Som fortsättning på det föregående inlägget om hundens matsmältningssystem kommer här ett inlägg om näringslära. Det är viktigt att din hund får ett anpassat och väl sammansatt foder med rätt mängd av de olika näringsämnena protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer för att den ska må så bra som möjligt.
Utfodring för både näring och hälsa
Målet med utfodringen är att hunden ska få den mängd kalorier den förbrukat ersatt genom utfodringen. Med andra ord att hitta en balans i utfodringen. Idag finns det mycket kunskap kring näringsämnenas nytta och funktion i kroppen vilket gör att fodret inte enbart utgör en källa till energi för hunden. Förutom att fodret behövs för att hunden ska kunna fungera och prestera kan det också anpassas för att ge hunden en så optimal hälsa som möjligt. Via fodret kan man nämligen både förebygga och lindra hälsoproblem och på så sätt ge hunden ett bättre och längre liv.
Protein
Protein kan vara antingen animaliskt (från kött, fisk eller mejeriprodukter) eller vegetabiliskt (exempelvis spannmål eller potatis). För en hund är det viktigt att äta animaliskt protein eftersom att det är uppbyggt av många aminosyror som hunden behöver för att själv kunna bilda protein. Det är även viktigt för cell- och vävnadsuppbyggnaden.
Det finns risk både för över- eller underutfodring av protein. En växande eller hårt arbetande hund har exempelvis ett större behov av protein medan en äldre hund har ett lägre behov. Vid överskott av protein kan kroppen inte nyttja allt utan bryter istället ner det till andra ämnen, bland annat fett som lagras i kroppen.
Fett
Även fetter kan komma från animaliska eller vegetabiliska livsmedel. Hundar behöver även här fett med animaliskt ursprung för att upprätthålla en god pälskvalitet och en frisk hud. Hundens fettbehov beror delvis på hur hårt arbete den utför. En hårt arbetande hund har således ett större behov av fett i dieten eftersom att det bidrar med extra energi som hunden behöver. Fettsyror fungerar också som transportörer av fettlösliga vitaminer i kroppen.
Kolhydrater
Kolhydrater finns till största del i vegetabiliska livsmedel. Egentligen behöver en hund inte äta kolhydrater eftersom den kan tillgodogöra sig energi från protein och fett. Dock utgör kolhydrater en källa till snabb energi och kan även främja tarmfunktionen hos hunden.
Mineraler
Järn, kalcium, fosfor och selen utgör de viktigaste mineralerna i hundfodret. Järn är viktigt för blodvärdet. Kalcium och fosfor bidrar till ett frisk skelett och friska tänder. Selen har betydelse för bland annat hundens muskulatur. Brist på selen kan leda till muskelsvaghet, ödem och andningssvårigheter.
Vitaminer
Det finns fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna (A, D, E, F och K) lagras i kroppsfettet varför det är viktigt att de doseras rätt. Vid överdosering kan det nämligen leda till förgiftning.
De vattenlösliga vitaminerna (B-komplex och C-vitamin) kissas ut efter att de har fyllt sin funktion i kroppen. Det innebär att det inte är lika stor fara för överdosering eftersom de ändå inte stannar kvar i kroppen.
Hur vet jag vilket foder min hund ska äta?
Att hunden behöver ett välbalanserat foder under alla stadier av sitt liv från att den är ett foster i sin mammas mage till dess att den är en gammal ”pensionär” innebär att man behöver se över utfodringen flera gånger under hundens livstid. Förutom att se till hundens ras, storlek och aktivitetsnivå finns det andra faktorer som också påverkar näringsbehovet. Exempelvis ökar behovet av energi vid tillväxt, dräktighet/digivning, prestation, stress, tillfriskning och vid extrem kyla eller värme.
Man ska inte behöva laborera sig fram på egen hand för att hitta det perfekta fodret. Det kan vara farligt för hunden om man experimenterar och råkar dosera fel. Satsa istället på att hitta ett färdigt helfoder av hög kvalitet som är anpassat efter var din hund befinner sig i livet just nu. I nästa inlägg kommer det handla mer om hundens olika näringsbehov vid olika tidpunkter i dess liv samt vad man ska tänka på när man väljer foder.
Fantastisk artikel! Mycket informativ och användbar för alla hundägare där ute. Ser fram emot nästa inlägg!
Vilka är de vanligaste tecknen på näringsbrist hos hundar?
De vanligaste tecknen på näringsbrist hos hundar kan vara dålig pälskvalitet, viktförlust, trötthet, nedsatt immunförsvar, och problem med hud och päls.