Rustad för vinter

Vintern kan kännas riktigt lång, mörk och kall här i Sverige. Genom att investera i produkter för att hålla värmen och synas väl i mörkret kan du både göra promenaderna trevligare och säkrare för dig och hunden.

Håll kylan ute

Olika hundar är olika tåliga för kyla. Vissa raser har tjock päls som håller den varm medan andra behöver lite extra hjälp för att slippa frysa när det är kallt ute. Hundar med mindre underhudsfett fryser förstås lättare än en hund som har mer underhudsfett. Äldre hundar tenderar också att frysa lättare än yngre.

Tecken på att hunden fryser är att den placerar svansen mellan benen, fäller öronen bakåt, skakar och hackar tänder, hoppar på tre ben för att undvika att nudda marken samt håller sig nära dig och inte verkar vilja gå.

Lapphund i snön

Olika typer av hundkläder

För att skydda en frusen hund kan man använda olika typer av hundkläder. Det finns olika varianter av hundkläder. En del har mest fokus på att vara fina med olika mönster och detaljer vilket gör att de är mest lämpliga som en accessoar. För att hjälpa hunden att hålla sig varm bör du dock välja plagg i värmande och bekväma material. Funktion före utseende med andra ord!

Hundtröja

En hundtröja kan till exempel användas i bilen innan den har blivit uppvärmd. Ett annat bra tillfälle att använda den är innan hunden blivit helt uppvärmd när ni ska ut och motionera. Välj en modell som enkelt kan tas av och på så att det går smidigt att ta av den när hunden blivit varm. Den kan också användas som ett extra lager under ett tunnare täcke eller en overall. Det är ett bra alternativ för nakenhundar eller hundar som har väldigt tunn päls.

Hundtäcke

Ett annat alternativ för en frusen hund med lite päls kan också använda sig av ett vinterfodrat hundtäcke istället för ett tunnare täcke med en hundtröja under.

Vid mycket blåsigt väder kan även en hund med till synes tjockare päls ha hjälp av ett ofodrat hundtäcke. Istället för att det blåser rätt genom pälsen kan man använda ett vindavvisande täcke. Vid blött väder som gör att hunden blir våt ända in på huden kan det vara lämpligt med ett regntäcke för att förhindra att hunden börjar frysa.

Hundoverall

En hundoverall täcker mer av hunden och skyddar även benen, halsen och ibland till och med tassarna. De passar därför extra bra till de mest frusna hundarna som även behöver värmande lager på dessa kroppsdelar. Många hundoveraller är tillverkade i funktionsmaterial som har fördelen att de håller vind och fukt ute samtidigt som de låter huden andas. Att välja en overall med bra passform är viktigt då den ska vara bekväm för hunden att bära samtidigt som den hjälper till med värmen.

Hundskor

För vissa hundar blir det kallt om tassarna under vintern. För att undvika det kan man med fördel införskaffa så kallade hundskor eller hundtofflor. Förutom att bidra med värme skyddar de också tassarna mot vägsalt och smuts som kan irritera trampdynorna. Tänk på att välja en modell som sitter bra på din hunds tassar så att de inte orsakar obehag. Det är en fördel om de är enkla att ta på och av så att det går smidigt när ni ska ut på promenad och när ni kommer hem igen. Halkfria sulor är en egenskap som gör promenaden både säkrare och mer bekväm.

Hundvalp reflexväst

Se till att synas i mörkret

När ni ska promenera i mörkret är det otroligt viktigt att använda reflexer så att ni syns ordentligt. Utan reflex är man synlig först på 25 meters håll. Med reflex syns man på 140 meters håll vilket alltså är en rejäl skillnad!

Många hundkläder är redan utrustade med reflexer vilket är väldigt praktiskt. Är de inte det eller om man inte använder några hundkläder får man se till att köpa andra reflexer. Det finns många olika varianter: reflexväst, sele eller halsband med reflexer och reflexkoppel. Förutom att hunden ska använda reflexer bör såklart även du själv utrusta dig med reflexer. Placera reflexerna så att de är synliga från alla håll.

Att även använda blinkande lampor i kombination med reflexer är smart eftersom att reflexer kräver ljus för att synas medan en lampa syns även i mörkret för exempelvis en fotgängare. För bilister är det dock svårt att upptäcka en lampa medan strålkastarna gör så att reflexer tydligt syns.

Testa gamla reflexer

Kontrollera och byt ut dina reflexer med jämna mellanrum. Normalt sett är livslängden på en reflex 3 år. Testa gamla reflexer genom att lysa på dem bredvid en ny reflex i mörker med en ficklampa på 4 meters avstånd. På så sätt ser du tydligt skillnaden på hur väl den äldre reflexen syns jämfört med den nya.

Andra bra-att-ha produkter för vintern

När ni kommit hem efter en blöt promenad är det skönt att vara förberedd med en hundhandduk i hallen. En hundhandduk har hög absorptionsförmåga och är effektiv för att torka av en blöt hund. Om hunden får gå runt och vara blöt kan det orsaka obehag för den i form av eksem och klåda. Fuktiga tassar kan lätt bli uttorkade och spruckna. För torra tassar som är extra vanligt under vintern kan du använda en tassalva som skyddar och mjukar upp huden. En tassalva kan även användas i förebyggande syfte för att förhindra att problem uppstår.

Lämna en kommentar