Hur länge löper en hund?

Hundar blir könsmogna någon gång mellan fem till femton månaders ålder, vanligtvis inträffar tikens första löpperiod omkring 6-9 månaders ålder. Oftast löper en tik två gånger per år, omkring var sjätte till åttonde månad, det är dock normalt att löpa en-fyra gånger per år. Oftast varar löpet omkring tre veckor men upp till fyra veckor är normalt om tiken i övrigt verkar må bra. Om det går längre tid än fyra veckor bör man låta en veterinär undersöka tiken, genom att göra ett ultraljud kan man upptäcka om det är något som inte står rätt till med livmoder och äggstockar. Om tiken är väldigt slö eller verkar ha väldigt ont under löpet och exempelvis inte har någon aptit är det ytterligare ett skäl till att uppsöka veterinär.

Hur länge löper en hund?

Låt din hund vila under löp

Att löpa ofta är jobbigt för hunden och det kan även öka risken för att utveckla en livmoderinflammation. I ett sådant fall kan sterilisering vara ett alternativ, om du inte tänkt avla på henne. En del hundar blir påverkade av att löpa och kan bli trötta och nedstämda. Låt hunden ta det lugnt under denna tid, ställ inga höga krav och låt henne vila. Hur mycket tiken blöder varierar mellan raser och storlekar på hunden. Man kan använda ett så kallat tikskydd som är en slags blöja som hindrar blodet från att hamna lite varstans. Under tiden din hund löper ska du inte låta henne springa lös.

Många tikar fortsätter att löpa hela livet ut, men ibland rubbas hormonbalansen med åldern vilket kan påverka löpet när hunden blir äldre.

Skendräktighet

Uppskattningsvis 40% av alla tikar blir någon gång skendräktiga. Tecken på det är att tiken verkar nedstämd eller uppför sig konstigt när hon slutat löpa. Hunden själv tror att hon ska få valpar och uppvisar både fysiska och psykiska symptom. Symptomen kommer ungefär en till två månader efter löpet och består i viktuppgång, svullnad runt buken, aptitförändringar och det kan även börja bildas mjölk i juvren. Tiken kan börja bädda och bygga bo, vara rastlös och orolig och adoptera saker att ha som ungar. Aggressivitet förekommer också. Denna skendräktighet kan vara i flera veckor. Symptomen på skendräktighet är liknande som de som uppstår vid livmoderinflammation, så det gäller att vara uppmärksam på det också eftersom att det är ett allvarligt tillstånd som behöver behandlas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.