt att ägaren är bestämd men följsam och lyhörd mot hunden. Det är även nödvändigt med tidig social träning där hunden får träffa människor, hundar och andra djur är bra för att hunden ska utveckla ett sunt förhållande till sådant som den stöter på i vardagen. Detta gäller speciellt hanhundar eftersom att de tenderar att visa dominans och aggressivitet mot andra hanhundar.

Rottweilern är en brukshund som kan göra bra ifrån sig inom samtliga bruksgrenar. Många hundar används inom försvarsmakten, polisen eller som vakthund. Förutom dessa användningsområden kan rasen även fungera bra som familjehund eller utställningshund, förutsatt att hemmet är aktivt.

Pälsvård

En rottweiler har en lättskött päls som knappt kräver någon vård. Man kan borsta igenom pälsen eller bada hunden vid behov.

rottweiler valp

Passar en rottweiler mig?

Rottweilern kräver ganska mycket av sin ägare och rekommenderas därför inte som första hund till en oerfaren ägare. Dess egenskaper och behov gör att den kräver mycket motion och aktivering för att må bra. Räkna därför med att behöva lägga ner flera timmar varje dag för att ge hunden den stimulans och det aktiva liv den behöver. Det är en relativt lättfödd ras som tenderar till att bli överviktig om den inte erbjuds tillräckligt med motion.

Om du väl bestämt dig för att köpa en rottweiler är det viktigt att välja uppfödare med omsorg. På grund av rasens popularitet har antalet uppfödare ökat, vilket har medfört problem med hundarnas hälsa och temperament i de fall då uppfödarna inte är seriösa.

Lämna en kommentar