Hälsofördelar med att ha hund

Forskning visar att människor som har husdjur kan dra nytta av ett flertal hälsofördelar som förbättrar livskvaliteten. Hunden kallas med all rätt ofta för ”människans bästa vän” och har historiskt sett faktiskt funnits vid människans sida i tusentals år. I det här inlägget ska vi ta upp vilka mentala, fysiska och till och med sociala fördelar som finns med att ha just en hund som husdjur.

Hundkompis

Hunden håller dig frisk och i form

En hund behöver motioneras i alla väder och under alla omständigheter. Det innebär att även du som hundägare kommer att röra på dig dagligen oavsett om du har lust eller inte. Att motion är bra för hälsan är redan välkänt. Motion minskar bland annat risken för att få hjärtattack i och med att blodtrycket sänks. Även risken för andra hjärtsjukdomar minskar genom minskade nivåer av triglycerider och kolesterol i kroppen.

Minskar risken för allergi hos barn

Barn som i tidig ålder växer upp med hund i hemmet tenderar till att inte utveckla astma och allergier i lika stor utsträckning som de barn som växer upp utan hund.

Hund i hemmet

Hunden kan göra dig mindre stressad

Att ha hund är såklart ett stort ansvar vilket kanske kan förknippas med stress. När vi umgås med hunden, leker och kelar med den så frigörs dock oxytocin som brukar kallas för ett ”må-bra”-hormon. Oxytocinet minskar nämligen stress, oro och ilska vilket kan lindra både nedstämdhet och smärta. Med andra ord hjälper den oss att känna lugn och kan också motverka depressioner.

Du behöver aldrig vara ensam

Förutom att hundar i sig är ett mycket bra och lojalt sällskap, speciellt för människor som i övrigt lever ensamma, ger de även möjlighet att knyta mer sociala kontakter. Genom ditt hundintresse kan du träffa likasinnade som delar ditt intresse. Till exempel på promenader eller om du går på kurser eller andra hundträffar.

Hur går jag tillväga om jag vill köpa en hund?

Om du blev inspirerad till ett hundköp efter att ha läst det här inlägget kan du gärna läsa vidare bland Allt för hundens tidigare inlägg. Kolla gärna in de här tipsen om vad du bör tänka på om du vill köpa hund. Vi vill även tipsa om det här inlägget om hur man väljer rätt hund utifrån sina personliga behov och förutsättningar!