Dogman hundbur – Den svensktillverkade klassikern

Det är inte enkelt att veta vad man ska börja leta när det är dags att köpa en hundbur till bil. Det är mycket man ska tänka på, och köper man en hundbur till den växande hunden måste man ta det i beaktning. Det som är rymligt och bekvämt när hunden är 8 månader är kanske inte lika bekvämt när den har vuxit färdigt och blivit en pigg och glad unghund. Dessutom vill man ju som ägare köpa sin hundbur till bilen av ett företag som håller kvalitet och som kan ett och annat om att transportera hundar på ett säkert sätt.

Över 50 år med dogman

Det är svårt att föreställa sig att det var i en källare i Lund som inte bara Sveriges, utan också Nordens, största tillverkare och leverantör av djurprodukter började. På ynka 40 kvadratmeter föddes 1965 drömmen om ett företag som satte djurens välmående i första hand. Under de första åren hoppade företaget från källare till källare och grundaren Hans Jerenäs gav företaget dess ledord: ”säkra leveranser och hög produktivitet”. 2006 såldes företaget till tre bröder och expansionen utanför Sverige började. I och för sig hade den börjat två år tidigare, då företaget slog upp dörrarna i Norge. 2006 öppnade Dogman upp för den danska marknaden och sedan 2010 fanns de även i Finland. Och med en så stor marknad kunde man ju inte längre hålla verksamheten i några källare.

Svensktillverkade hundburar

Företaget har nu sin svenska verksamhet utanför Helsingborg på en yta som täcker över 12 000 kvadratmeter. Företaget har gått en lång väg sedan starten på 40 kvadratmeter och de behöver allt utrymme för både den egna tillverkningen av kvalitativt foder och olika modeller av Dogmans hundburar. Men även för att kunna ta in material och produkter från alla underleverantörer som krävs för att kunna hålla denna höga standard.

Glädje, trygghet och gemenskap

Dogman följer tre viktiga nyckelord och man kan hitta dessa i samtliga av företagets grenar. Dessa är: glädje, trygghet och gemenskap. Deras mål är att skapa en trygghet för djuren och erbjuda produkter som främjar deras välmående. Samtidigt vill de se till ägarens behov och på ett kort- och långsiktigt sätt värna om miljön. Alla deras produkter ska skapas med, och för att skänka, glädje, samtidigt som produkterna är till för att skapa en gemenskap för alla familjens medlemmar.

Prio #1: Säkerhet

Sverige är ett av de länder där djurs säkerhet alltid har varit en prioritering. Våra husdjur har rätt till ett drägligt liv och det är vår plikt att se till att det följs. Det finns tydliga restriktioner från Jordbruksverket om hur man bäst transporterar sina fyrbenta vänner i bil och man måste tänka på både sin säkerhet och på hundens. Sortimentet med Dogman hundbur kan delas in i tre kategorier och det finns olika modeller och material. Det finns allt från stadiga burar i aluminium till mjukare kanvasburar för den lilla hunden. Det finns också burar som är tillverkade av plast.

Bilbur hund i kanvas – För den lilla hunden

Kanvasburarna passar de mindre hundraserna, som till exempel chihuahuas, dvärgpinscher eller bichon frisé. Det finns modeller som går att bära som axelväskor och det finns traditionella rektangulära transportburar. En fördel med kanvasburana är att material är slitstarkt och vattenavvisande, vilket passar om man använder buren för mer än vid transport. Den har en stadig stomme i stål och den är väl ventilerad med insektsnät, vilket kan täckas om hunden blir stressad av allt som händer utanför dess hundbur. När de inte används kan de enkelt vikas ihop och läggas undan för nästa gång.

Klassisk transportbur hund – För den mellanstora hunden

Dogman transportbur

En klassisk transportbur förknippas av många med transport av katter, men faktum är att de går lika bra att ha hunden i dem. En stor fördel med plastburen är att den är stadig och enkel att rengöra. Man kan med fördel lägga in ett passande liggunderlag för att göra det bekvämare för hunden. Följande transportbur från Dogman finns i flera olika storlekar som sträcker sig från small till large. Den största modellen mäter 63 x 41 x 40 cm och passar bäst till mellansmå raser som inte väger mer än 14 kilo.

Dogmans transportbur är nu ganska svår att få tag i på internet i Sverige. Jag rekommenderar istället Skudo Transportbur. Den är mycket lik Dogman transportbur i både utseende, säkerhet och pris.

Bilbur i aluminium – Det säkraste alternativet

Dogman Aluminiumbur

Aluminium-burarna är de stadigaste av alla hundburar. De monteras fast i bagageutrymmet med spännband och är noggrant testade av både tillverkaren och av oberoende testinstitut. De är det säkraste alternativet om det olyckan skulle vara framme och vid kraftiga stötar som t.ex. vid hårda inbromsningar. Företagets hundbur finns i flera olika storlekar och passar med fördel de större hundraserna. Det finns både enkla burar, dubbla burar och våningsburar. Våningsburarna passar bäst för den som har många hundar, eller som måste separera sina hundar av olika anledningar. Dubbelburen kan delas upp med en avtagbar skiljevägg eller bli en extra stor bur för hunden som behöver mer utrymme. Dubbelburen passar för hundar som väger upp till 50 kg.

Standardalternativet är den enkla aluminium-buren och den finns i tre olika mått. Måtten 63 x 44 x 52 passar för hundar som väger mellan 12–15 kg, t.ex. en tax. Måtten 78 x 50 x 65 passar för hundar som väger upp till 20 kg, t.ex. en beagle. Den största enkelmodellen har måtten 93 x 58 x 66 och passar hundar som väger upp till 35 kg, som t.ex. en boxer.

Även Dogman aluminium bur är nu svår att få tag på marknaden. Jag rekommenderar att du tar en titt på Trixie’s aluminiumburar.

Se efter din hunds behov

Det är viktigt att man ser till varje hunds enskilda behov. Vissa hundar tycker om att ha mer plats medan det för andra hundar räcker med det rekommenderade minsta utrymmet. Det är viktigt att man underhåller sin Dogman hundbur och ser till att den alltid är ren och att det inte finns något som kan orsaka obehag för hunden. Många hundar tycker om att gnaga på t.ex. burgaller eller ventilationsnät, så det är upp till ägaren att se till att buren fortfarande är bekväm och säker. Skruvarna i aluminium-burarna kan även behöva dras åt om man har åkt på särskilt besvärliga vägar, som till exempel ojämna skogsvägar.

Är du osäker på vilken bur som passar ditt behov och din hund bäst ska du inte tveka att kontakta en återförsäljare av Dogman. De har alltid goda råd och vet vilken transportbur som passar till vilken ras bäst.

2 svar på ”Dogman hundbur – Den svensktillverkade klassikern”

  1. Det är fantastiskt att se hur långt Dogman har kommit sedan deras början i en liten källare. Att företaget fortfarande värnar om djurens välmående och erbjuder högkvalitativa produkter är verkligen beundransvärt. Tack för att du delade denna inspirerande historia!

    Svara
  2. Jag är imponerad av det stora utbudet av hundburar som Dogman erbjuder för olika behov och hundstorlekar. Att kunna välja mellan olika material och storlekar gör det enklare för oss hundägare att hitta den perfekta bur-lösningen för våra fyrbenta vänner. Tack för den detaljerade och informativa artikeln!

    Svara

Lämna en kommentar