Allt om labrador retriever

Labrador retrievern är mycket omtyckt för sin vänlighet och lättlärdhet. Det är faktiskt en av de mest populära hundraserna i Sverige. Labradorens fina egenskaper gör att den passar både till arbete och som familjehund. Den behöver dock både fysisk och mental stimulans för att komma till sin rätt.

labrador svart
Labradorens ursprung

Troligtvis har labradorens föregångare sitt ursprung från Kanada även om rasen idag anses ha sitt hemland i England. Från början ska hundarna ha använts till att simma iland med förtöjningsrep till båtar. På 1800-talet korsades föregångarna med andra retrieverraser i England vilket resulterade i hundar med goda apporteringsegenskaper. Hundarnas förmåga att apportera gjorde dem populära för att använda vid småviltsjakt. Rasen labrador retriever blev godkänd av den engelska kennelklubben år 1903. Labradorens popularitet ökade omkring 1970-talet och än i dag är det en mycket populär och omtyckt ras.

Exteriör och hälsa

Labradoren är en medelstor ras som är starkt och kompakt byggd, samtidigt som den är energisk och rörlig i kroppen. De hundar som härstammar från jaktlinjer är ofta något högre och slankare till kroppsbyggnaden. Mellan tårna har labradoren simhud för att underlätta rörelse i vatten.

Pälsen är korthårig med underull som håller hunden torr i vatten. Tillåtna färger är svart, gul eller leverbrun. Ibland förekommer en vit fläck på bröstet. Mankhöjden hos hanar är ca 56 – 57 cm och för tikar 55 – 56 cm. Vikten hos hanar är 29 – 36 kg och hos tikar 25 – 31 kg. Livslängden är ungefär 10 – 12 år.

Labradoren är en relativt frisk ras. Det som bör hållas under uppsikt är höftleder och armbågar som har en tendens till att skadas av överbelastning. Labradoren är mycket lättfödd varför det finns risk för fetma. Genom rätt sorts foder, dosering och motion av hunden kan fetma undvikas. Även ögonsjukdomen PRA förekommer och registreras genom ett DNA-test hos Svenska Kennelklubben (SKK).

labrador ljusbrun

Egenskaper och användningsområden

Typiska egenskaper hos labradoren är god samarbetsvilja, dressbarhet och arbetslust. Det är också en intelligent, snäll och social ras. En tidig förkärlek till vatten brukar vara tydlig liksom viljan att alltid ha någonting i munnen att bära på. Rasen har en relativt hög energinivå och behöver ha en uppgift för att trivas. Det är något som är extra tydligt hos hundar som är avlade på sina jaktlinjer.

Labradoren kan med fördel användas inom jakt till att apportera fågel och småvilt. Dess egenskaper gör den även lämplig som ledar-, service- eller narkotikahund. Den är även en utmärkt familjehund men behöver även då tillräckligt stimulans både psykiskt och fysiskt. Vissa tränar bruksgrenar eller lydnad med sina labradorer trots att det inte är en utpräglad bruksras.

Vad kräver en labrador för pälsvård?

Labradorens päls är smutsavvisande och lättskött. Det tenderar dock att fälla mycket päls. Under de perioder då den fäller pälsen är det bra att använda en borste med gummipiggar för att avlägsna överflödigt hår.

labrador mörkbrun

Är labrador en passande hundras för mig?

En labrador behöver mycket motion för att hålla vikten och även aktiveras på andra sätt som att apportera, söka, spåra eller träna lydnad. Med andra ord behöver den få möjlighet att arbeta både med kroppen och hjärnan. Utan tillräcklig stimulans kan de bli rastlösa vilket kan leda till destruktivitet. Det kan visa sig exempelvis genom att de tuggar sönder saker, gräver eller börjar skälla mycket. För att undvika detta kan man ge den ordentliga tuggleksaker samt tillräcklig aktivering och motion.

Vissa labradorer tenderar till att bli lata och därmed överviktiga. Det är viktigt att anpassa maten både till sort och ranson för att hunden ska hålla en hälsosam vikt.

Labradoren kan avlas på olika egenskaper. Vissa uppfödare fokuserar på att bevara jaktegenskaperna medan andra fokuserar mer på de exteriöra egenskaperna. Ha därför koll på vad du själv är ute efter för egenskaper hos din hund när du letar efter en lämplig valp.

Lämna en kommentar