När det gäller flexikoppel råder det delade meningar om det är bra eller dåligt. Här sammanfattar vi flexikopplets för- och nackdelar för att du lättare ska kunna bilda dig en uppfattning om det är något för dig och din hund eller inte.
Flexibla promenader
Ett flexikoppel är som man kan höra på namnet ett flexibelt koppel som gör att hunden får möjlighet att röra sig relativt fritt samtidigt som den fortfarande är kopplad. Det innebär att den exempelvis kan stanna och nosa en stund medan ägaren fortsätter att gå. Kort sagt ger den en känsla av att hunden får vara ”fri” fast den egentligen inte är det.
Lång räckvidd
Trots att hunden faktiskt är kopplad kan den ändå ta sig en bra bit bort från ägaren eftersom att flexikopplet ofta har en generös räckvidd på upp till 10 meter. Det kan utgöra en risk om man snabbt behöver få kontroll på hunden om något oförutsett dyker upp på promenaden. Hunden kan också hamna långt efter ägaren vilket gör att det är svårt att ha hunden under uppsikt.
Ständigt sträckt koppel
Flexikopplet är utformat så att det blir längre när hunden drar i kopplet och kortare när avståndet till hunden minskar. Det är en funktion som många uppskattar eftersom att kopplet anpassar sig automatiskt och samlas upp i handtaget utan att trassla sig. Det kan dock göra så att hunden lär sig att ett sträckt koppel är normalt vilket man ju inte vill när man använder ett vanligt koppel.
Sämre kontroll på hunden
Eftersom att hunden kan springa längre bort från sin ägare med ett flexikoppel gäller det att hunden är lydig om man snabbt ska kunna kalla in den om behovet uppstår. Det kan till exempel handla om att det dyker upp fordon eller andra hundar i hundens väg. Flexikoppel är ofta gjorda i en tunn nylonlina som är svår att dra i om man behöver hålla hunden tillbaka. I värsta fall kan linan till och med gå av vilket utgör en stor risk om hunden exempelvis gör ett utfall mot någon annan och kommer loss. Om hunden eller människan skulle trassla in sig i kopplet finns det även risk för större skador med ett flexikoppel på grund av den smala linan. Kopplet dras också åt snabbare i och med att det automatiskt dras in i handtaget.
Passar flexikoppel mig och min hund?
Vad som avgör om flexikoppel är lämpligt för dig och din hund avgörs både av hundens personlighet, hur lydig den är samt i vilka områden kopplet är tänkt att användas. Generellt kan man säga att flexikoppel kan vara lämpligt om man har en hund som gärna stannar och undersöker saker efter vägen och man vill låta den göra det samtidigt som man själv kan fortsätta gå. Det gäller då att man som hundägare har ordentlig koll på vad som händer i hundens omgivning och att hunden är tillräckligt lydig för att man ska kunna få kontroll över den om det krävs.
Flexikopplet är också mer lämpligt i områden där man troligtvis inte stöter på andra hundar, människor eller saker som kan distrahera hunden. I skogen eller på öppna ytor kan flexikoppel vara ett alternativ om hunden av någon anledning inte kan eller får springa helt lös. Man kan också använda flexikopplet under en övergångsperiod medan man förbereder hunden för att så småningom få springa lös.
Vill man ändå undvika flexikoppel av någon anledning kan en långlina vara ett alternativ. En långlina blir inte spänd på samma sätt som ett flexikoppel och är gör det lättare för ägaren att hålla hunden tillbaka om det behövs. En nackdel med långlina är dock att det blir mycket lina att hålla rätt på till skillnad från ett flexikoppel.
Mycket informativ artikel, tack för att du delade med dig av dessa insikter!
Tack så mycket! Jag är glad att du fann artikeln användbar.