Hur man borstar hundens tänder

Att borsta hundens tänder är en viktig del av deras hälsa och välmående. Precis som vi människor, behöver hundar regelbunden tandvård för att förebygga problem som tandsten, tandlossning och dålig andedräkt. Att börja tidigt och göra tandborstning till en del av din hunds rutin kan spara både tid och pengar i längden och förbättra din hunds livskvalitet. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att komma igång med att borsta din hunds tänder på ett effektivt och skonsamt sätt.

Varför tandborstning är viktigt för hundar

Hundars tänder är utsatta för samma typer av bakterier och plack som våra egna. Utan regelbunden rengöring kan dessa bakterier leda till tandköttssjukdomar, infektioner och i värsta fall, till och med påverka andra organ i kroppen. Att borsta hundens tänder hjälper till att:

 • Förebygga tandsten och plack
 • Förhindra tandköttsinflammation (gingivit)
 • Minska risken för tandlossning
 • Förbättra andedräkten

Börja tidigt med tandborstningen

Det är bäst att börja borsta din hunds tänder när den är valp. Ju tidigare du introducerar tandborstning som en del av dagliga rutiner, desto lättare blir det att fortsätta när hunden blir äldre. Valpar är ofta mer öppna för nya upplevelser och kommer snabbare acceptera tandborstningen som en del av sin dag.

Om du har en äldre hund som inte är van vid tandborstning, var tålmodig och introducera processen stegvis. Börja med att låta hunden vänja sig vid att du rör vid deras mun och tänder innan du introducerar tandborsten.

Välj rätt verktyg för tandborstning

Att välja rätt tandborste och tandkräm är avgörande för en effektiv och säker tandborstning. Använd en tandborste som är specifikt designad för hundar. Dessa har oftast mjukare borst och är vinklade för att lättare nå alla tänder. Det finns också fingertandborstar som kan vara enklare att använda, speciellt på mindre hundar.

Använd alltid tandkräm som är framtagen för hundar. Människotandkräm innehåller ingredienser som kan vara skadliga för hundar. Hundtandkräm finns i olika smaker som kyckling eller nötkött, vilket kan göra tandborstningen mer attraktiv för din hund.

Steg-för-steg guide till att borsta hundens tänder

 1. Förberedelse: Välj en lugn plats där din hund känner sig bekväm. Ha alla nödvändiga verktyg nära till hands.
 2. Introduktion: Låt din hund vänja sig vid tandborsten och tandkrämen. Låt dem sniffa och smaka på tandkrämen.
 3. Borsta försiktigt: Börja med att lyfta hundens läppar och borsta försiktigt på utsidan av tänderna. Använd små, cirkulära rörelser och var särskilt noggrann med tänderna längst bak i munnen där plack ofta bildas.
 4. Belöning: Ge din hund en belöning efter varje tandborstning för att skapa en positiv association.

Hur ofta ska man borsta hundens tänder?

För bästa resultat bör du borsta din hunds tänder dagligen. Om det inte är möjligt, försök åtminstone att borsta dem några gånger i veckan. Regelbundenhet är nyckeln till att hålla hundens tänder friska och rena.

Alternativa metoder för tandvård

Förutom tandborstning finns det andra metoder som kan hjälpa till att hålla din hunds tänder rena. Tuggben och dental sticks är designade för att minska plack och tandsten. Det finns även speciella munvatten och tillskott som kan förbättra munhälsan.

Tecken på tandproblem hos hundar

Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på tandproblem hos din hund. Vanliga symtom inkluderar:

 • Dålig andedräkt
 • Svårigheter att äta
 • Blödande tandkött
 • Lösa eller saknade tänder

Om du märker något av dessa tecken, bör du kontakta din veterinär för en kontroll.

Gör tandborstningen till en rutin

Nyckeln till framgång med tandborstning är att göra det till en del av din dagliga rutin. Välj en tid på dagen som passar dig och din hund, och håll dig till den. Var tålmodig och konsekvent, och belöna alltid din hund för att de samarbetar.

Borsta hundens tänder är en investering i deras hälsa

Att borsta hundens tänder kan kännas som en utmaning i början, men med tid och tålamod kommer både du och din hund att vänja er vid rutinen. Genom att hålla din hunds tänder rena och friska, investerar du i deras långsiktiga hälsa och välmående. Så ta fram tandborsten och börja idag – din hund kommer att tacka dig med ett hälsosamt leende och en gladare mun.

Lämna en kommentar