Välj rätt hundfoder

Att veta vilket hundfoder man ska välja kan kännas som en svår uppgift. Speciellt med dagens stora utbud av olika tillverkare och produktvarianter. I det här inlägget ska vi ge dig hjälp på vägen med vad som är viktigt att tänka på i valet av foder.

Torrfoder, burkmat eller färskfoder?Hundmat torrfoder

Torrfoder är den vanligaste varianten att ge hunden. Därefter kommer burkmat och sist färskfoder. Många hundar får även äta en del hemlagad mat eller matrester. Det är viktigt att tänka på att inte låta matresterna få för stort utrymme eftersom att hunden behöver få fullvärdig näring från fodret.

Vad ska man då välja? Ja, det beror på vad du och din hund föredrar. Det finns för- och nackdelar med alla varianter.

Torrfoder är lätt att förvara, håller länge och är lätt att ta fram och dosera. Det har även en positiv effekt på tandhälsan då det bidrar till minskad förekomst av tandsten. Det förebygger även löst sittande tänder då tandupphängningsapparaten stimuleras när större matbitar bits sönder.

Våtfoder i form av burkmat skiljer sig från torrfoder genom att det har högre vattenhalt. Medan torrfoder innehåller omkring 8 – 10% vatten ligger halten hos våtfoder på 70 – 85%. Burkfodret värmebehandlas i hög temperatur och högt tryck vilket dödar eventuella bakterier i fodret och håller det fräscht. Många hundar upplever våtfoder som smakligare än torrfoder vilket är en fördel. Nackdelar kan vara att det blir mycket att bära hem och förvara, särskilt med tanke på att man bär hem så pass mycket vätska. Det är också dyrare än torrfoder.

Färskfoder förvaras i frysen och du kommer därmed behöva avvara en del plats åt hundens foder om du väljer det. Färskfoder innehåller ofta mer fett än torrfoder. Det innebär att det har ett högre energiinnehåll och du kan ge en mindre mängd mat av det än av torrfoder. Hundar brukar också tycka att färskfoder är väldigt gott vilket är ytterligare en fördel! En nackdel kan vara att det kan förekomma dåliga bakterier (exempelvis salmonella) i fodret eftersom att det inte hettas upp så att bakterierna dör innan hunden äter det.

Kan man göra egen hundmat?

Vissa vill gärna laga sin egna hundmat. Det kan vara Hundmat raw foodroligt men också svårt att åstadkomma rätt mängd näringsämnen. Vill man ändå prova att göra egen hundmat måste man sätta sig in i vilket näringsbehov hunden har och se till så att man är säker på att tillgodose det i matlagningen. Det klurigaste är att få till rätt mängd vitaminer och mineraler. Läs gärna mer om näringslära för hundägare här.

Hundvalpen

Valpfoder innehåller mer näringsämnen än vuxenfoder. Växande valpar har ett större behov av energi och behöver även få andra mängder vitaminer och mineraler än vuxna hundar. Rent fysiskt är valparna förstås mindre än vuxna hundar och behöver således ha mindre bitar att tugga på. Valpen växer som mest de första levnadsmånaderna varför ett foder med högt proteinvärde och energihalt är viktigast under den här tiden. Din uppfödare skickar förhoppningsvis med lite av det foder som valpen vant sig vid hos dem samt ger råd kring lämpliga foderval.

Valpfoder brukar vara anpassade efter de olika storlekarna på raserna. Små raser har ofta väldigt aktiv ämningsomsättning och behåller ungefär samma näringsbehov tills de blivit fullvuxna vilket innebär att man kan fortsätta ge valpfodret under hela den perioden.

Medelstora och stora raser däremot har ett minskat proteinbehov när de blivit omkring 5 – 6 månader gamla och avslutat tandömsningen. Det är då viktigt att gå över till ett juniorfoder med lägre proteinhalt för att undvika tillväxtrubbningar.

Den vuxna hunden

När unghunden har uppnått omkring 80% av sin vuxenvikt är det dags att gå över till ett vuxenfoder. Vissa raser är vuxna efter ett år medan det för andra kan ta upp emot två år innan de vuxit klart. Stora raser tar längre tid på sig att bli fullvuxna än små raser.

När det gäller val av foder till den vuxna hunden ska man bland annat ta hänsyn till hundens aktivitetsnivå, storlek och ras. De är alla faktorer som påverkar hundens energibehov. Det säger sig självt att en sällskapshund som mestadels spenderar sin tid på att vila eller lugna promenader har ett mindre behov än en hund som tränar och tävlar. Många gånger finns foder utvecklade specifikt för olika hundraser vilket underlättar mycket för dig som hundägare. I vissa skeden av livet ökar hundens näringsbehov varför fodret behöver anpassas efter de perioderna. Det gäller exempelvis dräktiga och digivande tikar.

Seniorhunden

Hunden räknas som en senior då den är sju år eller äldre. Som senior kan hunden drabbas av sämre aptit. Det kan vara på grund av minskad aktivitetsnivå eller på grund av något annat problem som orsakar hunden obehag. Det kan vara bra att låta en veterinär göra en seniorkontroll av hunden för att upptäcka och komma till rätta med eventuella besvär.

En generell riktlinje är att välja ett näringstätt foder som är smakligt för hunden. Se gärna till att det främjar ledhälsa, tänder och matsmältningen som är sådant som den äldre hunden kan drabbas av problem med som senior. Det är extra viktigt att proteinet i fodret kommer från animaliska källor. Det hjälper hunden att bibehålla muskelmassan. Fetthalten bör vara minst 10%. Fett bidrar till att behålla en frisk hud och päls samtidigt som det bidrar till att bilda essentiella fettsyror. Fodret bör innehålla maximalt 5% fibrer. Fibrer underlättar för tarmarna och bidrar till en bättre matsmältning.

Hundar med särskilda behov

Du kanske upptäcker att din hund är överkänslig mot vissa födoämnen eller får någon annan typ av problem som kan åtgärdas med fodret. Det är svårt att ge några specifika rekommendationer för olika överkänsligheter. Tecken som hudproblem, problem med matsmältningen och onormal avföring kan dock tyda på att fodret hunden får bör ses över. En del hundar är känsliga mot spannmål i fodret varför man kan prova ge spannmålsfritt istället. Vilket spannmål som orsakar problem kan dock variera. Vissa hundar är också känsliga mot olika proteiner i fodret varför det är bra att veta vilka proteinkällor som finns i just det fodret du ger.

Överviktiga hundar behöver få ett foder med reducerad fetthalt vilket innebär att det innehåller mindre energi. Det kan även vara en idé att servera maten i en labyrintskål om hunden har en tendens att snabbt glufsa i sig maten. Att äta långsammare ökar nämligen mättnadskänslan.

Springande hund vinter

Att tänka på vid foderbyte

Vid övergång till ett nytt foder gäller det att vänja hunden långsamt. Börja med att byta ut en liten mängd av det gamla fodret mot det nya och öka successivt om det verkar gå bra. Låt den här processen ta några dagar. I normalfallet kan 3 – 4 dagar vara rimligt.

För unga eller äldre hundar ska omställningen ske extra varsamt, gärna under 7 – 14 dagar. Det gäller även om man känner till att hunden är extra känslig för foderbyten eller om den på annat sätt är sjuk.

Håll koll på hundens avföring som kan vara en indikation på om fodret skulle vara olämpligt för just din hund, exempelvis om den skulle bli väldigt lös i magen. Se till att du läser på den nya foderförpackningen hur stora portioner du ska ge. Lämplig mängd foder kan skilja sig åt mellan olika tillverkare och foder.

Hur stor betydelse har priset i valet av foder?

Det är viktigt att inte stirra sig blind på priset utan att verkligen undersöka vad det är man får för pengarna. Kolla hur mycket näring olika foder innehåller i förhållande till priset. Du vill ju inte betala för utfyllnad utan få bra, näringsrik mat till din hund. Kött och grönsaker är bra ingredienser att hålla utkik efter.

Prisskillnad på fodret märks snabbt om du har en stor hund eftersom att den äter stora mängder mat. Om man har en stor hund kan det därför vara motiverande att hitta ett foder av god kvalitet men till ett billigare pris. För en liten hund blir prisskillnaden inte lika märkbar varför man kanske kan vara beredd att välja ett foder i den dyrare prisklassen.

Hur vet man att hunden har rätt foder?

En hund som är fin i pälsen och beter sig piggt och glatt är bra tecken på att den mår bra och att den får i sig det den behöver från sitt foder. En annan sak som tyder på god hälsa hos hunden är att avföringen är lätt att plocka upp, det vill säga inte för lös och rinnig vilket kan tyda på exempelvis allergi. Hundens andedräkt ska inte vara illaluktande och ögonen ska vara klara och inte rinniga. Kort sagt ska hundens allmäntillstånd vara bra och den ska verka pigg och frisk!

 

Källor

Moderna Försäkringar – https://www.modernaforsakringar.se/djurforsakringar/tips-och-rad/valja-hundfoder/

Lycklig hund – https://www.lycklighund.se/hundfoder/

Veterinär Stockholm – http://veterinarstockholm.com/hundfoder/

Happy Dog – https://www.happydog.se/raadgivning-hund/hundnaering/

ArkenZoo – https://www.arkenzoo.se/hund-hundmat-torrfoder?p=1&l=87492857&r=gs8itkd

RoyalCanin – https://www.royalcanin.se/hund/hundkunskap/hundens-naringsbehov/100-fokus-pa-naring-vatt-och-torrt/

Eukanuba – https://www.eukanuba.se/husdjursvard/att-ta-hand-om-aldre-hundar