Köpa blandrashund – Allt du behöver veta

Funderar du på att köpa en blandrashund? Blandraser kommer i alla möjliga olika kombinationer vilket innebär att utbudet är stort. Det gör att det inte är helt enkelt att göra ett val bland alla hundar där ute. Att välja en blandras framför en renrasig hund är lite av en chansning. Med renrasiga hundar kan vara mer säker på ”vad man får”. Därför kommer här några råd på vägen mot ditt hundköp!

Vad är skillnaden på att köpa en renrasig hund och en blandrashund?

Boston terrier blandras

När det gäller renrasiga hundar finns det mer information att tillgå om just den rasen man köper. Även om det innebär en viss trygghet finns det inget som ger några garantier om just den individ du köper. En enskild hund kan ändå drabbas av sjukdomar eller ärftliga fel.

Ett köp av blandrashund kräver lite mer research av dig som köpare. Du kan inte få information från rasklubbar eller uppfödare av en specifik ras på samma sätt.Att läsa på om de raser som ingår i blandningen kan ge en fingervisning om vilka egenskaper valpen kommer att ha. Det är dock svårt att säga hur mycket av varje ras som blir framträdande i en blandras. Som vid alla hundköp är det viktigt att välja en hund som passar ens livsstil och personlighet.

Generellt är själva inköpspriset för en blandrasvalp lägre än för en renrasig valp. Inköpspriset är dock bara en engångskostnad och utgör en liten del av alla utgifter hunden kommer att innebära. En blandrashund kostar lika mycket ”i drift” som en rashund.
En blandrashund kan inte stambokföras hos Svenska Kennelklubben (SKK) men kan däremot registreras i deras ägarregister DjurID.se. Det finns en organisation som heter Blandis (http://www.blandis.se) som har ett register just för blandrashundar.

Vad ska man tänka på vid köpet?

Liksom vid alla valpköp är det viktigt att du får träffa mamman till valparna (och gärna pappan också om det är möjligt) hemma hos uppfödaren. Bilda dig en uppfattning om hur de verkar vara till sin personlighet samt om de ser friska och pigga ut. Detsamma gäller vid undersökning av valparna som ska se välmående ut. Fråga gärna uppfödaren om föräldradjurens temperament också för att kunna få en ännu bättre bild. Är du själv inte så erfaren med hundar är det bra att ha med sig en kunnig vän som kan hjälpa dig.

Det är bra att få reda på om mamman och pappan är släkt med varandra för att man ska kunna undvika eventuell inavel. Det skulle kunna vara aktuellt exempelvis vid en tjuvparning, varför man även bör fråga om parningen var planerad eller inte. En bra chans att få reda på mer om hur valpen blir som vuxen är att kontakta ägare till eventuella tidigare kullar med samma föräldradjur för att kunna ställa frågor även till dem. Kanske kan man till och med få träffa hundar från tidigare kullar.

Schnoodle

Vilka krav kan man ställa på uppfödaren?

Överlag bör man känna efter om uppfödaren är förtroendeingivande och mån om sina egna hundar, samt mån om vart valparna hamnar. Om det känns som att säljaren försöker snabba på beslutet eller om den exempelvis vill träffas någon annan stans än hemma, som att visa valparna i bagageluckan på bilen, är det skäl till att bli misstänksam. Självklart får ingen valp säljas förrän den är minst 8 veckor gammal. Uppfödaren bör se till att få valparna veterinärbesiktigade (senast 7 dagar före köptillfället), vaccinerade, avmaskade och ID-märkta, precis som med renrasiga valpar.

Se till att ni använder ett tydligt köpeavtal där uppgifter om vem säljare och köpare är framkommer. Tydliggör även vad som ingår i köpet, exempelvis att säljaren har låtit besiktiga valparna. Bestäm i förväg vad som händer om det skulle visa sig att valpen blir sjuk eller har några medfödda fel, samt om det är möjligt att ha fortsatt kontakt med uppfödaren även efter köpet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.