Tyvärr är dåliga tänder och dålig munhälsa vanliga problem hos hundar idag. Genom att borsta hundens tänder kan man effektivt förebygga många vanliga problem. Det kan handla om exempelvis tandsten, tandlossning, tandköttsinflammation och andra tandrelaterade sjukdomar som kan uppstå hos hunden.
Varför är det viktigt att borsta tänderna på hunden?
Genom att avlägsna plack och tandsten som fastnar mellan hundens tänder kan man som sagt förebygga många sjukdomar. Det innebär att man kan bespara hunden en hel del obehag. Hur stort behov av att borsta tänderna en hund har varierar från hund till hund. Det kan skilja sig mellan olika raser. Generellt kan man säga att det är vanligare med dålig tandhälsa hos mindre hundraser än hos större. Hundar som är avlade för att ha kortare nos och käke har ofta mindre plats för sina tänder vilket resulterar i att de hamnar snett och trångt. Med andra ord kan mer plack och tandsten fastna mellan tänderna.
Även om tandborstningen har många fördelar finns det vissa tandsjukdomar som dessvärre inte kan förebyggas genom att borsta hundens tänder. Ett exempel på det är Tooth Resorbtion (TR). Däremot bör man ändå borsta tänderna på de som lider av sådana sjukdomar eftersom att borstningen kan förebygga andra problem som hunden kan ha med tänderna.
Hur gör man när man borstar hundens tänder?
När man borstar hundens tänder kan man använda sig antingen av en mjuk tandborste, en fingertuta eller en kompress av gasbinda på fingret att borsta med. Det går bra att använda ljummet vatten eller tandkräm. Om du vill använda tandkräm ska det vara en som är speciellt anpassad efter hundar. Tandkrämen smakar gott för hunden och kan därför hjälpa till att underlätta borstningen genom att göra den till ett roligt moment för hunden. Man bör absolut inte använda tandkräm avsedd för människor eftersom att den kan innehålla ämnen som är skadliga för hunden.
Under själva borstningen är det bra att börja med de tänder som är lättast att komma åt, det vill säga framtänderna. Borsta sedan tänderna på utsidan i tur och ordning, försök även att komma åt tänderna längst bak i hundens mun. Borsta med små, gnuggande rörelser och var noga med att komma åt kanten i övergången mellan tänder och tandkött där smuts lätt får fäste. De stora hörntänderna i hundens överkäke brukar vara mest utsatta för smuts och behöver därför också borstas noggrant. När man borstat utsidan klart måste hunden öppna munnen för att man även ska kunna borsta insidan av tänderna. Det kan vara något som man behöver öva lite på innan det går smidigt att utföra borstningen.
Hur ofta ska man borsta hundens tänder?
Det bästa är om du kan borsta tänderna varje dag, men om det känns för ofta bör du åtminstone se till att göra det regelbundet. Hur ofta man behöver borsta beror också på hur snabbt tandsten bildas hos hunden, det varierar som tidigare nämnt från hund till hund.
Vad gör jag om hunden inte gillar att borsta tänderna?
Det kan krävas en del övning och tålamod för att få hunden att tycka att tandborstningen är en trevlig upplevelse. Det bästa är om man kan vänja hunden vid borstningen successivt redan som valp. På så sätt skapas tidigt en bra rutin och dessutom lär du känna just din hunds behov av tandvård redan från start.
Oavsett om hunden är valp eller vuxen så ska borstningsträningen ske successivt. Börja med att vänja hunden vid att du rör den i ansiktet och kring munnen. Se till att belöna hunden under träningen så att den upplever det som något positivt. Öka svårighetsgraden på träningen genom att gå vidare med att lyfta på hundens läppar när den accepterar beröring i ansiktet. Sedan att röra tänderna och borsta lite lätt på deras utsida. Så småningom går du vidare med att även borsta insidan.
Finns det något annat man kan göra för att förbättra tandhälsan utan att behöva borsta tänderna?
Att använda speciella foder som är avsedda för att skapa bra munhälsa, samt tuggben som ska avlägsna plack kan absolut vara bra för hundens tänder. Dock är det bra om man kan komplettera med tandborstning utöver det eftersom att det är den som ger bäst resultat i slutänden.
Ett bra tips för att minska belastningen på hundens tänder är att se till att den inte har tuggleksaker som skapar för mycket friktion på tänderna. Exempelvis tennisbollar blir väldigt sträva när de är blöta och nöter onödigt mycket på emaljen. Man bör därför begränsa hundens användning av sådana tuggleksaker och erbjuda bättre alternativ.