Allt om Golden retriever

En av de vanligaste hundraserna här i Sverige är golden retriever. Det är inte svårt att förstå att just denna glada, snälla och charmiga hund fått en speciell plats i våra hjärtan. Golden retrievern älskar att få vara en del av familjen men den vill också leva ett aktivt liv där den får utlopp för sin stora arbetslust.

golden retriever pris

 Vad är golden retrieverns ursprung?

Golden retrievern kommer ursprungligen från Storbritannien och har rötterna i 1800-talets senare del. Rasen avlades på den här tiden för att användas till jakt och apportera fällda byten åt jägarna. Önskvärda egenskaper hos hunden var därför att den skulle kunna växla mellan aktivitet och passivitet utan att stressa upp sig, kunna arbeta både på land och i vatten samt kunna samarbeta med såväl sin ägare som med andra hundar.

Exteriör och hälsa

En golden retriever ska vara symmetrisk till kroppsbyggnaden. Mankhöjden är 56 – 61 cm hos hanhundar och 51 – 56 cm hos tikar. Färgen kan variera i nyans. Ofta föds valparna med en ljusare nyans än de får som vuxna hundar. Pälsen är medellång och kan vara slät eller vågig med rikligare päls omkring halsen, svansen och baksidan av låren. Underullen är tät och vattenavvisande.

Generellt är Golden retrievern en frisk ras. Livslängden är omkring 10 – 12 år.

golden retriever fakta

Är du intresserad av att köpa en flytväst till din hund? Då kan hitta den bäst lämpade flytvästen på länken här, flytväst för din hund.

Egenskaper och användning?

En golden retriever är snäll, följsam, social och intelligent med en stor arbets- och apporteringslust samt en vilja att vara till lags. Det ursprungliga användningsområdet som fågelhund präglar hundens egenskaper och användningsområden än idag. Man bör ge sin golden retriever möjlighet att få utlopp för sin arbetslust genom att aktivera den ordentligt även om man i huvudsak vill ha den som familjehund.

Golden retrievern passar till exempel bra som jakt- eller brukshund, till sök eller spårning, lydnad och agility. De tycker om att få apportera, bära och använda sitt luktsinne. De älskar vatten och badar gärna i både renare och smutsigare sådana om de får chansen.

 Pälsvård

Golden retrieverns päls är relativt lättskött, men tenderar att släppa ganska mycket hår. Att borsta igenom pälsen ordentligt då och då med en borste är därför bra för att avlägsna lösa hår. Ett bad omkring en gång i månaden är också att rekommendera.

golden valp

Passar en golden retriever mig?

En golden retriever en ganska lättsam ras som lämpar sig för många användningsområden så länge den erbjuds den aktivering den behöver. Det är därför viktigt att du kan avsätta tillräckligt med tid för detta eftersom att en golden retriever vill vara aktiv och känna sig nyttig.

Olika uppfödare specialiserar sig på olika ändamål för hundarna, vissa avlar med avseende på jaktegenskaper till exempel. Var tydlig med vad du tänkt använda din hund till när du letar efter en uppfödare för att de ska kunna hjälpa dig att hitta en lämplig hund efter dina önskemål.

Lämna en kommentar