Att skaffa en småhund

Kanske föreställer man sig att det ska innebära mindre jobb att ha en liten hund jämfört med att ha en större hund. Till exempel att de inte kommer att kräva lika mycket tid i form av motion, eller att de inte behöver lika mycket yta att röra sig på. För vissa små hundar kan det stämma, men det är absolut inte så att det gäller för alla. Att ha en liten hund innebär fortfarande lika mycket ansvar som om du har en stor hund.

Chihuahua

Anledningar till att skaffa en liten hund

En sak är säker, du bör inte skaffa en liten hund att ha som en fin accessoar. När du funderar på att köpa en liten hund ska du vara säker på att du gör det av rätt anledningar och lägga tid på att fatta rätt beslut om vilken hund det blir. Fastän hunden är liten till storleken spelar dess personlighet roll och det är viktigt att du kan erbjuda den ett bra liv hos dig.

Dvärgpincher med outfit

Vad är en småhund?

Med ”småhund” menar man ofta en hund som väger upp till 10 kg. Utöver sin storlek så kännetecknas många småhundar av att de är pigga och alerta vilket gör att de snabbt uppmärksammar saker och gärna skäller i olika situationer. De lever vanligtvis längre än större hundar och eftersom att de är mindre kräver de mindre mängd mat vilket innebär mindre utgifter för foder. Ofta kan övriga kostnader också vara mindre, exempelvis för veterinärvård, men det kan också vara svårt att säga säkert. I vårt tidigare inlägg om vad det kostar att ha hund kan du få en fingervisning om vilka kostnader det innebär att ha hund. Du hittar inlägget här. Hundens storlek är också något som gör att hunden är lättare att transportera och ta med sig. De kan exempelvis enkelt följa med i en hundväska när man åker buss. Kolla gärna vår guide till att välja rätt hundväska här.

Välja rätt småhund

Egentligen är det ingen skillnad på att välja en liten hund eller att välja en större. Det viktigaste att tänka på är att man väljer en hundras som passar sin livssituation och sina intressen. Fundera därför ordentligt över ditt boende, din familjsituation samt hur mycket tid du har att lägga på pälsvård och motion. Vissa hundar passar generellt bättre i familjer utan barn medan andra tvärt om kan uppskatta att ha barn omkring sig. 
Läs gärna vårt tidigare inlägg om hur man väljer rätt hund här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.