Drömmer du om en hund trots att du är allergisk? Kanske har du hört talas om att det finns allergivänliga hundraser som kan vara ett alternativ för dig? Det är tyvärr en myt att det skulle finnas helt allergifria raser, men däremot skiljer sig allergivänligheten från individ till individ, vilket med andra ord innebär att du kan tåla en hund men inte en annan även om de är av samma ras.
Vad är det man är allergisk mot?
Allergenerna som finns i hundens päls, saliv, hud och urin är det som utlöser allergiska reaktioner. Vissa har kanske uppfattningen att det är större chans att man tål en korthårig hund än en långhårig, men det stämmer inte. Partiklarna man reagerar på kan visserligen finnas även i pälsen, men det är inte själva pälsen som orsakar reaktionen. Dessa partiklar sprider sig även i miljön där hunden vistas varför man kan reagera allergiskt om man till exempel sitter i en soffa som hunden haft kontakt med.
Det finns sex olika allergener som kan skapa reaktioner hos allergiker, det som är gemensamt för alla hundallergiker är att de reagerar på ”Can f 1” som är det mest kända allergenet. Genom att mäta halten allergener hos olika hundraser har man kommit fram till att vissa hundraser i genomsnitt har lägre halt av allergener, men variationerna mellan individerna är så pass stora att enskilda hundar av en ras med ett lågt genomsnittsvärde kan överskrida en det genomsnittliga värdet på en ras med högt antal allergener.
Allergenet ”Can f 5” finns uteslutande i urinen hos okastrerade hanhundar, därför är det viktigt att man håller rent där urinet kan stänka på hundens kropp, undvik såklart även att komma i kontakt med hundens urin.
Finns det helt allergivänliga hundraser?
Trots att det enligt forskarnas mätningar finns variationer i hur mycket allergener olika hundraser i snitt producerar, visar mätningar i hemmen där hundar av olika raser bor att halten av allergener ofta inte är mindre hos de mer ”allergivänliga” raserna. Så dessvärre kan man inte med säkerhet säga att någon ras är mer allergivänlig än en annan. I allmänhet kan man säga att stora hundar i och med sin större hudyta utsöndrar mer allergener.
Hur ska man då hitta en hund som man klarar av?
Du behöver fokusera på individer snarare än en speciell hundras.
Det är känt att hanhundar har en något högre allergen-produktion än tikar, med andra ord är det mer troligt att du som allergisk klarar av en tik. En hund med eksem har också en förhöjd allergen-produktion, vilket betyder att det är av vikt att behandla denna åkomma hos hunden för att hålla allergen-nivån nere. Valpar verkar även utsöndra en högre halt allergener.
Det är bra om du kan få chans att prova ha hunden hemma hos dig för att se hur du reagerar på den, dock kan det vara så att det tar lång tid innan allergiska reaktioner uppkommer så det är inget helt säkert sätt, beroende på hur allergisk man är förstås. Vissa kanske har svårt att vistas i miljöer där hundar också har vistats, medan andra kan utsättas för hundar i det egna hemmet under olika lång tid innan det blir problem.
För att ta reda på hur allergivänlig en viss individ är kan man använda sig av ett allergen-test, där man tar prover från hunden och skickar in för analys på labb. Genom att även testa sig själv för att se vilka allergener det är man reagerar på kan man matchas mot en hund som inte producerar just de allergenerna man själv reagerar på, samt få reda på hur mycket av huvudallergenet ”Can f 1” hunden producerar.
Gör din hund mer allergivänlig
Det du kan göra för att minska halten allergener som du utsätts för är att tvätta hunden ofta. Att den får bada två gånger i veckan med ett bra schampo som inte torkar ut huden är en åtgärd du kan ta till.
Du ska även vara noggrann med städningen, tvätta det som hunden varit i kontakt med och se till att begränsa ställena där hunden får vara, att den inte får vara i sängen och soffan till exempel. Det är bra att våttorka golv och möbler för att undvika att allergenerna flyger runt och sprider sig i luften. Vissa hundägare upplever att deras allergiska symptom minskat i samband med att de bytt foder till hunden, detta finns det dock inga vetenskapliga studier som bekräftar.