Samojeden – den leende hunden

Samojeden har ett karaktäristiskt och vackert utseende med sin tjocka, vita päls och vänliga uppsyn. Ofta får man höra den kallas ”den leende hunden”. Den är en spetsras som med sin stora uthållighet och energi lämpar sig bra som exempelvis draghund, liksom sina förfäder. Den här rasen kräver mycket stimulans både fysiskt och psykiskt, något att räkna med om du bestämmer dig för att skaffa en samojed!

Samojedhundar vinter

En arktisk spetshund från Sibirien

Från början kommer samojeden från Sibirien där den användes bland annat till jakt och som draghund samt som vallhund beroende på behov hos olika folkgrupper. Benämningen ”samojed” kommer från den samling folkslag och kulturer som tros ha använt sig av hundar av ursprungsraserna, vilka tillsammans brukar kallas för ”samojedfolk”. De ursprungliga hundarna direktimporterades från Sibirien och utgör grunden för det som idag är samojeden.

På grund av det kalla klimatet där rasen härstammar från har människor och hundar levt nära inpå varandra för att hålla värmen. Att samojeden trivs att vara nära människan är något som märks av hos rasen även idag.

Man har genom DNA-test som gjordes år 2004 kunnat få reda på att samojedhunden är en av de 14 hundraser som har minst genetisk skillnad från vargen. På grund av det resultatet anses samojeden vara en väldigt ”ren” och ursprunglig ras. Den första rasstandarden vilken var ett resultat av ett samarbete mellan Svenska Kennelklubben (SKK) och Norska Kennelklubben (NKK) fastställdes år 1909 i England.

Exteriör och hälsa

Samojeden är en polarhund av medelstorlek med stark kroppsbyggnad. Den rör sig smidigt med självsäkerhet och stolthet i rörelserna. Mankhöjden är ca 57 cm för hanar och 53 cm för tikar. Vikten för hanar ligger på omkring 20 – 25 kg och för tikar på 16 – 20 kg. Samojedens päls är vit, långhårig och fyllig. Det är en relativt frisk ras men ibland kan höftledsdysplasi förekomma, liksom katarakt (gråstarr).

Egenskaper och användningsområden

Samojed draghundar

Det som är utmärkande för samojedens egenskaper är att det är en positiv hund som är trygg i sig själv och även kan vara envis. Samtidigt är det en vänlig och glad ras som älskar att arbeta och därför kräver mycket aktivering. Förutom att ta ordentliga promenader varje dag behövs ytterligare fysisk träning omkring 3 – 4 gånger i veckan. Ett exempel kan vara att göra det genom att hunden får arbeta som draghund. Om du har en samojedvalp är det viktigt att tänka på att den behöver få möjlighet att öka träningen successivt för att bygga muskler. Ursprungligen användes som sagt samojeden som drag- och jakthund, vilket märks i dess egenskaper även idag. Den lämpar sig även till att träna bruksgrenar med. Rasens tjocka päls gör den lämplig för att spendera mycket tid utomhus. Ofta vill den dock gärna sova inomhus för att vara nära människan.

Vad kräver en samojed för pälsvård?

Med sin tjocka och långa päls kräver samojeden en del pälsvård. Borsta pälsen med jämna mellanrum, särskilt viktigt är det under de 1 – 2 perioder per år då hunden fäller eller innan den ska badas. Man behöver inte överdriva när det gäller att bada hunden. Gör det vara när det är absolut nödvändigt. Efter att hunden badat är det viktigt att pälsen får bli riktigt torr för att undvika att fukteksem uppstår. Använd därför en fön till att torka hunden.

Är samojed en passande hundras för mig?

På grund av sitt stora behov av aktivering passar samojeden dig som lever ett aktivt liv där hunden kan få vara delaktig. Exempelvis att följa med på fjällturer där den kan hjälpa till att bära en del av packningen, eller att arbeta som draghund är lämpliga aktiviteter för hundar av den här rasen. Det är också en passande familjehund för den aktiva familjen. Dock är den för stark för att kunna rastas själv av ett barn, vilket är något att tänka på. Det är också viktigt att veta att man verkligen har tid till att uppfylla dess stora behov av aktivering och stimulans. Man bör vara beredd på att hunden kan uppvisa stark jaktinstinkt varför det kan vara svårt att ha den lös i skog och mark.

3 svar på ”Samojeden – den leende hunden”

  1. Som hundälskare är jag imponerad av samojedens mångsidighet och arbetskapacitet. Det är verkligen en hundras som verkar passa bra för aktiva familjer och ägare som uppskattar utomhusaktiviteter.

    Svara
    • Hej Sofia! Samojeden kan vara vänlig mot andra husdjur, men det beror mycket på individens socialisering och träning. Det är viktigt att introducera dem på rätt sätt och övervaka deras interaktioner.

      Svara

Lämna en kommentar