Vad är speciellt med en chihuahua?

Världens minsta hundras är chihuahuan. De flesta har koll på att det är en liten och söt hund i miniatyrformat. Det är viktigt att inte glömma att chihuahuan är just en hund och inte en accessoar som man skaffar bara för dess söta yttre.

Långhårig Chihuahua

Ursprung

Chihuahuan härstammar troligtvis från Mexico så långt tillbaka som 400 – 500 år f.Kr och namnet chihuahua kommer från den största av Mexicos delstater som heter just Chihuahua. Under 1200 – 1500-talet var chihuahuan vanligt förekommande hos Toltecfolket samt hade kunglig status som tempelhund hos Aztekerna. Troligen har hundarna till en början levt i vilt tillstånd för att sedan fångas in och domesticerats. Dock har man hittat både målningar och skelett av liknande hundar på Malta och i Egypten så det är inte helt självklart var rasen egentligen har sitt ursprung.

Exteriör och hälsaLiten chihuahuavalp

Chihuahuan är världens minsta hundras. Dess äppelformade huvudform är utmärkande för exteriören. Kroppsbyggnaden är kompakt och rörelsemönstret är energiskt. Det är önskvärt med en nästan kvadratisk kroppsform, kroppen ska vara något längre än mankhöjden. Pälsen kan vara kort- eller långhårig och alla färger är tillåtna. Tillåten vikt är 0,5 – 3 kg, men man bör ha i åtanke att de allra minsta hundarna inte är hälsosamma. Den ideala vikten är därför 1,5 – 3 kg.

Eftersom den här rasen har en dvärgväxt finns det vissa hälsorisker att vara uppmärksam på. Hunden kan exempelvis få problem med bettet, käken och tungan. Rasens utstående ögon ökar risken för skador på ögonen. Det kan även uppkomma problem med patellaluxation (lösa knäleder) varför rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram som innebär att uppfödare låter undersöka knälederna på sina avelsdjur före de avlas på.

Egenskaper och användning

Chihuahuan har en stark flockkänsla och ägarinstinkt vilket innebär att den gärna försvarar flock och ägare mot inkräktare. Den är dock även kärvänlig och när den insett att inkräktaren inte är farlig vill den ofta bli klappad och kelad med även av denna. Det är en mycket nyfiken och alert hund som visar på stort mod när den försvarar sitt revir mot faror som fysiskt är så mycket större än den själv. En chihuahua är en renodlad sällskapshund som också kan tycka om agility samt användas till utställning.

Pälsvård

En chihuahua kräver ingen särskild pälsvård. Om pälsen blir smutsig kan man med fördel bada hunden. Långhåriga hundar bör kammas någon gång i veckan för att slippa tovor i pälsen.

Passar en chihuahua mig?

En chihuahua må vara söt och frestande att skaffa enbart på grund av sitt gulliga yttre, men du får inte glömma bort att den faktiskt är en hund. Precis som hundar av andra raser behöver den aktiveras och uppfostras. Du som letar efter en sällskapshund att mysa med i soffan men även har tid och möjlighet att motionera regelbundet med hunden kan hitta det du söker hos en chihuahua.

2 svar på ”Vad är speciellt med en chihuahua?”

    • Tack så mycket, Alexander! Det är verkligen fascinerande att lära sig om deras ursprung och utveckling genom historien.

      Svara

Lämna en kommentar