Klickerträning – vad är det?

Klickerträningen kommer från USA där en känd delfintränare vid namn Karen Pryor började träna hundar med samma metod som hon använde på delfiner. Vid delfinträningen användes en visselpipa och fisk och vid hundträningen en så kallad ”klicker” och hundgodis. Hundtränare i Sverige introducerades till denna metod tack vara metodens spridning på internet.

Hundträning tax

Hur fungerar klickerträning?

Träningen går ut på att man belönar de saker som hunden gör rätt. Hunden lär sig vilka beteenden som uppskattas och uppmuntras till att fortsätta bete sig bra. Med andra ord använder man positiv förstärkning för att hunden ska lära sig. Om hunden gör fel får den ingen belöning utan istället ett straff. ”Straffet” är dock inget obehagligt utan innebär att hunden går miste om belöningen.

Målet med klickerträning är att hunden ska vara engagerad och ha roligt. Egna initiativ belönas och övningarna utförs frivilligt med belöning som motivation. Träningen ska genomföras med så lite hjälper från hundföraren som möjligt.

Hur går klickerträning till?

Hundträning agility

Vid träningen använder man en så kallad ”klicker”. Klickern är en liten dosa som ger ifrån sig ett klickande ljud när man trycker på den. Det klickande ljudet används för att uppmuntra hunden till att fortsätta med önskade beteenden. Klickandet talar om för hunden att den gör rätt och att belöningen (godis) är på väg. Till skillnad från rösten som påverkas av hundförarens sinnelag ger klickern ifrån sig ett neutralt ljud varje gång.

I början av träningen används klickern mer frekvent och klickas med ungefär fem sekunders mellanrum. För att hunden ska lära sig att klickandet innebär något positivt varvas ljudet i början med godis. Allteftersom ger man godis med längre mellanrum. Belöningen kan med fördel också varvas mellan exempelvis godis, gos och lek.

Hur börjar man med klickerträning?

Att börja klickerträna med en hund som inte tidigare är van vid det innebär en omställning. Man behöver ha ett speciellt ”klickertänk”. Träningen ska hållas positiv och det gäller att fånga hundens egna drivkraft för att föra träningen framåt. Om man vill bli av med oönskade beteenden ska man arbeta med de positiva istället. Som att klicka när valpen kissar på rätt ställen eller när hunden inte drar i kopplet.

Hunden ska inte tillrättavisas fysiskt eller verbalt. Istället är ”straffet” den uteblivna belöningen. Ibland har hundar tillrättavisats när de tagit egna initiativ. För att ”lära om sig” behöver de ta sig över en tröskel eftersom att klickerträningen bygger på att man belönar hundens egna drivkraft. Genom att använda leksaker kommer hunden troligtvis att göra något som du kan klicka för vilket kan vara ett bra sätt att komma igång på.

Inlärningen delas upp i små steg för att det ska vara roligt och inte för svårt. Ett tecken på att uppgiften är för svår för hunden är att den helt enkelt inte klarar av det. Beteenden finslipas hela tiden. I början belönas hunden för försök att göra rätt och allt eftersom ger du klicket när högre krav uppfylls. Om hunden inte lyckas på ett par försök är övningen för svår och du får gå tillbaka till att belöna en lägre svårighetsgrad.

Undvik att klicka för ”sitt” och ”skall” eftersom dessa beteenden lätt kan försvåra träningen. Man vill ju inte att hunden förblir sittandes hela träningspasset eller skäller oavbrutet.

Ha korta pass, låt det inte gå för lång tid mellan klicken och öva på din timing med belöningar och klick. Håll det positivt. Ett tecken på att du inte kommer vidare i träningen är att du klickar för sent. Jobba på din timing och försök klicka när hunden är precis i rörelsen.

Glad hund

Att klickerträna med en valp

Det är mycket tacksamt att klickerträna en valp. Valpar är väldigt aktiva och gör naturligt mycket på eget initiativ som man kan belöna. De är också ”oförstörda” av annan träning som äldre hundar kan ha svårt att vänja sig av vid.

När du klickertränar med valpen görs passen korta och med pauser mellan varven. Det är viktigt att bryta av träningen med lite lek emellanåt.

Blir det inte för mycket godis för hunden?

Godis är bra eftersom det är en tydligt positiv belöning och kan med fördel användas mest till en början så att hunden förstår hur den ska arbeta. Sedan kan belöningarna varieras med godis, klappar och kel, lek eller leksaker. Godiset ska också ges i pyttesmå bitar så att det inte blir för stora mängder. Maten kan också anpassas efter träningspasset så att hunden inte får i sig för stor mängd efter godiset.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.