Hundens utrustning

Det finns en uppsjö av olika prylar som man kan köpa till sin hund men vad är det egentligen som är nödvändigt? Det finns saker som är absolut nödvändiga för alla hundar, men så finns det även vissa saker som inte är måsten men som underlättar i ditt och hundens dagliga liv. Vissa prylar kan ge er bättre förutsättningar i vardagen såväl som under träningspasset och kan därför vara värda att införskaffa.

Tre små hundar

Saker som alla hundar måste ha

Oavsett vilken ras hunden är eller vilken typ av träning ni engagerar er i har alla hundar samma grundläggande behov. Alla hundar måste exempelvis äta och dricka varför det är nödvändigt att införskaffa mat- och vattenskålar. Välj gärna skålar i rejäla material som tål daglig användning och är lätta att rengöra. Skålar i rostfritt stål är exempelvis ett bra alternativ.

Alla hundar måste också motioneras. Även om din hund kan springa lös är det inte alltid tillåtet eller lämpligt att låta hunden röra sig fritt. Du behöver därför ett koppel och ett halsband eller sele. Det kan vara svårt att välja mellan halsband eller sele. Det råder delade meningar om vilket alternativ som egentligen är bäst. Läs gärna vårt tidigare inlägg med en komplett köpguide för hundselar här för mer information.

När det gäller hundkoppel finns det även här olika varianter att välja på. Vissa hundägare föredrar flexikoppel medan andra helt ratar det som alternativ. Det finns både för- och nackdelar med ett flexikoppel, vilka du kan läsa mer om här.

Väl ute på promenaden är det viktigt att tänka på att du som hundägare faktiskt har ett ansvar att plocka upp efter din hund. Se till att alltid ha hundbajspåsar hemma så att du enkelt kan ta med dig på rastningarna.

I hemmet är det viktigt att hunden har en egen plats dit den kan söka sig för att vila och ha lugn och ro. En bekväm och lättskött hundbädd gör det mysigt för hunden när den ska koppla av.

Hund tuggben

Se till att de hundleksaker som hunden har verkligen tål att lekas med och tuggas på. De ska vara anpassade efter hunden. Exempelvis är det viktigt att inte låta hundvalpar leka med för små leksaker som av misstag kan fastna i halsen.

Om olyckan är framme

Ett annat måste är att ha ett litet husapotek tillgängligt hemma för att kunna ta hand om eventuella akuta situationer som kan uppstå. Vad man vill ha i sitt apotek kan vara svårt att veta. Några viktiga saker är klotång, tandborste, sax, pincett, fästingborttagare, termometer, vaselin, sårtvätt, kompresser, självhäftande binda, kirurgtejp, bomull och blodstillande medel. Vi har sammanställt vad som är viktigt att tänka på med ett husapotek för hunden i ett tidigare inlägg som du hittar här.

Saker som underlättar eller är bra att ha

Förutom att köpa saker som håller god kvalitet vilket gör att de håller längre är det också bra att tänka på sakernas praktiska utformning. Genom att exempelvis ha en tvättbar filt i hundbädden gör man det enkelt för sig att hålla bädden ren och fräsch.

En praktisk fodertunna att förvara hundfodret i gör det lätt att dosera maten samtidigt som den gör fodret mer svåråtkomligt för en hund som kanske annars gärna tar för sig själv av fodersäcken.

Anpassa utrustningen efter behov och intressen

Hundar är såklart olika på många sätt också. Rent fysiskt kan det skilja sig mycket i exempelvis pälskvaliteten vilket också påverkar vilka saker du behöver införskaffa för hundens pälsvård. Vissa hundars päls mår bäst av att badas sällan medan andra behöver badas varje vecka för att hållas i schack. Det finns speciella pälsvårdsprodukter för alla typer av hundpälsar, liksom kardor och borstar för olika behov.

Vilken träninng ni ägnar er åt har också betydelse för vilken utrustning ni kommer att behöva. Det finns exempelvis hjälpmedel för att enkelt kunna cykla med sin hund och speciella tillbehör som lämpar sig för olika träningsgrenar.

Om ni åker mycket bil är det viktigt att hunden sitter säkert under färden. Det absolut säkraste för både människa och hund är att använda sig av en krocktestad hundbur i bilen. Åker man mer sällan kanske man tycker att utgiften för en bur är för dyr. Ett alternativ kan då vara att välja ett bilbälte för hundar istället.