Borde jag ge min hund färskfoder?

Intresset för färskfoder växer och på senare tid har utbudet i butikerna blivit allt större. Från att det bara har funnits några få märken finns det nu flera stycken, och framför allt skandinaviska märken. Några hundägare, som har tillgång till en stor frys och som har mycket tid över, har till och med börjat tillverka sitt eget färskfoder. Men detta är både tidskrävande och dyrt i längden, och risken för att sammansättningen blir fel är stor. Det färdiga färskfodret är nämligen sammansatt för att skapa den bästa balansen av energi och näring för att ge hunden de bästa förutsättningarna för ett aktivt och friskt liv.

Färskt hundfoder: Vad är det?

Alla förstår nog innebörden av vad färskfoder är för något, nämligen färskt foder. Färskt hundfoder består av naturliga råvaror som inte har processats eller tillagats på något sätt. Fodret innehåller inga tillsatser eller smak- och färgämnen. Det råder delade meningar bland många hundägare om hunden ska äta helt spannmålsfritt eller om fodret kan innehåll spannmål som korn, vete eller ris. För att passa allas efterfrågan går det därför att hitta båda alternativen.

De animaliska råvarorna som finns i färskfoder kommer från kyckling, nöt, gris och lamm. Det kan både vara filébitar och innanmäten samt nacke och huvud. Enda gången fodret innehåller något som är tillagat är när det innehåller ägg. Ägg är rikt på aminosyror, vilket plockas upp lättare om ägget är kokt.  Det finns färsk hundmat som är sammansatt helt utan ben, men det finns också hundfoder med ben. Benen innehåller mycket fett och är bra för både hundens tänder och päls/hud. Alla råvaror har sedan malts till antingen portionsburgare eller bollar, eller så packas den malda hundmaten in i en lång korv. Allt färskfoder man köper i butik är fryst.

Perfekt för den kräsne/aktiva hunden

Färsk hundmat är ett passande alternativ till de hundar som är oerhört kräsna och som inte ens nosar på de torra, frystorkade köttmjölsbitarna. Det är också ett passande alternativ till den trogna hunden som alltid är med husse och matte på jobbet i skogen eller på landet. Aktiva hundar har ett stort behov av näringsrik hundmat och ju mer de rör sig, desto mer och bättre mat behöver de. Med aktiva hundar syftar man på hundar som är ständigt arbetande i skog eller på t.ex. en gård. Det är hundar som vallar, drar, spårar- och söker dagligen. Hundar som håller på lure coursing kan med fördel äta färskfoder. Denna typ av hund måste hålla sig både fysiskt och mentalt pigg och de behöver därför ett hundfoder som snabbt tas upp av kroppen och som är mycket rikt på viktiga näringsämnen som bygger upp muskulaturen.

Färskfoder – Energibomben

Med det sagt är det inte endast aktiva hundar som kan äta färskfoder, eller BARF som det också kan kallas (även om det är en felbenämning om hunden äter ett färskfoder som innehåller spannmål). Alla hundar kan äta färskt hundfoder. Färskfoder som innehåller fisk är rikt på Omega-3 och andra fetter, och inälvor från nöt och gris stärker hundens muskulatur. Däremot är det färska fodret mycket fetare än t.ex. torrfoder och det är viktigt att hunden får rätt mängd mat som passar dess aktivitetsnivå. En hund som inte rör sig och får för mycket mat, oavsett hur bra och naturlig den är, kommer i värsta fall att utveckla en övervikt. Eftersom färskfodret innehåller så mycket mer energi är portionerna mindre, och man får inte låta sig luras. Bara för att det verkar som att det är lite hundmat i bästa vännens skål, betyder det inte att hunden inte får i sig tillräckligt med energi.

Prio #1: Kvalitet

Företagen som tillverkar färskt hundfoder har höga krav på sig när det kommer till tillverkning, samt vart ifrån råvarorna kommer. Eftersom det finns en risk för bakteriebildning i rått kött måste alla råvaror komma från pålitliga källor och hela tiden hanteras på rätt sätt. Det är så lite som krävs för att kött eller fisk ska bli dåligt och fryskedjan får inte brytas mer än nödvändigt, varken vid tillverkning eller när maten kommer till butik. För att garantera att färskfodret håller högsta kvalitet har flera svenska hundfoder-tillverkare börjat använda sig av enbart lokala och ekologiska råvaror. Det ger inte bara maten en bättre kvalitet och bättre smak, utan förkortar också vägen från råvaruleverantör till fabrik.

Det är alltid viktigt att läsa igenom innehållsförteckningen på ett livsmedel, men när det kommer till färskfoder är det ännu viktigare. Se till att alltid välja ett företag som håller hög kvalitet och som tänker på hela produktionskedjan.

VIKTIGT: Tina bara färskfodret 1 gång och …

Hanteringen av färsk hundmat är otroligt viktig och den kan av oerfarna uppfattas som omständligt. Risken för att det utvecklas bakterier i fodret är stor om produkten tinas och fryses in igen. Hanteringen av färskt hundfoder ska ske med samma tillförsikt som vi människor hanterar vårt kött. De flesta känner nog till hur dålig i magen man kan bli av kyckling som har legat framme för länge, eller som har tinats och frusits flera gånger. Samma sak kan hända hunden om man inte är försiktig. Därför är det ytterst viktigt att man portionera maten rätt och inte tar upp mer än vad man behöver. Det är också viktigt att man som hundägare noggrant tvättar händerna både innan och efter hanteringen av färsk hundmat. Där är även viktigt att man diskar ur hundens matskål mellan gångerna så att det inte bildas bakterier i någon matrest.

Osäker? Koka hundfodret

Om man misstänker att fodret har tinats eller om man bara vill vara på den säkra sidan kan man koka färskfoder. Det eliminerar risken för bakterier. Men, det är inte allt färskfoder som kan kokas! Innehåller färskfodret ben, av något slag, kan man inte koka hundmaten. Benen mjuknar vid kokning och kan fastna i halsen på hunden. Hundar kan äta råa ben, men inte kokade – det är mycket viktigt att komma ihåg.

Min rekommendation

De flesta är överens om att Vom Og Hundemat sticker ut när det gäller färskfoder. De producerar färskfoder av högsta kvalitet och är ett så kallat helfoder, alltså att det innehåller alla vitaminer och näring som din hund behöver för att må bra.

OBS – Viktigt

Eftersom färskfoder är en frysvara kan man inte bara beställa en liten mängd åt gången. Du behöver beställa minst 15kg, vilket motsvarar 30 korvar men du måste inte ta alla av samma smak, det går utmärkt att mixa smaker på korvarna och även andra märkens färskfoder, så länge du kommer upp i 15 kg.

1 svar på ”Borde jag ge min hund färskfoder?”

  1. Fantastiskt att se så många alternativ till traditionellt hundfoder! Det verkar som om det finns något för varje hunds unika behov och preferenser.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.