Hundar och fyrverkerier

En del hundar upplever det väldigt jobbigt med smällare och raketer varför nyårsafton kan medföra mycket stress. Dessutom kan det som ägare vara svårt att veta när folk kommer att skjuta sina fyrverkerier då det tyvärr inte enbart är koncentrerat kring tolvslaget alla gånger. Vad är det då som gör att hundar är så rädda för fyrverkerier, och viktigast av allt – vad kan man göra åt det?

Ett vanligt problem

Drygt en tredjedel av alla hundar i Sverige uppskattas vara skotträdda. På grund av hundarnas känsliga hörsel kan ljuden av smällare upplevas så pass intensivt att det uppfattas som smärta hos hunden. Med den vetskapen är det lätt att förstå att det kan leda till att hunden utvecklar en rädsla för fyrverkerier.

Enligt Svenska Kennelklubben (SKK) medicineras 35 000 hundar med psykofarmaka inför varje nyår. Lagstiftningen kring fyrverkerier är i våra grannländer Finland och Norge mer strikta än de vi har här. Det finns speciella tider då fyrverkerier är tillåtna och i Norge har raketer på pinne helt förbjudits. Förbudet av raket på pinne har lett till att antalet ögonskador i samband med fyrverkerier har minskat med 80% samt att det inte förekommit några bränder till följd av fyrverkerier sedan dess. Dessutom har det inneburit att betydligt färre hundar behövd lida på grund av sin rädsla för fyrverkerier. Här i Sverige är vi en liten bit på väg i och med ett förbud mot raket på pinne utan tillstånd från juni 2019.

Fyrverkerier

Vad är det som gör att hundar är rädda för fyrverkerier?

Hunden upplever en slags panikångest när den inte kan fly från de höga ljuden. Dock är det inte bara det höga ljudet i sig som ger upphov till rädsla enligt forskarna. Samma hund som är rädd för fyrverkerier behöver inte bli lika berörd av andra höga ljud som exempelvis åskan. Troligen kan kunden med sina känsliga sinnen känna av att naturliga ljud ska inträffa, vilket inte är fallet med fyrverkerier. Det oförutsägbara med ljudet gör att hunden får en starkare negativ reaktion. Rädsla hos hundar kan också vara genetiskt betingad eller grunda sig i en tidigare traumatisk upplevelse i hundens liv.

Vad kan man göra om man har en hund som är rädd för fyrverkerier?

Rädd nund

Det viktigaste av allt är att inte lämna hunden ensam under tiden då fyrverkerier kan avfyras. Om du bor i ett område där du vet att det kommer skjutas raketer kan det vara bäst att åka bort någonstans med mindre eller inga fyrverkerier. Ett annat alternativ är att åka iväg med bilen under den mest utsatta tiden, gärna med radion på som avledning.

Om du inte har möjlighet att åka bort är det bra att passa på att rasta hunden innan folk börjar skjuta fyrverkerier för att sedan hålla er inomhus. Dra för gardinerna och försök distrahera hunden med något annat ljud, som att slå på diskmaskinen eller ha på musik. Man kan också ljudisolera ett rum genom att täcka dörrar och fönster med filtar. För att hålla ljudet ute ännu mer kan man placera en hundbur i rummet som man också täcker med filtar och täcken. Tänk i så fall på att lämna burdörren öppen. Man kan förstås också försöka att prata med sina grannar för att få dem att begränsa fyrverkerierna till en viss tid om de inte är beredda att ge upp dem helt. Förhoppningsvis är de förstående om du berättar om din hunds bekymmer med fyrverkerier.

Om du märker att hunden blir orolig är det bäst att försöka avleda den med något positivt som att ge den en rolig leksak. Låt hunden gömma sig om den vill det.

Man kan också använda hörselskydd i form av hörselkåpor eller fetvadd som man sätter i hundens öron. Träna i förväg så att hunden har vant sig när det är dags för fyrverkerier. Det finns lugnande preparat, både receptfritt och på recept, som man kan ge till hundar med stora besvär. Rådgör med din veterinär om du tror att din hund kan ha behov av medicinering.

Träna förebyggande

Det är också bra att träna hunden på fyrverkeriljud i god tid innan nyårsafton. Genom att använda positiv förstärkning skapar du en positiv upplevelse för hunden istället för en negativ. Börja med att låta hunden lyssna på inspelade fyrverkeriljud på låg ljudnivå och belöna den med godis i samband med det. Öka volymen successivt och fortsätt med belöningen.

Hoppas du fått med dig några hjälpsamma råd från det här inlägget! Gott nytt år!

2 svar på ”Hundar och fyrverkerier”

    • Att använda öronproppar avsedda för människor på hundar är inte rekommenderat eftersom de kan vara skadliga för hundens öron och inte ge tillräckligt skydd. Det är bäst att använda hörselskydd som är speciellt designade för hundar.

      Svara

Lämna en kommentar