Valpens första 12 veckor i livet kallas för valptiden. Under åtminstone de första 8 veckorna bor valpen med sin mamma och sina syskon hos uppfödaren. Efter det är den stor nog att flytta till sitt nya hem. Valptiden är både krävande och spännande för dig som hundägare. Valpen behöver tid att vänja sig vid den nya miljön och har mycket nytt att lära sig. Trots att det innebär mycket arbete är det också en njutbar och rolig tid att få vara med om.
Valptidens olika stadier
Valptiden kan delas in i olika perioder. De första två veckorna i valpens liv utgörs av den neonatala perioden. Valpen föds blind och döv och i början går dagarna åt till att sova och dia. När valpen börjar höra och se blir den alltmer aktiv.
Omkring levnadsveckorna 3 – 7 pågår präglingsperioden då det är viktigt för valpen att ha mycket kontakt med människor. Under denna period är valpen fortfarande kvar hos uppfödaren varför det är viktigt att den ser till att introducera människor för valpen.
Från och med levnadsvecka 4 startar även socialiseringsperioden som pågår parallellt med präglingsperioden under några veckor. Socialiseringsperioden innebär att valpen utvecklar sociala band till sina syskon, sin mamma och människor. Perioden pågår hela valptiden ut, alltså till levnadsvecka 12. Hälften av tiden spenderar valpen hos uppfödaren och hälften i sitt nya hem. Det är viktigt att du som köper valpen fortsätter med den sociala träningen. I slutet av socialiseringsperioden är det lämpligt att introducera valpen till andra hundar och lite nya miljöer. Att socialisera valpen innebär att du vänjer hunden vid saker som ni kan träffa på i vardagen. Det kan exempelvis handla om barn, olika personer, andra hundar, hushållsljud, byggen/vägarbeten, åka bil, andra miljöer, broar/tunnlar, bussar/tåg/båt, olika underlag, folksamlingar, trappor/hissar/rulltrappor eller skott/åska/fyrverkerier.
Mellan levnadsveckorna 7 – 12 är det tid för ledarprägling. Det är läge att träna mer målinriktat då valpens hjärna hunnit utvecklas så att den är mottaglig för sådan träning. Under denna period är det extra viktigt att umgås mycket med sin valp. Dock är det viktigt att valpen först och främst fått en chans att vänja sig vid sitt nya hem och känner sig trygg och bekväm innan träningen börjar på allvar.
Vad kan man förvänta sig av den första tiden hemma?
När valpen flyttar hem till dig innebär det en stor omställning för er båda två. Kanske upplever man valpen som jobbig när det gäller att få den rumsren, att den tuggar på saker eller är ”stökig” när den busar. Tänk på att valpen fram tills att den flyttat in till dig aldrig har varit utan sina syskon eller sin mamma. Den är inte van att vara ensam och behöver mycket närhet och tid att vänja sig vid allt som är nytt.
Således är den första tiden hemma en rolig men arbetsam period. Ju mer arbete du lägger på din hund i början, desto bättre kommer er relation bli i framtiden. Det är naturligt för valpen att känna sig osäker till en början i det nya hemmet. Det kommer att märkas natt som dag då hunden vill vara nära dig och ha din uppmärksamhet. En valp ska inte lämnas ensam hemma alls till en början vilket kan kräva en del planering.
Nattetid kan det vara en bra idé att sova tillsammans med valpen på en madrass på golvet. Vill man inte det kan man istället placera madrassen intill sin egen säng och låta hunden sova där. På så sätt kan man lätt ge den närhet när det behövs under natten.
Så snart valpen gjort sig hemmastadd är det dags att börja träningen. Träningen görs enbart med belöningar och positiv förstärkning i början. Målet bör vara att få till en bra kommunikation mellan valp och människa.
Hur tillrättavisar man valpen?
När det gäller busiga valpar är ett bättre alternativ än att säga ”nej” hela tiden, vilket kan upplevas tråkigt för valpen, att istället välja sina strider. Det innebär att du väljer ut de tillfällen då det är absolut viktigast att tillrättavisa hunden och håller dig till att säga åt den vid dessa. De andra gångerna kan du istället försöka avleda hunden med någon annan aktivitet för att hålla stämningen mer positiv.
Valpar tuggar gärna på allehanda föremål – skor, leksaker, väskor och annat som finns åtkomligt för valpen. För att undvika att oönskade föremål tuggas sönder är det bäst att du ställer undan dessa i förväg. Att använda en barngrind till barnens rum är en enkel lösning för att skydda deras leksaker från att bli tuggade på. Ge hunden egna leksaker och ben som den får tugga på istället, så småningom kommer hunden att lära sig vad som är okej att tugga på och inte.
Aptiten kan påverkas
Valpens aptit kan påverkas när den kommer till det nya hemmet. Kanske kommer den till en början att äta för lite. I en sådan situation är det bra att hålla fast vid matrutinerna och vänta ut valpens aptit. Ställ helt enkelt fram maten då det är dags för valpens måltid och ge sedan den några minuter på sig att börja äta. Om den inte börjat äta innan dess så tar du bara undan maten igen. Fortsätt sedan så och valpen kommer troligen snart att börja äta igen.
Att få valpen rumsren
När det gäller rumsrenhet är det viktigt att inte skälla på hunden när den gör ifrån sig på fel ställen. Hunden kommer inte att förstå det utan det kommer bara skapa stress som hämmar träningen. Man ska absolut inte trycka ner hundens nos i kisset eller bajset för att visa hur fel den gjort. Att göra det är bara elakt mot hunden och har ingen bevisad effekt på inlärningen.
Valpen kommer mest troligt att behöva kissa direkt efter lek eller efter den har sovit. Ca 15 – 20 minuter efter en måltid kommer valpen att behöva bajsa. Dessa är bra hållpunkter för när det är lämpligt att gå ut och rasta hunden. Försök ha en rutin när det gäller rastningen så att du kan rasta hunden på samma ställe om det går. Detta gör det lättare för hunden att förstå vad det är den ska göra. Det ska vara en plats i närheten av din bostad och det får gärna vara lugnt så att valpen kan slappna av och inte distraheras för mycket av saker som händer runtomkring.
Väl framme vid denna plats så är det bäst om valpen får vara lös och kan ta god tid på sig. Själv kan du stå och bara vänta och vara neutral. Så småningom kommer valpen att göra det den ska och då ska du berömma den genom att ge uppmärksamhet och beröm.
Om nätterna är det bra att ställa alarm med några timmars mellanrum så att du kan ta ut valpen på några korta rastningar. Snart kommer valpen att vara rumsren och börja sova hela nätterna igenom. Trots att valpen tränats för att bli rumsren kommer olyckor att ske. Det är inget ovanligt utan helt naturligt med en sådan liten hund som fortfarande håller på att lära sig.