En cykeltur med hunden är ett bra sätt att motionera den ordentligt och verkligen jobba på att förbättra konditionen, men det finns en del saker man måste ha koll på innan man ger sig ut för att turen ska vara så smidig och säker som möjligt för både hund och ägare.
Vad bör man tänka på?
Eftersom att hunden inte kan reglera tempot på samma sätt som vid en promenad vid en cykeltur är det viktigt att man inte börjar cykla med hunden förrän den är fullvuxen. En stor och tung hund kan behöva längre tid på sig att utvecklas innan man ger sig ut på cykel än en mindre hund eftersom att lederna påfrestas mer av mer vikt. Raser som kan ha problem med leder bör man röntga före man börjar motionera dem med cykel, om röntgen visar på problem kan man rådgöra med sin veterinär om ett lämpligt upplägg för cykelträning. Cyklar man på asfalt eller andra hårda underlag innebär detta en större påfrestning på hundens leder, man bör försöka undvika dessa underlag och istället hålla sig till mjukare underlag, vilket däremot blir jobbigare för cyklisten. Undvik att lägga träningen under riktigt varma tidpunkter på dagen, underlaget kan vara för hett för hundens tassar och dessutom är det lättare för den att bli uttorkad i hettan medan den arbetar.
Hur börjar man?
När hunden är fysiskt redo för cykelträningen bör man ha en inskolningsperiod där hunden får chans att vänja sig vid den nya motionsformen. Man kan börja med att leda cykeln och lära hunden att hålla sig på cykelns högra sida. Detta är viktigt eftersom att den då hamnar på motsatt sida av trafiken när ni befinner er på bilvägar. Låt hunden rasta sig först för att kunna uträtta sina behov, så att ni slipper plötsliga stopp under turen och istället kan fokusera på ert träningspass. Ta det lugnt i början, både för att hinna vänja er vid den nya motionsformen och för att hunden successivt ska lära sig använda kroppen på rätt sätt.
Träna på att lära hunden var den ska befinna sig i förhållande till cykeln under turen, att lära in ett kommando för den att springa bredvid cykeln t ex., precis som när man är ute och promenerar och säger ”fot”. Beröm hundens framsteg under träningens gång för att det ska vara en rolig och utvecklande aktivitet!
Vad behöver man för utrustning?
En så kallad ”springer”, eller ”hundhållare” är en anordning som man fäster på cykeln för att kunna fästa kopplet i. Hunden bär även en sele och kan springa bredvid cykeln men hållaren har också funktionen att den ger motstånd i och med att den är utrustad med någon form av dämpning, som gör att hundens eventuella hastiga rörelser minskar inverkan på cyklisten samt att den får lite draghjälp om den sackar efter på tempot.
När du använder hållaren för första gången är det också bra att börja med att leda cykeln i början så att ni båda får en chans att vänja er vid de nya förutsättningarna. En annan viktig detalj är att ni bör använda reflexer för att vara ordentligt synlig på vägarna! När ni kommit förbi inskolningsperioden och börjar träna på allvar är det bra att ta med sig vatten som hunden kan få när ni pausar på vägen.
Hur kan ett träningspass se ut?
Träningspasset ska börja med någon form av uppvärmning för att förbereda hundens kropp för arbete och minska skaderisken. Ni kan börja med lite lek eller en promenad. När ni sedan cyklar ska det gå i ett tempo där hunden kan trava bredvid cykeln, om den behöver galoppera är tempot för högt och det kommer att vara för slitsamt för hunden. Man måste anpassa träningen till underlaget. Som sagt så är mjuka underlag att föredra, har man bara hårda underlag som asfalt att tillgå ska man inte köra så långa träningspass.
Variera träningspassen både vad gäller längd och intensitet. När ni precis startat med cykelträning är det bara korta pass som gäller, allteftersom hundens kondition förbättras förlänger man passen. Efteråt kan man varva ner lite genom att leka eller promenera lugnt, precis som under uppvärmningen. Om det är tillåtet och hunden är tillräckligt lydig så att du kan ha full koll på den så kan den springa lös bredvid dig när du cyklar, detta ger den chans att röra sig så naturligt som möjligt utan att behöva vara kopplad vid cykeln.