Hundfotografering – Tips för att få bättre bilder av din hund

Hundar är mycket vackra djur som gör sig riktigt bra på foto om man lyckas fånga dem i rätt ögonblick. De flesta har ju en inbyggd kamera i sin telefon numera vilket gör att det är lätt att ta fram den och ta bilder med. Oavsett om du använder din mobil eller en mer professionell kamera där du kan välja inställningar så får du i det här inlägget flera tips på hur du kan göra dina hundbilder bättre.

Hundporträtt utomhus

Fånga hundens intresse

Få hundar är sugna på att bara sitta still och posera för kameran. Det kan vara svårt att få hunden att titta dit man vill så att man enkelt kan fota den i den position man tänkt sig. Genom att göra fotosessionen mer intressant för hunden kan man underlätta. För att göra det kan du utrusta dig med godis och spännande leksaker, skapa ovana ljud som får hunden att reagera med uttryck som du sedan kan fånga på bild. Det kan vara klurigt! Att vara två som hjälps åt vid fotograferingen kan vara en idé som förenklar.

Du som tränar med klicker kan med fördel tillämpa klickerträningen även vid fotograferingen. Det vill säga belöna genom att klicka och eventuellt ge en godbit, lek eller kel efter du fått fota den. På det här viset skapar man en positiv upplevelse för hunden och gör det till en rolig aktivitet. Läs gärna mer om klickerträning i det här inlägget.

Ett vanligt problem är att hundens nos hamnar ur fokus, speciellt om hunden har lång nos. Genom att fotografera med mindre bländare kan man komma ifrån det här problemet.

Hundar i rörelse

För att få bra bilder på en hund i rörelse får man arbeta lika mycket med att leka med hunden som att fota den. Genom att leka med hunden kommer den tycka att fotosessionen är rolig och på så sätt vara mer aktiv vilket skapar bra motiv att fånga på bild. Varva därför fotograferandet med lek och bus.

Bilder på en hund i rörelse tenderar att bli suddiga eller att inte fånga hela motivet om hunden hinner springa ur bild. Öva dig på att tajma tidpunkten då du trycker av på kameran, samt experimentera med slutartiden på kameran om du har en systemkamera för att åstadkomma en lyckad bild. Många kameror har ett förinställt läge för ”sport” som lämpar sig för det här ändamålet. Att fota hundar i action från grodperspektiv (underifrån) kan vara lite krångligt och obekvämt men något som lönar sig för att få en bild med starkt uttryck.

Hund springer på stranden

Perspektivet är avgörande

Genom att gå ner på hundens nivå när du tar bilden undviker du konstiga vinklar. Om man fotar uppifrån riskerar man att hunden ser oproportionerlig ut. I vissa fall kanske det är en sådan bild man är ute efter och då är det såklart är okej att fota uppifrån. Det mest naturliga uttrycket får man dock om man fotar på hundens nivå.

Det kan också bli häftigt att fota detaljbilder av hunden. Ett öga, pälsens struktur eller en tass mot marken är exempel på detaljer som kan bli spännande bilder. Kamerans makroinställning kan vara till hjälp för att få skarpa detaljbilder.

Ljussättningen är viktig

Otillräckligt ljus ger bilder med dålig kvalitet. Det är ett vanligt problem särskilt när man fotograferar inomhus. Ett vanligt fel man ofta gör i sådana lägen är att man använder kamerans eller mobilens inbyggda blixt som bara gör saken värre. Starkt ljus rakt på fotoobjektet ger nämligen ofta ett stelt sken på objektet med en stor skugga bakom det.

Använd externa blixtar eller lampor inomhus

För att ge rätt belysning kan man använda sig av externa blixtar. Det är kanske lite överkurs för den som bara vill få lite bra bilder av sin hund till vardags. Om man vill fota inomhus kan man använda sig av vanliga lampor istället för blixtar för att åstadkomma bättre ljus i bilden. Man får prova sig fram till vad som fungerar genom att flytta runt lamporna eller blixtarna. Särskilt att fota en svart hund kan vara svårt. Det tenderar till att resultera i enbart en svart siluett. I ett sådant läge är det extra viktigt att belysa från båda sidorna för att åstadkomma en svart, blänkande päls som gör sig väl på bild.

Nyttja det naturliga ljuset utomhus

Man kan med fördel fota utomhus istället och på så sätt använda sig av naturligt ljus. Vill man kan man använda sig av en reflexskärm för att styra ljuset dit man vill om det faller ojämnt naturligt. Det är absolut inget måste men kan göra så att man får en jämnare bild om man exempelvis placerar den så att ljuset faller på hundens skuggsida också.

När man fotar utomhus behöver man ta hänsyn till tiden på dygnet. Det är ljusast på dagen, men på morgonen och kvällen är det ofta ett mjukt ljus som kan göra sig bra på bild. Man får då tänka på att inte ha för lång slutartid för att kunna fånga det. Att fota i motljus kan lätt misslyckas då objektet blir som en skugga på bild men man kan också få riktigt häftiga effekter om exempelvis hundens päls lyses upp bakifrån.

Bordercollie i gräset

Lägg märke till bakgrunden

En dålig bakgrund kan förstöra en i övrigt bra bild där du lyckats fånga hunden på ett bra sätt. Tänk därför på att ha en så ren bakgrund som möjligt oavsett om du befinner dig inomhus eller utomhus. Med andra ord inga möbler eller störande buskar i bild utan låt hunden vara det som fångar uppmärksamheten i motivet.

Experimentera med kamerans olika inställningar

Om du använder en systemkamera där du kan ändra dess olika inställningar utifrån varierande förutsättningar och ändamål kan du få bättre kvalitet på dina bilder. Kamerans autoläge är oftast väldigt bra, det brukar också finnas andra förinställda lägen för exempelvis rörelse eller skymning. Att själv ha koll på de manuella inställningarna ökar dock chanserna för att få ännu bättre bilder.

Bländare

Bländaren är det som släpper in ljus. Hur stor öppningen är påverkar således hur mycket ljus som släpps in till kamerans sensor. Desto mer bländare – desto mer ljus. Förutom ljusinsläppet påverkar bländaren även skärpedjupet. Kort skärpeljup innebär att fokus är på huvudmotivet medan långt skärpedjup fokuserar på bakgrunden. Ett högt bländartal ger liten bländaröppning och långt skärpedjup. Lågt bländartal ger stor bländaröppning och kort skärpedjup.

Slutare

Slutaren styr exponeringstiden. Desto längre slutartid – desto längre exponering vilket innebär att mer ljus hinner släppas in. Ett lågt bländartal kräver ofta en kort slutartid. När man fotar objekt i rörelse blir bilden suddig om slutartiden är för lång.

ISO

ISO styr ljuskänsligheten hos kamerans sensor. Desto högre ISO – desto högre ljuskänslighet. Genom att öka ljuskänsligheten kan man ljusa upp bilder man tar i mörkare miljöer men det resulterar också i mer brus i bilden.

Överdriv!

Ett sista råd är att överdriva med antalet bilder du tar. Ofta ser bilderna bättre ut på kameradisplayen än de sedan gör i datorn. Att ta många bilder ökar chanserna att någon av dem är bra, speciellt när det gäller bilder där hunden är i rörelse. Det krävs mycket tålamod och många försök för att få till perfekta bilder, men det bästa är att både du och hunden kan ha roligt medan ni övar! Lycka till!

2 svar på ”Hundfotografering – Tips för att få bättre bilder av din hund”

    • För att få bra hundbilder är det viktigare med kunskap om fotografering än att ha den dyraste kameran. En kamera där du kan justera inställningarna manuellt är fördelaktig, men även moderna mobiltelefoner kan ta utmärkta bilder om du behärskar tekniken.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.