Spannmålsfritt Hundfoder – Det Bästa Hundfodret?

Att det går trend i vilken mat som är bäst för oss människor att äta har nog de flesta märkt. Det är den ena dieten efter den andra. Ena året ska man äta enligt 5:2-metoden och andra året är det stenåldersdieten som gäller. Samma typ av trender verkar ha först över till vad våra husdjur äter. De senaste åren har just spannmålsfritt hundfoder varit ett stort diskussionsämne, och ett hundfoder som flera hundägare har börjat efterfråga. Men, är det verkligen bara en trend eller ligger det något i att ge sin hund spannmålsfri hundmat?

Klicka här för att komma direkt till mina rekommendationer

I grund och botten köttätare

Spannmålsfritt hundfoder liknar det vargar äterHunden är nära besläktad med vargen som är ett av våra största rovdjur, i alla fall i de skandinaviska skogarna. Även om hunden inte har samma rovdjursinstinkter, och har magar som är anpassade för att kunna äta spannmål, är det många som hävdar att hundar mår bäst av att äta spannmålsfritt. Med spannmålsfritt hundfoder menar man foder som inte innehåller råvaror som vete, ris, korn, havre eller andra produkter som används som utfyllnad. Istället ökas köttinnehållet och man blandar flera olika animaliska produkter med varandra. T.ex. kan man hitta spannmålsfritt hundfoder där basen är kyckling, men som också innehåller andra sorters fågelkött (kalkon, höna etc.) samt ägg. Spannmålsfritt foder finns även i olika versioner: torrfoder, blötfoder och färskfoder, och det är upp till varje hundägare att välja det alternativ som de tror att deras hund kommer att tycka bäst om.

Ökad kunskap – Ökad efterfrågan på Spannmålsfritt hundfoder

De senaste åren har människan blivit allt mer medveten om vad hon stoppar i sig. Detta gäller även vad våra djur äter. Hundägare vill veta vad deras hundar får i sig och de vill veta hur allt från tillverkning till forskning går till. Och det är ju självklart att man vill ge sina hundar den absolut bästa maten man kan. Just efterfrågan om spannmålsfri hundmat har ökat då det har visat sig att några fodertillverkare inte lägger lika stort fokus på spannmålens kvalitet som man gör på köttinnehållets. Hundägarnas ökade kunskap och strävan efter ett kvalitativt hundfoder satte därför press på tillverkarna som inte bara har tagit fram spannmålsfria alternativ, de har även börjat se över sin produktion samt var ifrån de får alla sina råvaror. Det finns tydliga EU-direktiv för hur djurfoder ska tillverkas och vilka tillsatser som får och inte får finnas i djurfoder. Listan över tillsatser som inte får finns i hundmat har under de senaste åren ökat, och det läggs hela tiden till nya ämnen i takt med att forskningen går framåt.

Passar alla hundar, men överdosera inte

En aktiv hund som t.ex. är med sin ägare i skogen, på landet eller som på andra sätt är mer aktiv än den genomsnittliga familjehunden, behöver ett större, och mer kvalitativt, näringsintag. Animaliskt protein innehåller inte bara de byggstenar som behövs för att hunden ska orka springa i skogen eller över åkrarna, det hjälper också till att bygga upp hundens immunförsvar med viktiga vitaminer och mineraler.

Spannmålsfritt hundfoder är energirikt, vilket passar arbetande hundar som border collies, huskies eller jakthundar av olika storlek. Men fodret passar även mindre aktiva hundar. Däremot måste man ha extra koll på hur stor mängd hundmat man ger sin hund. Spannmålsfritt hundfoder innehåller mer fett än vad andra fodertyper gör, vilket innebär att hunden inte behöver äta en stor mängd mat för att bli mätt. För ägaren kan det se väldigt lite ut i matskålen och man måste hålla sig ifrån att sticka till hunden extra mat under dagen. En hund som får alldeles för mycket energi, men som inte gör av med den, kommer att lägga på sig vikt. Den kan också ställa till det i hemmet genom att springa runt och inte alls göra som matte och husse, eller grannarna, vill. En hund som får för mycket energi kan bli över- till hyperaktiv, vilket i sin tur kan leda till att hunden utvecklar en stress.

Spannmålsfri kost för din hund?

Om man ger sin hund spannmålsfri hundmat ska man helst undvika att sticka till sin hund godbitar som i sin tur innehåller spannmål. Hundar kan som tidigare nämnt, äta spannmål. Men om man tar bort det från vardagskosten kan hunden uppleva magsmärta när den väl får smaka något som är rikt på spannmål, just för att den inte är van vid att äta det.

Kolla råvarorna

bästa spannmålsfria hundmatenFör att försäkra att man köper ett hundfoder med hög kvalitet måste man hitta en tillverkare som lägger stor vikt på bra råvaror. Ju bättre råvarorna är, desto bättre kvalitet håller fodret. Precis som vår mat kan hundfoder bestå av tomma kalorier och onödiga tillsatser. Detta ska helst undvikas, då det varken gör för eller till för hundens välmående. Hundmat med tomma kalorier är bara en utfyllnad som gör att hunden blir mätt fortare, men som samtidigt snabbt gör hunden tom på energi. Flera företag har därför börjat använda ekologiska, och i den mån det går, närproducerade råvaror för att tillverka djurfoder.

Att välja ett hundfoder som är bra för hunden, men som även är bra för miljön, är ett ännu bättre alternativ och något som har efterfrågats av många hundägare. Det är faktiskt inte bara vi människor som påverkas av ett förändrat klimat. Våra hundar och andra djur märker minst lika mycket, och om inte mer, att något inte står rätt till i naturen. Det finns även en koppling mellan föroreningar i luften och vatten med olika sjukdomar som drabbar hundar, såsom allergier och cancer. Genom att hela tiden sträva efter att göra så kloka val som möjligt för både djur och människa, kan man vara med och bidra till att göra världen lite bättre.

Så vilket ska jag köpa? Vilket är Det Bästa Spannmålsfria hundfodret?


Jämförelse av 4 olika torrfoder

Produkt

Betyg

Beskrivning

Spannmålsfritt:

Kilopris vid köp av storpack från:Orijen Original

4.3 / 5 från 114 st Recensioner


Orijen är ett premiumfoder som lever efter devisen att hunden härstammar från vargen och alltså är köttätare. Orijen består till 85% av kött och resterande är grönsaker, frukt och örter.

83 kr/kg

Vårt val

Robur Sensitive

5/5 från 5 st Recensioner


Robur Sensitive är ett Svensktillverkad premiumfoder som passar alla raser, åldrar och viktklasser. Passar extra bra till känsliga hundar.

52 kr/kg

Purenatural Spannmålsfritt

4.6/5 från 162 st Recensioner


Ett högkvalitativt spannmålsfritt torrfoder för vuxna hundar

58 kr/kg

Orijen Original Spannmålsfritt

Enligt oss det bästa hundfodret och blev även testvinnare i ett stort testinstitut. Kostar en del, men så är det ju alltid om man ska ha högsta kvalitet.

Klicka här för att köpa Orijen Original – Marknadens Bästa Spannmålsfria Hundfoder Från VetZoo

Robur Sensitive Spannmålsfritt

Svensktillverkat helfoder av högsta kvalitet. Passar perfekt till kräsna och känsliga hundar.

Finns i 2 varianter Ren och Kyckling

Klicka här för att köpa Robur Sensitive Spannmålsfri Kyckling

Eller

Klicka här för att köpa Robur Sensitive Spannmålsfri Ren

Purenatural Spannmålsfria

Finns i 3 varianter: lamm, kalkon och lax & forell, alla 3 varianterna är benfria och är väldigt populära. Mest populär är lamm-varianten. Passar för alla hundraser, stora som små och passar extra bra till hundar med lite känslig mage då de bara innehåller naturlig råvaror. Sötpotatis och potatis används i hundfodret som kolhydrater, vilket är mer lättsmält än spannmål.

Såhär säger några som använder hundmaten:

“jag har kört på detta foder ett bra tag både Kalkun och Kylling och hunden har det mycket bättre i magen päls ect: och framför allt sluttat att fisa då det var ett stort problem.”

“Vilken måltid! Min amstaff tjej riktigt längtar till frukost och kvällsmat då hon innan har tagit lite tid på sig att få i sig första tuggan. Hon brukar få matkoma efter hon har käkat :)”

Och många fler..

Klicka här för att köpa Purenatural Spannmålsfritt Lamm

Och här för att köpa Purenatural Spannmålsfritt Kalkon

Samt här för att köpa Purenatural Spannmålsfritt Lax & Forell

(Där kan du även läsa fler recensioner)

Slutsats – Vilket ska jag köpa?

Alla 3 märkena är bra alternativ, vilket du än köper så kan du veta att du får ett spannmålsfritt hundfoder av högsta kvalitet.

Hoppas du hittade vad du sökte. Vill du läsa lite mer om hundfoder i allmänhet kan du göra det här: Hundfoder och hundmat och har du frågor eller funderingar får du gärna höra av dig genom att klicka här.