Tiden för när en hund blivit dräktig räknas från när hunden blivit parad. Hur länge en hund är dräktig beror dock på när tiken haft ägglossning. Medeltiden är 63 dagar, men det kan variera mellan 56-72 dagar.
Tecken på att din hund är dräktig
Vad finns det då för tecken på att tiken är dräktig? Om man efter löpet ser att vulvan fortsätter att vara svullen kan det vara ett tecken på dräktighet. Hunden kan också må illa eller få en lindrigare blödning under vecka tre, man kan se rodnad på spenarna och förstorade juver.
En veterinär kan med olika metoder fastställa om hunden är dräktig eller inte. Omkring 28 dagar efter parning brukar man vanligen göra ett ultraljud där man kan se om det finns valpar därinne. Det är dock svårt att räkna antalet valpar med ultraljud. Om man är intresserad av att veta hur många valpar det rör sig om är det säkrare att använda röntgen, det görs omkring 43+ dagar efter parningen då valparnas skelett är nog utvecklat för att synas vid röntgen. En van person kan även känna efter fosterblåsorna på tikens buk från vecka tre i dräktigheten. Genom blodprov kan man ta reda på om tiken blivit dräktig, dock säger detta ingenting om hur valparna mår.
Anpassa fodret under tiden din hund är dräktig
Unga hundar får vanligtvis mindre kullar, fram till ca fyra års ålder ökar antalet valpar generellt för att därefter minska igen med åldern. Den känsligaste tiden i dräktigheten är mellan dag 13-30, då utvecklas fostren i en rasande fart. Det är viktigt att tiken får ett bra, anpassat foder under hela dräktigheten. Från sex veckors dräktighet bör hon få ett valpfoder, det kan hon även äta när valparna kommit och under tiden hon diar. När valparna är omkring fyra veckor kan även de börja äta av fodret.
Förbered för valpning i god tid
När det börjar bli dags för förlossningen kan man märka det på tikens kroppsform, vulvan vidgas och bäckenligamenten mjukas upp. Hon börjar bädda och verkar orolig. I god tid innan det är dags för valpning ska du ha förberett en plats för tiken och valparna att vara på, det ska vara en lugn plats där tiken känner sig trygg och de kan vara i lugn och ro. Förbered en valplåda med kanter eller en hundbädd, t.ex biabädd som är lätt för tiken att ta sig in och ut ur. Valparna ska inte kunna hamna utanför lådan av misstag.
Omkring en vecka innan beräknad valpning bör man ta tempen på hunden ett par gånger dagligen, detta för att vara uppmärksam på om temperaturen sjunker med omkring en grad. När detta sker är det nämligen inte långt kvar tills det är dags! Temperaturen ligger oftast lågt i 4-12 timmar innan den återgår till det normala igen. Det är viktigt att man fortsätter att ta tempen ofta när den väl har sjunkit för att inte missa stegringen. Valpningen startar normalt 3-12 timmar efter att stegringen har skett.