Skaffa ett husapotek för hunden

För att skapa extra trygghet och vara förberedd om olyckan skulle vara framme är det bra att ha ett litet husapotek tillgängligt i hemmet. På så sätt kan du ta hand om enklare skador och åkommor själv och minska lidandet för hunden. I allvarliga situationer kan det även bli hundens räddning innan du har hunnit till veterinären med den.

First aid kit

Vad behöver man som hundägare kunna göra själv?

Som hundägare är det bra att kunna ta hand om vissa av hundens hälsoproblem själv. Till exempel hur man lägger bandage, tar tempen och ger medicin. Att ha koll på hundens hälsa genom att göra regelbundna hälsokontroller, gärna dagligen, är också ett sätt att förebygga problem. Du kan läsa mer om att hålla hunden frisk här. En annan bra åtgärd är att ha en rutin för tandborstning. Du kan läsa mer om att borsta tänderna på hunden här.

Hur lägger man ett tassbandage?

Om hunden har fått en mindre sårskada på tassen kan man behöva lägga ett tassbandage. Tvätta först såret rent och lägg därefter på en kompress. Lägg bomullsremsor mellan tårna på tassen och sedan bomull runt hela tassen samt en bit upp på benet. På detta lindar du sedan några varv gasbinda och sedan självhäftande binda samt eventuellt tejp för att försluta bandaget. Den här typen av bandage ska inte lindas för hårt.

Hur lägger man ett tryckbandage?

Om hunden har ett kraftigt blödande sår behöver man lägga ett tryckbandage för att få stopp på blödningen. Det kan rädda hunden medan ni väntar på att komma i kontakt med veterinär. Ta en ihoprullad gasbinda och lägg vid såret, den ska placeras mellan såret och hjärtat. Tryck hårt på gasbindan och linda fast den stramt med ytterligare gasbinda. Fäst sedan med självhäftande binda och tejp.

Hur tar man tempen?

För att ta tempen smörjer du först in toppen på termometern med lite vaselin för att den ska bli lättare att föra in. Håll sedan undan hundens svans med ena handen och för försiktigt in termometern i hundens ändtarm med den andra. Att ha en snabb men pålitlig termometer är att föredra. Då går det snabbt och lätt att få en tillförlitlig mätning av hundens temperatur.

Genom att ta reda på hundens normaltemperatur, det vill säga att man tar tempen vid flera tillfällen när hunden är frisk så får du stenkoll på vad som är normalt för just din hund. Generellt är normal temperatur mellan 38 – 39 grader.

Hund med halskrage

Hur ger man hunden medicin?

Medicin och andra preparat kommer i olika former och det är viktigt att läsa instruktionerna och följa det som gäller för just din hunds medicin. För att ge hunden medicin i tablettform kan man luta hundens huvud bakåt och föra in tabletten långt bak i svalget. Sedan stänger man munnen och stryker med fingrarna på struphuvudet för att hunden ska stimuleras till att svälja och få ner tabletten. Man kan också testa att gömma tabletten i en godisbit så att hunden äter den utan att veta om det. Vissa tabletter finns med goda smaker för att vara mer tilltalande för hunden.

Husapotek

Vad behöver finnas i ett husapotek?

Det finns många förslag på vad ett husapotek bör innehålla. Man behöver inte köpa hem för mycket saker utan istället fokusera på att köpa de saker man vanligtvis behöver för att behandla sår och akuta tillstånd. Vet man med sig att ens hund har något speciellt problem som kan dyka upp kan man gardera sig genom att köpa hem de specifika saker som behövs.

Vanliga saker i ett husapotek är: klotång, tandborste och eventuell tandkräm, sax, pincett, fästingborttagare, termometer, vaselin, sårtvätt (exempelvis koksaltlösning), kompresser, gasbinda, elastisk självhäftande binda, kirurgtejp, bomull och blodstillande medel. De sakerna är till god hjälp för att ta hand om såväl hundens vardagliga hälsa som små sår och även till att lägga tryckförband vid en större blödning innan ni kan ta er till veterinären.

Andra saker som kan förekomma i ett husapotek är: ögonvatten, ögonsalva, öronrengöring, koltabletter, åksjuketabletter, tassalva, medel mot ohyra, halskrage, tassockor och engångshandskar. Om man tycker om att vara väl förberedd och kanske inte har det så lätt att ta sig till ett apotek kan man vilja ha mer saker redo i hemmet. Tänk dock på att det är bra att ha ett litet kit färdigt i exempelvis en necessär som är lätt att ta med sig. På så sätt har man alltid tillgång till de mest nödvändiga sakerna, även om man är på resande fot.

Ytterligare ett tips är att även skriva ner viktiga nummer, exempelvis till veterinär, hundens ID- och försäkringsnummer och förvara det lättillgängligt i husapoteket. Du kan behöva de uppgifterna för att snabbt få tag i veterinär samt kunna uppge hundens uppgifter i kontakt med veterinär.