Hundens matsmältningssystem

För hunden är det väldigt viktigt med ett väl fungerande matsmältningssystem eftersom det ger goda förutsättningar för att hunden ska ha en god hälsa även i övrigt. Matsmältningssystemet är komplext och involverar många olika organ varför en dålig matsmältning kan ge upphov till flertalet hälsobesvär för hunden. Exempelvis problem med huden eller blodet.

Dalmatiner

Matsmältningssystemet består av många olika delar. Munnen, tänder, spottkörtlar, matstrupe, magsäck, bukspottskörtel, lever, gallblåsa, tunntarm och tjocktarm är alla viktiga för att hunden ska kunna tillgodogöra sig näringen i fodret. I det här inlägget ska vi gå igenom vilken funktion de olika delarna i matsmältningssystemet har.

Munnen

Hundens käkar rör sig upp och ner vilket gör att fodret rivs och krossas sönder. Det här skiljer sig från oss människor som också kan röra käkarna i sidled för att mala maten till mindre bitar innan vi sväljer ned den. Hos hundar tuggas maten ofta inte så noggrant, utan sväljs i större bitar. Spottkörtlarnas funktion hos hundar är enbart att smörja och påverkar i övrigt inte matsmältningen medan människors saliv bryter ned kolhydrater. Från munnen åker maten ner i matstrupen som transporterar den till magsäcken.

MagsäckenHund Labradoodle

I magsäcken blandas fodret om och magsyror och enzymer arbetar för att spjälka fett och protein. Hundens magsäck töms betydligt långsammare än hos människor. Efter en måltid tar det nästan 3 timmar innan maten lämnat magsäcken. Magsäcken är liten och rymmer upp till omkring 2 dl lite beroende på hundens storlek. Eftersom att hundar är köttätare fungerar magen som en slags reservoar där maten stannar länge och en portion ger tillräckligt med näring för många timmar. I magsäcken omvandlas fodret till flytande konsistens vilket är en förutsättning för att tarmarna sedan ska kunna ta upp näring ur det.

Tunntarmen

Den största delen av näringen tas i likhet med hos människan upp i hundens tunntarm. Här bryter enzymer ner fodermolekylerna ytterligare varpå de tas upp av tarmväggarna och åker vidare ut i blodet och resten av kroppen. I tunntarmens första del finns två anslutande kanaler. En från bukspottskörteln och en från levern. Bukspottskörteln bildar enzymerna som behövs för nedbrytningsprocessen av fett och protein till fettsyror och aminosyror. För att fettet ska vara lösligt med vatten behövs det galla, vilket tillverkas i levern för att sedan lagras i gallblåsan tills dess att den behövs.

Tjocktarmen

I tjocktarmen tas vätska upp och bakterier fortsätter med nedbrytningen av ospjälkade ämnen så som fibrer. Här bildas också K-vitamin vilket är ett viktigt ämne som påverkar blodets förmåga att levra sig. Tjocktarmen verkar också smörjande för att avföringen enkelt ska komma ut. Resterna av fodret samlas sedan upp i ändtarmen där det stannar tills det är dags för hunden att uträtta ”nummer två”.

Med allt det här sagt så förstår man att det är mycket som ska fungera för att hunden ska ha en bra matsmältning. Man kan lätt förstå att vilket foder man ger sin hund har stor betydelse för hundens hälsa. I kommande inlägg ska vi fortsätta på samma tema och skriva mer om näringslära och att välja rätt foder för din hund!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.