Allt du behöver veta om torrfoder

Torrfoder är den vanligaste typen hundmat, och sannolikt det första foderalternativet som många tänker på. Man räknar faktiskt med att ca. 90 procent av hundmatsmarknaden består av just torrfoder. Listan på alternativ kan göras lång och man kan hitta allt ifrån billigt till dyrt, hög kvalitet till mindre kvalitet, spannmålsfritt och mycket mer. Det positiva med att det finns så många valmöjligheter är att man någonstans bland alla märken och sorter kan hitta det hundfodret som passar hunden bäst. Nackdelen är dock att det kan ta en stund att hitta rätt.

Torrfoder: Det mest populära hundfodret

Torrfoder är ett smakrikt foder som är uppskattat av både valpar och vuxna hundar. Torrfoder kan tillverkas på två olika sätt: genom extrudering eller genom ”bakning”. Extrudering innebär att ingredienserna mals ned till ett fint mjöl. Efter det pressar man mjölmassan under ett högt tryck, men utan att vattnet avdunstar. Sedan formar man massan i den formen man vill att bitarna ska ha.

När bitarna sedan kommer i kontakt med luften, expanderar de och blir till de luftiga, men näringsrika, fyrkantiga bitarna eller kulorna som vi förknippar med torrfoder. Det andra tillverkningssättet är att ”baka” fodret. Processen går nästan till på samma sätt, men istället för att man utsätter det malda mjölet för ett högt tryck, lägger man den malda massan direkt i en form och bakar det i en ugn. Det är här är en mer tidskrävande process och resultatet blir lite mer kompakt, vilket gör att hunden inte behöver äta lika mycket utav fodret. Bakat hundfoder kan även bli något dyrare i pris eftersom tillverkningen tar längre tid.

Att välja det bästa torrfodret

Det finns mängder av olika sorters torrfoder och för att välja rätt ska man börja med att se efter om hunden har några särskilda behov. Har man en hund som t.ex. lider av dålig andedräkt, har lätt för att gå upp vikt eller som bara behöver få lite extra näring till sin päls, kan man välja ett hundfoder som innehåller viktiga näringsämnen som motverkar eller förebygger just de åkommorna.

Om hunden inte behöver något extra tillskott kan man välja ett foder som är anpassat efter rasen, åldern eller vikten. Just hundfoder som är anpassat efter rasen har blivit väldigt populärt, men det finns långt ifrån ett specifikt hundfoder för varje ras. Om man inte skulle hitta ett foder som passar den egna rasen, kan man med fördel välja ett annat rasfoder. Hundraser som ligger i samma viktklass kan utan problem äta samma hundfoder.

Förutom att det finns hundfoder som är anpassat efter vikt och ras, finns det även hundfoder som är anpassat efter hundens aktivitetsnivå. Det finns speciellt energirik hundmat till de aktiva raserna, och det finns mer anpassat foder till de hundarna som inte är lika aktiva, eller som inte längre orkar vara aktiva.

Dosera rätt

Det bästa torrfodret

Att ge hunden rätt mängd mat är A och O för att hunden ska må bra. För lite mat till en hund med en aktiv livsstil leder till att hunden inte kommer att orka med alla aktiviteter och till slut tappa i vikt. En hund som får för mycket mat, men för lite aktivering, riskerar att bli överviktig och hyperaktiv. På baksidan av varje foderförpackning finns det rekommendationer för det dagliga intaget. Dessa rekommendationer behövs inte följas slaviskt, då det inte är säkert att det passar din hund.

Börja med minsta rekommenderade intag

När man köper ett nytt foder ska man alltid börja med att ge hunden det minsta rekommenderade intaget. Detta är för att man vill se hur hunden reagerar på den nya maten. Till exempel: om din hund enligt förpackningen ska äta mellan 200–250 g hundmat om dagen, ska du börja med att ge den 200 g (eller eventuell mindre), och sedan öka i takt med hur din hund reagerar. Blir hunden mätt av den minsta mängden mat finns det ingen anledning att öka. Märker man däremot att hunden blir trött fortare och att den visar att den är hungrig redan en timme innan nästa måltid, är det dags att öka portionen.

Torrfoder – Den mest praktiska hundmaten för husse/matte

Förutom att torrfoder är ett bra alternativ till hundar av alla raser och åldrar, är det ett mycket uppskattat alternativ till alla ägare, och andra medlemmar i familjen. Torrfoder är en enkel hundmat som inte kräver mer än att man måttar upp varje portion och som inte kladdar. Det är samtidigt ett relativt doftlöst foder, i alla fall för den mänskliga nosen, och maten kräver inte mer omsorg än att fodret är kvar i sin förslutna förpackning eller läggs över i en burk eller låda.

Torrfoder kan även köpas i olika stora förpackningar, vilket gör det mer ekonomiskt och man måste inte beställa hem eller åka och köpa ny hundmat flera gånger i månaden. Många väljer även att ha torrfoder med sig i jackfickan när man är ute på en promenad, vilket är mycket trevligare än ett hundfoder eller godis av det blötare slaget.

Ge din hund den kvalitetsmat han eller hon förtjänar

Som det nämndes innan är det viktigt att man väljer ett foder av hög kvalitet. Däremot kan det vara svårt att avgör vilken hundmat som har hög kvalitet: hur gör man när man står med två olika fodersorter i händerna och båda innehåller exakt samma saker? I de fallen ska man börja med att titta på märkena, hur hanterar de sina råvaror och var kommer de ifrån?

Det kan nämligen vara stor skillnad på kyckling och kyckling, och ju bättre råvarorna är desto mer näring finns det i hundfodret. Ger man hunden ett hundfoder som också innehåller spannmål får man inte glömma att ta reda på vart de råvarorna kommer ifrån. För att fodret ska hålla hög kvalitet ska alla ingredienser vara bra.

Var noggrann med att ställa frågor till butikspersonal eller direkt till tillverkaren om det är något du undrar över eller som du inte förstår. Enligt EU:s regler måste tillverkare av livsmedel, vare sig det är till människor eller djur, vara kontaktbara, antingen via mejl eller telefon. Det innebär att konsumenterna ska kunna höra av sig till en kundtjänst och få ytterligare information om fodret och tillverkningen.

Lämna en kommentar