Riesenschnauzern är en rejäl och robust allroundhund som är avlad med avseende på sina fina bruksegenskaper. I och med sin tålighet och sin goda arbetsvilja passar de perfekt till hårt arbete. Deras ståtliga utseende gör dem även lämpliga som utställningshund och med rätt handlag blir de dessutom bra familjehundar.
En hundras med tyskt ursprung
Rasen kommer ursprungligen från Tyskland där dess föregångare användes som herdehundar och efter fortsatt avel även till att driva boskap. När järnvägarna tog över uppgiften att frakta boskap fanns inte längre lika stor användning av boskapshundar, vilket ledde till att de nästintill dog ut. Dock avlades det i viss skala vidare, och genom att korsa ursprungsrasen med andra raser fick man fram den tåliga och arbetsvilliga riesenschnauzern. Vilka inslag av andra raser som används i aveln är oklart, men bland annat mellanschnauzer och grand danois tros vara några av raserna som korsats in.
I Tyskland började riesenschnauzern användas som utställnings- och vakthund i början på 1900-talet och år 1908 blev det en självständig ras. Inom polis- och militärväsendet upptäckte man tidigt att rasen med sina goda arbetsegenskaper lämpade sig bra som tjänstehund.
Även i Sverige, där riesenschnauzern först importerades under 1930-talet blev rasen populär inom militären där den kunde användas till flera olika uppgifter som exempelvis sök- och skydds- och rapporthund.
Ordet ”riese” betyder på tyska ”jätte”, och ”schnauzer” betyder ”valross” eller ”mustasch”. Ansiktsbehåringen är ett karaktäristiskt drag för schnauzrarna och till utseendet ser en riesenschnauzer ut som en mellanschnauzer, men de är som namnet avslöjar i ett större format.
Päls och hälsa
Riesenschnauzern är en väldigt kompakt och ståtlig ras med strävhårig päls. Mankhöjden är 60-70 cm och vikten 35-47 kg. Historiskt sett så avlade man förut uteslutande på svarta hundar, men sedan några uppfödare även sparade grå individer att avla vidare på så blev även det en godkänd färg, idag går färgen under benämningen ”peppar och salt”. Livslängden är omkring 9-12 år. Riesenschnauzern räknas som en relativt frisk ras, kända sjukdomar är höftledsdysplasi och sköldkörtelproblem. För att inte slita för mycket på Riesenschnauzerns muskler och leder är det viktigt att hunden har en bra och framförallt tillräckligt stor hundbädd. För att få mer information om hur du undviker att skada din hund, läs mer på hundbädd.
Egenskaper och användningsområden
Riesenschnauzern är en stark, uthållig och oöm hund med mycket driv vilket gör att den lämpar sig mycket bra som brukshund. Rasen har också som tidigare nämnts, visat sig passa bra som tjänstehund och den används än idag både inom polisen och militären på ett flertal områden, allt från patrullhund till att söka efter narkotika.
Hundar av denna ras brukar vara sociala och vänliga varför de även passar bra som sällskaps- och familjehundar. Den starka flockkänslan gör att den är en trogen kompanjon som alltid vill vara med och vara nära. Lekfullhet och framåtanda är också karaktäristiska drag hos riesenschnauzrarna. Något att tänka på är att riesenschnauzern är en ras som mognar sent varför det är viktigt att man låter träningen ta tid och anpassas till hundens nivå. Även social träning tidigt i hundens liv är viktigt för att den ska få utveckla en sund relation till sin omgivning.
Vad kräver en riesenschnauzer för pälsvård?
Riesenschnauzern har en sträv päls med väldigt tät underull. Om man sköter pälsvården noggrant får man en hund som släpper väldigt lite hår. Räkna med att behöva lägga en stund varje vecka på att kamma igenom pälsen samt eventuellt använda ett trimverktyg avsett för att få bort lösa hår och reda ut eventuella tovor. Pälsen hos en riesenschnauzer behöver trimmas ungefär tre till fyra gånger varje år. Man kan även klippa pälsen men med risk för att det påverkar pälskvaliteten och färgen. Ska man ställa ut hunden är enklast att ta hjälp av en professionell trimmare för att det ska bli rätt om man inte har kunskapen själv.
Är riesenschnauzer en passande hundras för mig?
En riesenschnauzer passar dig som har tidigare hundvana och en fast hand som kan uppfostra hunden på ett tydligt och konsekvent sätt, då rasen har ett utpräglat starkt psyke och är påhittig av sig. De kan bli hårda om de inte får rätt uppfostran. Dessa hundar trivs bäst när de har en uppgift varför de passar utmärkt inom alla bruksgrenar. Deras sociala och glada personlighet gör dem även till bra familje- och sällskaps- och utställningshundar, men för att komma till sin fulla rätt och inte bli rastlösa behöver de aktiveras och motioneras ordentligt, åtminstone ett par timmar per dag. Man får räkna med att lägga lite tid på att pyssla om pälsen för att den ska hålla sig fin och inte fälla så mycket.
Hos Svenska Riesenschnauzerklubben hittar du information om uppfödare som har tillgängliga valpar eller planerade kullar, samt även hundar som behöver omplaceras om du är intresserad av en äldre hund.