Biabädd – Sveriges mest populära hundbädd

Hund och människa har följt varandra i tusentals år. Det finns allt från hieroglyfer inne i pyramiderna i Egypten till primitiva grottmålningar som visar detta speciella band. Däremot har den marknad med foder, leksaker, hundbäddar och vård, som vi är vana vid i dag, inte alltid funnits. Störst fokus har främst legat på människans behov och inte på hundens. Detta har däremot ändrats och håller på att ändras över hela världen. Vi blir allt mer medvetna om vad en hund behöver och det kommer hela tiden nya innovationer som förbättrar hundens välmående.

Din hund behöver en skön sovplats precis som du

På samma sätt som vi människor behöver ligga och sitta skönt behöver en hund ett bekvämt underlag att vila och sova på. En komfortabel hundbädd är väsentlig för hundens kropp och för hårda underlag kan leda till värk och förvärra, samt bidra till uppkomsten av, led- och muskelbesvär. Tidigare lades det inte särskilt stort fokus på hundens sovplats. Det ansågs att det räckte med en kudde i en knastrande hundkorg eller i värsta fall, enbart en filt på golvet.

Idag vet vi att en hund känner samma grundläggande känslor som människan: glädje, sorg, lättnad, frustration och rädsla. Tänk dig själv, hur hade du känt om du först får positiv uppmärksamhet hela dagen, men sedan var tvungen att sova på en plats som orsakade dig smärta och som kyler ned dig? Hur utvilad, pigg och glad skulle du känna dig?

Det här var bara några av de tankarna som ledde till att Bia hundbädd skapades i Sverige i slutet av 1960-talet.

Allt började med en väldigt speciell hund

biabed med Bia i

Det familjeägda företaget fick sitt namn efter familjens hund: Bia. Bia, som var en dobermann, hade fått en hård och orättvis start på livet och hon hade blivit illa behandlad och misskött av sina tidigare ägare. Men hos familjen Asklöf i Valdemarsvik hittade hon ett nytt hem och fick en ny start på livet. Precis som alla andra hundar, och kanske till och med lite mer, ville Bia ligga bekvämt men dåtidens alternativ var långt ifrån bekväma och passande för en dobermanndam.

Det enda som fanns var hårda metallbäddar och korgar som skavde mot Bias kropp. Då fick husse Bengt Asklöf en idé. Han hade flera års erfarenhet inom möbelbranschen bakom sig och bestämde sig för att tillverka en helt ny och bekväm hundbädd som passade Bia bättre. Han la framför allt märke till att hon ville ligga högt med huvudet och skapade därför en hundsäng med en hög kant.

Tanken att skapa fler Biabäddar kom inte förrän Bia behövde övernatta hos veterinären. För att ge henne trygghet tog familjen med sig sängen. Veterinären blev väldigt imponerad av sängen och tanken om att det fanns en marknad för hundar som ville ha en mjuk och ergonomisk hundsäng väcktes. Produktionen tog sedan fart, om än i liten skala med 5 bäddar i veckan, och på den vägen fortsatte det. I dag drivs företaget av den tredje familjegenerationen och det har inte lämnat Valdemarsvik trots att varumärket bara fortsätter att växa.

Biabädd – En hundbädd för hunden

Skaparna bakom Bia hundbädd förstår att alla hundar är olika, samtidigt som alla hundar har samma behov av komfort för att få ut det mest av sin vila. Det finns en anledning till att man i gamla tecknade filmer ser hur hundarna direkt springer till soffan eller husse och/eller mattes säng, där de absolut inte får vara. Det är för att det är bekvämare att ligga där än vad det är någon annanstans.

Om man inte vill att hunden ska sova i soffan eller i sängen måste man erbjuda hunden en plats som är minst lika, och om inte mer, bekväm. Biabädden, oavsett form och storlek, är rejält stoppad med ett mjukt och kvalitativt polyestermaterial. Flera av modellerna är försedda med höga kanter för hundar som vill ha stöd för nacke och huvud och som hjälper till att minska risken för kalla vinddrag. Precis som människor blir hundar, trots sin päls, lätt nedkylda om det drar kallt, vilket kan leda till smärta i leder och stelhet.

Ett för hårt underlag kan göra att hunden utvecklar mankar och värk som i värsta fall kan bli kronisk. Bia hundbädd gör att hunden, oavsett storlek och sovställning – som alla hundägare vet kan en trygg hund ha de mest akrobatiska sovställningarna med tassar och ben åt alla väderstreck -, får skonsamt stöd för ryggen och ser till att det är en pigg och utvilad hund som är redo för nya äventyr på morgonen. Biabädden kommer i flera olika storlekar och material. Det finns runda bäddar, fyrkantiga bäddar, bäddar med extra höga hörn, utan hörn, extra överdrag och madrasser. För hunden som tycker om att krypa in under bord eller som vill ha ett litet tak över sig, finns det till och med en säng med en mjuk hundkoja att krya in i.

Biabädden är även praktiskt för husse och matte. Materialen är lätta att rengöra och bäddarna är enkla att förvara och ta med sig. Tack vare kanten på några modeller kan bädden också utgöra en perfekt förvaring för ben och leksaker, som har en tendens att ligga lite här och var i hemmet. Och för hunden, blir bädden ännu bättre – en perfekt sovplats och ett hav av leksaker.

Kvalitet hela vägen

Bia fokuserar på kvalitet både i produktionen och i användningen. Istället för att flytta företaget utomlands i takt med dess tillväxt har man valt att behålla produktionen i Sverige. Det gör att Bia hundbädd inte påverkar miljön med långa transportsträckor. Materialen som används är tillverkade i Sverige och flera av dem bär ÖKO tex klassningen 1. Den klassificeringen innebär att materialitet som används, freonfri polyester, är godkänd för baby, vilket är den känsligaste klassningen som finns.

bia hundsäng med vattenfrånstötande material

Flera av överdragen är gjorda i konstläder av hög kvalitet och innehåller inga giftiga ftalater, bly eller flamskyddsmedel som kan orsaka allergier. Materialet kan rengöras med milt rengöringsmedel, vilket kan behövas då alla hundägare väl känner till att de fyrbenta gärna drar med sig allt möjligt i pälsen efter en rolig dag ute. Det är däremot viktigt att man inte använder för stark eller frätande tvål och rengöringsmedel. Det kan bidra till att konstlädret torkas ut och blir hårt.

De som väljer en hundbädd med det tåliga överdraget Bia Outdoor, som har klassningen ÖKO Tex 2, har möjlighet att tvätta fodralet i ett tvättmaskinsprogram för syntetmaterial. Temperaturen får däremot inte överstiga 40 grader och om man torktumlar eller stryker materialet, i minst 80 grader, efteråt får det tillbaka sina vattenavvisande egenskaper och är redo för en trött, men glad, hund igen.

4 svar på ”Biabädd – Sveriges mest populära hundbädd”

    • Biabädden är designad med fokus på ergonomi och komfort för hunden, vilket gör den unik jämfört med många andra hundbäddar. Dess höga kanter och mjuka material ger stöd och värme, vilket är viktigt för hundens välbefinnande.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.