Dogue de Bordeaux – Allt om hundrasen

Dogue de Bordeaux är en kraftfull och imponerande hundras med en rik historia och unika egenskaper. I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om denna fantastiska ras.

Dogue de Bordeaux – passar dig som:

  • Vill ha en lojal och beskyddande följeslagare
  • Har erfarenhet av stora hundraser
  • Har tid och engagemang för regelbunden motion och skötsel
  • Har tillräckligt med utrymme för en stor hund

Allmän information

Dogue de Bordeaux, även känd som Fransk Mastiff, är en av de äldsta franska hundraserna. Rasen tillhör gruppen molosser och har historiskt sett använts som vakthund, jakthund och draghund. Dogue de Bordeaux är känd för sin styrka, lojalitet och sitt imponerande utseende.

Storlek och utseende

Dogue de Bordeaux är en stor och muskulös hund med en kraftig och bred kropp. Hanar väger vanligtvis mellan 50-68 kg och tikar mellan 45-65 kg. Höjden varierar mellan 58-68 cm för hanar och 55-65 cm för tikar. Rasen har ett stort huvud med rynkig panna, kraftiga käkar och en kort nos. Pälsen är kort och mjuk, och färgen är oftast rödbrun, även kallad fawn.

Skötsel

Pälsvården för Dogue de Bordeaux är relativt enkel tack vare den korta pälsen. Regelbunden borstning hjälper till att hålla pälsen ren och fri från lösa hår. Det är också viktigt att rengöra hundens rynkor i ansiktet för att undvika hudproblem. Motion är avgörande för denna aktiva ras; dagliga promenader och lekstunder är nödvändiga för att hålla hunden frisk och nöjd.

Temperament och mentalitet

Dogue de Bordeaux är en lojal och beskyddande hund som är känd för sitt lugna och stabila temperament. De är ofta mycket tillgivna mot sina familjemedlemmar och kan vara reserverade mot främlingar. Rasen är intelligent och kan vara envis, vilket gör att träning och socialisering från tidig ålder är viktigt. De är utmärkta vakthundar och kan vara territoriella.

Hälsa

Dogue de Bordeaux har en relativt kortare livslängd jämfört med många andra raser, ofta mellan 5-8 år. Vanliga hälsoproblem inkluderar höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, hjärtproblem och andningssvårigheter på grund av deras korta nos. Regelbundna veterinärbesök och en hälsosam livsstil kan hjälpa till att förebygga vissa av dessa problem.

Historisk bakgrund

Dogue de Bordeaux har en lång och fascinerande historia som går tillbaka till antikens Rom. Rasen tros ha utvecklats från de stora molosserhundarna som användes av romarna i krig och jakt. Under medeltiden användes Dogue de Bordeaux som vakthundar och för att skydda egendom och boskap. Rasen fick sitt namn från staden Bordeaux i Frankrike, där den var särskilt populär. Trots att rasen nästan försvann efter andra världskriget, har den återhämtat sig och blivit en älskad och respekterad ras världen över.

Lämna en kommentar