Har du bestämt dig för att skaffa hund, men vet inte vilken typ av hund som passar dig bäst? Att köpa hund är ett stort beslut, med det följer ett ansvar över den nya familjemedlemmen som kommer att behöva både mycket tid och omsorg i många år framöver. Att välja rätt hund för dig eller din familj kan vara klurigt, det kan vara frestande att gå enbart på hundens utseende eller ras, men gör man det finns det risk för att hundens egenskaper inte alls är det som passar för dig och din livssituation. Här följer några tips på vägen mot att hitta din nya familjemedlem!
Vad du måste tänka på
Du behöver utvärdera din livsstil för att ta reda på vilka förutsättningar du har för att ta hand om en hund, och vilken typ av hund som skulle passa dig bäst. Alla hundar behöver motioneras, aktiveras och ha sällskap, men mängden motion varierar beroende på hundens storlek och ras.
Andra saker som kommer att ta tid och även kosta pengar är hundens pälsvård. En långhårig hund kräver större insats än en korthårig, den behöver borstas och badas oftare, dessutom kan den behöva trimmas regelbundet.
Storleken och psyket gör stor skillnad
Hundens storlek och psyke är också av betydelse beroende på hur stor erfarenhet du eller ni har av att hantera hundar. Om det finns barn i familjen som ska hjälpa till att exempelvis rasta hunden är det viktigt att välja en hund som de klarar av att hantera och är hunden är lätt att fostra. En stor hund äter förstås betydligt mer hundmat än en liten, vilket man behöver tänka på eftersom att det innebär en större utgift. Det kan också vara så att man behöver anpassa hundens storlek efter storleken på ens bostad eller bil, om man bor väldigt litet passar det inte så bra med en väldigt stor hund.
Vart ska hunden vara när du jobbar?
Fundera också över hur hunden kommer ha det när du är på jobbet, ska någon annan rasta den och i så fall vem? Se till att skaffa en hund som alla som behöver hantera den klarar av. Eftersom att en hund förhoppningsvis lever i många år är det även nödvändigt att du funderar över hur livet kommer förändras framöver, kommer du fortfarande att ha samma förutsättningar och tid att lägga på din hund om några år?
Vilken ras?
Varje hundras är från grunden avlad för att fylla ett speciellt syfte, exempelvis är vissa hundar avlade för att jaga, eller valla och kräver därför mycket motion och stimulans för att de ska trivas. Andra raser är avlade med fokus på att vara sällskapshundar och kräver därför inte samma mängd motion. När du har utvärderat din livsstil och kommit fram till vad din nya hund behöver ha för egenskaper kan du fokusera på raser som uppfyller dessa behov.
Hur mycket motion har du möjlighet att ge din hund?
Är det en lättsam familjehund som vem som helst ska kunna hantera kan en mindre hund som en Cavalier vara ett alternativ, ett annat exempel är Bichon Frisé, dessa raser har inte heller så stort motionsbehov och nöjer sig med lättare promenader. Om man är ute efter en något större hund kan Labrador eller Golden Retriever vara passande. Labradorer är bra familjehundar på grund av sin glada personlighet och att de är väldigt människokära. Större hundar har ett stort behov av att röra på sig och behöver få vara ute åtminstone några timmar varje dag för att må bra.
Även hjärnan behöver aktiveras
Förutom motionsbehovet behöver hundar också aktiveras för att få arbeta med hjärnan, även detta behov varierar beroende på ras. Raser som inte behöver aktiveras speciellt mycket är Cavalier och Chihuahua och andra hundar som är avlade i första hand som sällskapshundar. Raser med stort behov av aktivering är tillexempel Border Collie, Rottweiler eller Sibiren Husky. Man kan säga att när hunden är avlad för att utföra en särskild uppgift, som att valla eller dra, kräver den mer aktivering, särskilt om den inte får möjlighet att utföra den uppgift den är avsedd för.
Läs på ordentligt innan du väljer hund
Läs på om de hundraser du är mest intresserad av för att ha en bra grund att ta ditt beslut på senare. Det finns även blandningar av olika raser som kan passa dig bra om du inte måste ha en renrasig hund, det är dock inte lika lätt att säga ”vad du får” när du köper en blandras, rasernas egenskaper blir inte lika framträdande när hunden inte är renrasig. Svenska Kennelklubben har kontaktuppgifter till de olika rasklubbarna som kan ge mer information om den aktuella rasen och även sätta dig i kontakt med uppfödare i din närhet. Det finns också massor av information på internet och i böcker om olika hundraser.
Bilda dig en uppfattning genom att besöka flera uppfödare
Att sedan besöka olika uppfödare för att få chans att träffa hundarna i verkligheten är ett bra sätt att bilda dig en egen uppfattning och känsla om vilken hund som är rätt för dig. På så vis kan du även jämföra olika raser när du hälsar på hos flera uppfödare. Ofta är uppfödarna väldigt bra på att svara på dina frågor, så passa på när du har chansen! De brukar även vara behjälpliga efter du har köpt en hund så att du kan få värdefull hjälp på vägen med din nya hund!
Valp eller vuxen hund?
Köper man en valp får man vara beredd på att den tar massor med tid och uppmärksamhet, speciellt i början. Eftersom att hundar är flockdjur ska de inte lämnas ensamma mer än 5 timmar per dag och valpar ska inte lämnas alls förrän de blivit hemmastadda och trygga i det nya hemmet. All tid du lägger på valpen som liten påverkar hur den formas och blir som vuxen hund sedan. Det kan ses både som en för- och nackdel eftersom att man får chans att vara med från början i hundens utveckling och utbildning, samtidigt som det krävs mycket jobb med att få valpen rumsren och lära den vad man får- och inte får göra.
Att ta hand om en valp är mycket jobb
Känner man att det är för mycket arbete med att ta sig an en valp kan det vara ett alternativ att skaffa en vuxen hund istället. Hundar omplaceras av många olika anledningar och behöver inte vara på grund av att hunden har några speciella problem. Det kan vara att den tidigare ägarens livssituation förändrats eller att den helt enkelt köpt en hund som inte passade ägarens livsstil från början. Om man funderar på att köpa en vuxen hund är det viktigt att man undersöker vad anledningen till att den ska säljas verkligen är, så att man inte stöter på samma problem som den tidigare ägaren och tar sig an något man egentligen inte klarar av. I normala fall är en vuxen hund redan rumsren och förhoppningsvis är den uppfostrad ordentligt så att du inte behöver göra det arbetet. Om så inte är fallet kan det vara en nackdel, ”att lära gamla hundar sitta” är som bekant inte alltid så lätt, speciellt inte om man inte har så stor erfarenhet själv.
Hane eller tik?
Hur ska man då tänka när man bestämmer sig för antingen en hane eller en tik? Det finns för- och nackdelar med båda valen. Vissa hanhundar fungerar dåligt i sällskap av andra hanar medan tikar oftast är lättsammare bland andra hundar överlag. I allmänhet brukar hanarna ha ett mer stabilt temperament än tikar som påverkas av hormoner kring löpperioderna. En tik löper omkring två gånger varje år i ca tre veckor åt gången, under denna tid kan man märka av att tiken förändras psykiskt och till exempel blir nedstämd eller aggressiv, vilket kan vara besvärligt för både hund och ägare. Under tiden hunden löper får man inte tävla i vissa grenar varför det kan vara en orsak att inte välja en tik om du är tävlingsintresserad.
Att välja hund är ett stort beslut och inte på något sätt enkelt, hoppas du med detta inlägg fick lite hjälp på traven. Lycka till!