Som hundägare vill man såklart att ens hund ska hålla sig frisk och skadefri så stor del av tiden som möjligt. Genom att ha goda rutiner för att regelbundet kontrollera hundens hälsa kan man förebygga att problem uppstår.
Hur beter sig hunden när den är frisk?
Lär dig känna igen hur din hund beter sig när den är frisk. På så sätt kommer du lättare uppmärksamma avvikelser hos hunden som avslöjar när den inte mår bra. Förändringar i hundens personlighet eller aptit kan vara tecken på att något är fel.
Det är bra att ta reda på hundens normaltemperatur när hunden är frisk för att lättare kunna avgöra om den har feber när den verkar må dåligt. Det kan du göra genom att kontrollera tempen vid samma tidpunkt några dagar i rad när hunden är pigg och kry. Generellt brukar normaltempen ligga kring 38 – 39 grader. Även den friska hundens andning och puls är bra att känna till för att ha något att jämföra med när den verkar hängig.
Daglig hälsoundersökning
Skapa en god rutin av att göra en daglig kontroll av hunden. Börja gärna redan när du får hem den som valp. Att öva från att hunden är liten kommer att underlätta hanteringen framöver. Gör kontrollen kortare i början och se till att belöna hunden med något den gillar efteråt för att upplevelsen ska vara positiv. Öva på att känna på de olika kroppsdelarna och att titta i munnen, ögonen och öronen.
I den dagliga kontrollen känns hundens olika kroppsdelar igenom för att upptäcka eventuella avvikelser som smärta, svullnad, knölar eller fästningar. Huden ska vara smidig utan utslag eller irritationer och pälsen fräsch och tovfri. Beroende på vilken typ av päls din hund har behöver den olika vård. En grundregel är att borsta igenom pälsen en gång i veckan.
Klorna ska vara hela och huden mellan tårna smidig och smutsfri. Klorna behöver klippas regelbundet, det är bäst att klippa ofta och lite åt gången. Detta är något som också skiljer sig från hund till hund, en del nöter ner klorna mer naturligt än andra.
Kring genitalierna ska det vara rent och på tikar kontrolleras så att inga svullnader eller knölar finns i juvret. På hanhundar ska testiklarna vara lika stora, knölfria och inte ömma vid beröring.
Hundens ögon och nos ska inte vara irriterade eller rinniga. Titta i munnen på tandköttet och tänderna. Tänderna ska vara hela och tandköttet inte irriterat. Om det finns en röd rand i kanten på tandköttet kan det vara ett tecken på tandköttsinflammation. Även en dålig lukt från munnen kan tyda på inflammation eller tandsten. Genom att borsta hundens tänder lägger du grunden för en frisk munhälsa. Det förbygger tandproblem och kan spara framtida utgifter hos veterinären för att dra ut tänder. Öronen ska inte heller lukta illa eller vara irriterade.
Förebyggande åtgärder
Genom att vaccinera hunden får den ett grundskydd mot vissa sjukdomar. Redan som valp ska hunden vaccineras. Uppfödaren bör ombesörja valpens första vaccinationer och ge dig instruktioner för hur du ska vaccinera i fortsättningen. Efter grundvaccinationen gäller olika intervall för kommande vaccinationer för att hunden fortsatt ska vara skyddad.
Avmaskning av hunden bör bara ske när man har anledning att tro att hunden lider av mask. Att avmaska i onödan kan leda till att parasiterna utvecklar en resistens mot avmaskningsmedlet. Läs mer om avmaskning i ett tidigare inlägg här.
I hemmet är det viktigt att se till att sätta farliga saker utom räckhåll för hunden. Det kan exempelvis vara råttgift, läkemedel och andra saker som kan orsaka förgiftning om hunden får i sig det.
Mat och motion
Utfodra hunden korrekt så att den inte blir överviktig. Hunden ska få ett foder av god kvalitet och alltid ha tillgång till fräscht vatten. Här hittar du mer information om foder. De kan också guida dig gällande hur mycket mat hunden behöver. En normal vikt är bäst för hunden och minskar risken för skador och sjukdomar som exempelvis diabetes.
För att hålla vikten krävs det såklart även motion. Generellt rör sig hundarna i dagens samhälle för lite. Se till att ge din hund ordentligt med motion. Starta passen lite lugnare så att hunden får en chans att värma upp, det förebygger överbelastningsskador. Låt uppvärmningen ta omkring 5 – 10 minuter. Kör även en lugnare avslutning på passet med en nedvarvning på 10 – 15 minuter.
Det är praktiskt om man tränat lydnad ordentligt med sin hund. När man befinner sig i närheten av trafik eller andra faror kan man undvika olyckor om hunden är lydig och gör som du säger.